Η Apple βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά του τμήματος των modems για φορητές συσκευές της Intel, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, η οποία επικαλείται ως πηγές «ανθρώπους εξοικειωμένους με τα σχέδια της Apple». Η επικείμενη συμφωνία περιλαμβάνει τις πατέντες της Intel και το προσωπικό, ενώ αναμένεται να κοστίσει στην Apple πάνω από ένα δις δολάρια. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως αν οι συζητήσεις εξελιχθούν ομαλά, μια συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι Apple και Intel είχαν ξαναβρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακριβώς για το ίδιο ζήτημα πριν περίπου ένα χρόνο. Οι συζητήσεις όμως είχαν διακοπεί όταν η Apple είχε ανακοινώσει τη νέα της συμφωνία με την Qualcomm για την προμήθεια των modems που θα χρειαστεί για τις φορητές συσκευές της κατά τα επόμενα έτη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του deal μεταξύ των Qualcomm και Apple τον περασμένο Απρίλιο, η Intel ανακοίνωσε την έξοδό της από την – τη ζημιογόνο για την ίδια – αγορά των modems και τις προθέσεις της να πωλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία που συνδέονται με τις συγκεκριμένες δραστηριότητές της. Από τότε, η διοίκηση της Intel συζήτησε την πώληση του τμήματος με πολλούς ενδιαφερόμενους, ενώ στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι συζητήσεις με την Apple ξεκίνησαν και πάλι λίγο μετά τη διακοπή τους.

Οι πηγές της The Wall Street Journal, αναφέρουν:

«Οι συζητήσεις μεταξύ των Apple και Intel ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι [του 2018] την περίοδο που εγκατέλειπε τη γενική διεύθυνση της Intel ο Brian Krzanich. Ο Κος Krzanich επέμενε πως η κατηγορία των 5G modems ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για την αύξηση του τζίρου της εταιρείας. Όταν ανέλαβε ο Bob Swan το Γενάρη, άμεσα οι πιθανότητες ενός deal αυξήθηκαν, καθώς ο νέος διευθυντής εστίασε στην εκκαθάριση των τμημάτων της εταιρείας που εμφάνιζαν ζημιές.»

Μία πιθανή συμφωνία θα βοηθήσει την Apple στην επιτάχυνση της κατασκευής των δικών της modems για τις συσκευές της iPhone και iPad, κάτι που θα μείωνε τη – ντροπιαστική κατά πολλούς – εξάρτησή της από την Qualcomm. Οι προσπάθειες αυτές σύμφωνα με δημοσιεύματα ξεκίνησαν το 2018 ή και λίγο νωρίτερα, τα πρώτα modems όμως αναμένεται να είναι έτοιμα σε λίγα χρόνια από σήμερα και όχι νωρίτερα.

Η Apple στόχευε στη χρήση των 5G modems της Intel για τις συσκευές της iPhone και iPad του 2020. Σύμφωνα με τις φήμες όμως η Intel δεν ήταν σε θέση να καλύψει εμπρόθεσμα τις ανάγκες της Apple, προκαλώντας ρωγμές στις σχέσεις των δύο εταιρειών. Πλέον η Apple σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα 5G modems της Qualcomm το 2020, μετά από το πολυετές deal μεταξύ των δύο κολοσσών.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμο 242€ εκατ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Qualcomm

ΣΧΟΛΙΑ