⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΠραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με το έργο EuroAsia Interconnector. Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και συναφών υποδομών και θα επιτρέψει στις τρεις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στη Λευκωσία, συναντήθηκαν για να υπογράψουν οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου και Yuval Steinitz, ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε διαδικτυακά από την Αθήνα. Στόχος του έργου είναι η κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με συνολικό μήκος περίπου 1500km και μεταφορική ικανότητα 2000MW. Θα είναι το μεγαλύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα και θα φτάσει σε βάθος 2700m. Ο EuroAsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 και το συνολικό κόστος του θα ξεπεράσει τα €750 εκατ.
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη από την υλοποίηση αυτού του έργου. Ο EuroAsia Interconnector θα συμβάλλει καθοριστικά στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη θωράκιση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Επίσης, είναι ένα έργο το οποίο ενδυναμώνει τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών και μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μπορεί να αποτελέσουν τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας“.