Όλοι μας έχουμε ακουστά τους κινδύνους που ενέχει η πλοήγηση στο διαδίκτυο. Όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι και στην ψηφιακή, αυτοί δεν θα πρέπει να μας αποκόπτουν από τη χρήση της τεχνολογίας γενικότερα και ειδικότερα, των υπολογιστών μας.

Αρχικώς, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το καλύτερο antivirus είναι η προσοχή του ίδιου του χρήστη και τίποτα δεν μπορεί να την υποκαταστήσει. Με τα Windows 10 και τον Windows Defender που συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και λίγη προσοχή, οι χρήστες του λογισμικού της Microsoft δεν κινδυνεύουν πια, όπως παλιά.

Όμως, η πλειοψηφία των χρηστών προτιμά να “έχει το κεφάλι της ήσυχο” και επιλέγει να εγκαταστήσει κάποιο ειδικό λογισμικό προστασίας, το γνωστό σε όλους μας, antivirus. Αν και αρκετοί πιστεύουν πως είναι απαραίτητη μία συνδρομή (ή εφάπαξ αγορά) ενός τέτοιου προγράμματος, πλέον, υπάρχουν αξιοπρεπέστατες σουίτες προστασίας που προσφέρονται δωρεάν, και στο άθρο μας αυτό θα εστιάσουμε αποκλειστικά σε αυτές.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχουν δεκάδες ακόμα δωρεάν προτάσεις, αλλά, εμείς σας προτείνουμε μόνο αυτές που έχουμε κατά καιρούς δοκιμάσει και έχουμε μείνει ευχαριστημένοι από αυτές.

Panda

Ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα καλύτερα προγράμματα antivirus. Ο συνδυασμός αποτελεσματικότητας και μη επιβάρυνσης των πόρων του συστήματός μας είναι εξαιρετικός. Δυνατό, ελαφρύ, με “καθαρό” και βολικό περιβάλλον χρήστη, αποτελεί και σήμερα μία από τις πιο κλασικές επιλογές.

Οι τελευταίες μετρήσεις απέδειξαν πως η αποτελεσματικότητά του προσεγγίζει το 100%, ενώ παράλληλα διαθέτει και τη δυνατότητα ελέγχου των συνδεδεμένων μέσω USB μονάδων αποθήκευσης. Θα χρειαστεί μόνο να κάνετε λίγη υπομονή με κάποια μηνύματα της εφαρμογής που προωθούν την επί πληρωμή έκδοση.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

AVG

Βαθμολογήθηκε με έξι στα έξι από την ανεξάρτητη διαδικασία δοκιμών AV-Test. Με τις λιγότερες στο είδος του εσφαλμένες προειδοποιήσεις (και μηδενικές κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο) και με χαρακτηριστικά όπως το game mode, κατά το οποίο δεν εμφανίζονται ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια της ψυχαγωγίας μας, το AVG είναι κατά πολλούς το πιο πλήρες, δωρεάν πακέτο antivirus.

Το AVG σκανάρει το σύστημά μας εξαιρετικά γρήγορα και παράλληλα διαθέτει πολλές επιλογές παραμετροποίησης.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Avast

Το Avast είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα προστασίας. Τα test του PC Mag έδειξαν πως παρέχει προστασία από malware σε ποσοστό 100%!

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι η δυνατότητα ελέγχου του συνόλου των συνδεδεμένων με το δίκτυό μας συσκευών, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους μοιράζονται τη σύνδεσή τους μέσω Wi-Fi, ή έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενός ασύρματου δικτύου κοινής χρήσης. Το Avast θα ελέγξει τις συσκευές αυτές και θα μας αναφέρει τα ζητήματα ασφαλείας που θα εντοπίσει.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Avira

Το Avira πέτυχε επίσης βαθμολογία έξι στα έξι στις ανεξάρτητες μετρήσεις των εργαστηρίων AV-Test. Επιπροσθέτως, διαθέτει ένα σύστημα πρόσθετων (add-ons), το οποίο συνήιως παρέχεται μόνο στις επί πληρωμή σουίτες.

Ένας άλλος τομέας διάκρισης της σουίτας Avira Free Security 2017 είναι η ελάχιστη επιβάρυνση των πόρων του συστήματός μας. Αν θέλετε λοιπόν μέγιστη ασφάλεια με την ελάχιστη επιβάρυνση του PC σας, το Avira αποτελεί μία εξαιρετική δωρεάν λύση για εσάς.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Δυο λόγια

Θα επαναλάβουμε πως η καλύτερη προστασία είναι η προσοχή του χρήστη. Δεν ανοίγουμε ποτέ επισυναπτόμενα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από άγνωστους αποστολείς και κλείνουμε αμέσως οποιοδήποτε περίεργο παράθυρο ανοίξει στο πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων που χρησιμοποιούμε.

Ακόμα και αν τελικά επιλέξουμε κάποια από τις λύσεις που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρώτα δημιουργούνται οι ιοί και μετά τα αντιιικά, κάτι που σημαίνει πως η προσοχή μας θα αποτελέσει και τον καλύτερο σύμμαχο των προγραμμάτων αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ