Dark Web. Πολλοί ακούμε τον όρο και σχεδόν ανατριχιάζουμε, έχοντας στο νου μας σκοτεινά μονοπάτια που δεν φτάνει κανείς και που σίγουρα εμείς οι άσχετοι με την αιχμή της τεχνολογίας δεν πρόκειται να πατήσουμε ποτέ. Μήπως όμως κάνουμε λάθος; Μήπως σε κάποιες περιπτώσεις το ζητούμενο είναι η πρόσβαση του μέσου χρήστη; Ή πιο κυνικά, του μέσου καταναλωτή;

Και αν μπορεί ο μέσος χρήστης να έχει πρόσβαση σε αυτό, πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί η ανωνυμία της χρήσης του; Όπως αποδεικνύεται, ειδικά στις εμπορικές πλατφόρμες του Σκοτεινού Διαδικτύου, καθόλου εύκολο, ακόμα και αν ως νόμισμα χρησιμοποιείται το Bitcoin. Τελικά η κάλυψη των IP διευθύνσεων των διακομιστών των ιστοσελίδων σε συνδυασμό με τη χρήση κρυπτονομισμάτων δείχνει να μην αποτελεί πανάκεια στο δρόμο για την πλήρη ελευθερία ή ασυδοσία, αναλόγως της οπτικής του εκάστοτε πολίτη.

Ασφαλώς και πολλές ενέργειες που συντελούνται στο Σκοτεινό Διαδίκτο – το οποίο αποτελεί σκέλος του Deep Web – εξακολουθούν να διέπονται από ανωνυμία. Μικρά peer-to-peer δίκτυα μεταξύ φίλων είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν και ακόμα πιο δύσκολο να ταυτοποιηθούν οι χρήστες, εντός τους. Όμως το μαζικό εμπόριο δίνει το παρόν ακόμα και στα πιο σκοτεινά ψηφιακά μέρη καθώς το χρήμα εξακολουθεί να αποτελεί το πρώτο ζητούμενο για την πλειοψηφία των πωλητών.

Μία υπηρεσία – όπως και στη mainstream ζωή – που απευθύνεται μαζικά στους καταναλωτές «οφείλει» να είναι εύκολα προσβάσιμη από το μέσο χρήστη, αλλιώς κινδυνεύει να αποτύχει εμπορικά. Και στο Σκοτεινό Διαδίκτυο υπήρξαν μεγάλα μαγαζιά, με εξαιρετική αξιοπιστία που σε πολλές περιπτώσεις θα έπρεπε να ζηλεύουν μεγάλες, νόμιμες επιχειρήσεις που συναλλασσόμαστε μαζί τους καθημερινά. Βλέπετε, η βαθμολόγηση από τους χρήστες έφερε την επανάσταση και στα φωτεινά, αλλά και στα σκοτεινά εμπορικά σημεία ενώ σε πολλές περιπτώσεις βοήθησε εμπορικά projects να αυξήσουν το πρεστίζ τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αγοραπωλησίες φαρμακευτικών ουσιών – είτε αυτές ορίζονται ως παράνομες συναλλαγές είτε όχι – στο Dark Web και σε καταστήματα όπως το Silk Road ή το AlphaBay υπήρξαν πιο ασφαλείς και με ποιοτικότερο τελικό προϊόν σε σύγκριση με αυτές που είχαν διεξαχθεί στην «κανονική – νόμιμη ζωή».

Το 2013 όμως ξεκίνησε το «ξήλωμα» του Silk Road, της πρώτης σύγχρονης αγοράς εντός του darknet, από την οποία οι πολίτες μπορούσαν να προμηθευτούν φαρμακευτικές ουσίες χωρίς συνταγές από γιατρούς αλλά και «σκληρά» ναρκωτικά όπως ηρωίνη και κοκαΐνη. Μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το marketplace είχε κλείσει και το FBI είχε συλλάβει τον – φερόμενο ως – ιδρυτή του, Ross Ulbricht.

Τον Ιούλιο του 2017 οι υπηρεσίες ασφαλείας (ή «ασφαλείας», εξαρτάται από την οπτική) των ΗΠΑ «κατέβασαν» μία άλλη δημοφιλή και κερδοφόρο αγορά, το AlphaBay. Και εκεί οι αγορές φαρμακευτικών ουσιών αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών. Το AlphaBay ήταν το καλύτερο μέρος για να αγοράσει κάποιος την ουσία φαιντανύλη (fentanyl) η οποία είναι συγγενής της μεπεριδίνης και ανήκει στους ισχυρούς αγωνιστές των οπιοειδών που δρουν συνδεόμενοι με ειδικούς υποδοχείς οπιοειδών στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν αποτελέσματα που μιμούνται τη δράση ενδογενών πεπτιδικών νευροδιαβιβαστών.

Πρόσφατα, ο Καναδός πολίτης Christopher Bantli παραδέχτηκε πως πωλούσε την ουσία fentanyl και άλλων οπιοειδών μέσω της αγοράς του AlphaBay.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο το «ξήλωμα του πουλόβερ» συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συλλαμβάνουν σε συνεχή βάση από μεμονωμένους πωλητές – μέσω της τακτικής των στοχευμένων αγορών – έως και μέλη σπειρών / εταιρειών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Και αν κάποιος μπορεί να δείξει συμπάθεια σε μεμονωμένους πωλητές απλών ουσιών στα πλαίσια μίας φιλελεύθερης προσέγγισης ατομικής επιλογής και ατομικής ευθύνης, σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο τον συμπολίτη του που τον κλέβει, νομιμοποιώντας μαύρο χρήμα, το οποίο δεν έχει φορολογηθεί. Τουλάχιστον όπως μέρος των συλλήψεων και εγκλημάτων περιγράφονται από τις Αρχές.

Όπως προείπαμε, εδώ και 1,5 χρόνο οι συλλήψεις είναι συνεχείς και ένας-ένας οι πωλητές – προμηθευτές έρχονται αντιμέτωποι με το γράμμα του νόμου. Κατά τη γνώμη μας, αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα του τέλους της ανωνυμίας των μαζικών εμπορικών συναλλαγών στο Σκοτεινό Διαδίκτυο.

Άραγε αυτή είναι μία θετική ή μία αρνητική εξέλιξη;

ΣΧΟΛΙΑ