12.5 C
Athens
Τετάρτη, 02 Δεκ 2020
BUSINESS Wind: Οικονομικά Αποτελέσματα 2018

Wind: Οικονομικά Αποτελέσματα 2018

Ξεχωρίζουμε τους 32.600 συνδρομητές στην υπηρεσία Wind Vision (εκ των οποίων το 62% στο Full Pack), την αύξηση του τζίρου, της λειτουργικής κερδοφορίας και τις επιδόσεις της εταιρείας στη σταθερή τηλεφωνία.

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΗ Wind ανακοίνωσε τα key points των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2018. Ξεχωρίζουμε τους 32.600 συνδρομητές στην υπηρεσία Wind Vision (εκ των οποίων το 62% στο Full Pack), την αύξηση του τζίρου, της λειτουργικής κερδοφορίας και τις επιδόσεις της εταιρείας στη σταθερή τηλεφωνία.

Ακολουθεί το επίσημο Δελτίο Τύπου:

Τριετία ισχυρών επιδόσεων καταγράφει η WIND, καθώς και το 2018 σημείωσε αύξηση σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία, κλείνοντας το έτος με συνολικά έσοδα 509,4 εκατ. € και EBITDA ύψους 119,6 εκατ. €, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 3,1% και 15,7% αντίστοιχα.
Στη διάρκεια του έτους η WIND προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 98 εκατ. € διαθέτοντας τα κεφάλαια κυρίως για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στην κινητή (4G+) και τη σταθερή (FTTx).

Επιταχυνόμενη ανάπτυξη την τριετία 2016 – 2018

Η περσινή χρονιά ήταν για τη WIND ο τρίτος συνεχόμενος χρόνος επιταχυνόμενης ανάπτυξης, σφραγίζοντας την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει ήδη από το 2015. Κατά το διάστημα αυτό καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση του EBITDA κατά 41%. Διψήφια ήταν και η αύξηση των εσόδων της WIND Ελλάς που ανήλθε σε 10,6%.

Το 2018 η WIND βελτίωσε περαιτέρω την κεφαλαιακή της διάρθρωση και μείωσε το κόστος δανεισμού της, καθώς προέβη σε μερική πρόωρη εξόφληση ύψους 70 εκατ. € των ομολογιών (Senior Notes) συνολικής αξίας 345 εκατ. € (τοκομεριδίου 10%, λήξεως το 2021).

Η πορεία της WIND το 2018 χαρακτηρίστηκε από άνοδο σε όλους τους δείκτες. Αναλυτικότερα:

Κινητή Τηλεφωνία

Αύξηση εσόδων 2,8%
Επέκταση της κάλυψης 4G στο 95% (+7,4 μονάδες ετησίως)
28 εκατ. GB η ετήσια κίνηση data (+56%)

Η κάλυψη 4G στο τέλος του 2018 άγγιξε το 95%, καθιστώντας απολύτως εφικτό τον στόχο να αυξηθεί έως 99% μέχρι το τέλος του 2019. Κατά τη διάρκεια του 2018, η μέση μηνιαία χρήση της κίνησης δεδομένων αυξήθηκε κατά 40%, ενώ το 70% της κίνησης δεδομένων κατά το 2018 έγινε μέσω του δικτύου 4G.

Σταθερή τηλεφωνία

201.000 νοικοκυριά με συνδυαστικές υπηρεσίες κινητής, σταθερής και Internet
273.000 γραμμές NGA ενεργοποιημένες

Στη διάρκεια του 2018 η WIND συνέχισε να αυξάνει το μερίδιο της στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, καθώς πρόσθεσε 22.000 νέους πελάτες LLU και NGA. Η συνολική βάση συνδρομητών LLU και NGA αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 614.000.

Αντίστοιχα ο αριθμός των νοικοκυριών που απολαμβάνουν υπηρεσίες σύγκλισης από τη WIND (κινητή, σταθερή & Internet) ανήλθε σε 201.000 στο τέλος του 2018, σημειώνοντας αύξηση 9%.

Οι συνδρομητές NGA ήταν 76.000 στο τέλος του έτους, σημειώνοντας 82,9% αύξηση. Συνολικά κατασκευάστηκαν 273.000 γραμμές NGA πανελλαδικά και, καθώς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, στόχος για το τέλος του 2019 είναι οι κατασκευασμένες γραμμές να αριθμούν 381.000.

Θερμή υποδοχή στην WIND VISION

32.600 συνδρομητές
62% των συνδρομητών στο Full Pack

Δυναμική ήταν η είσοδος της WIND VISION στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς η πρωτοποριακή πλατφόρμα μέσα σε μόλις οκτώ μήνες κατέγραψε 32.600 συνδρομητές, που αντιστοιχούν σε διείσδυση 5,3% στη βάση σταθερής τηλεφωνίας της WIND. Ένας στους 4 πελάτες WIND VISION διαθέτει σύνδεση NGA, ενώ οι μισοί συνδρομητές της πλατφόρμας είναι νοικοκυριά με υπηρεσίες σύγκλισης.

Εμπειρία πελάτη ο στόχος του 2019

«Το 2018 ήταν το τρίτο διαδοχικό έτος αύξησης εσόδων και EBITDA για την WIND. Βελτιώσαμε τις επιχειρησιακές μας επιδόσεις, πετύχαμε τους στρατηγικούς μας στόχους και καταγράψαμε για μια ακόμη χρονιά ανάπτυξη» δήλωσε σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα έτους ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς.

«Παράλληλα, το 2018 ήταν ένα θεμελιώδες έτος στη μετατροπή του επιχειρηματικού μας μοντέλου ώστε να εκμεταλλευτούμε πλήρως την ψηφιοποίηση και τη σύγκλιση. Κοιτάζοντας μπροστά, είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση για να προχωρήσουμε περαιτέρω στη στρατηγική μας και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αγορά. Οι προσπάθειες μας τώρα εστιάζονται στην ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη μας, σε όλα τα σημεία επαφής και αναμένουμε ότι το 2019 θα αποτελέσει ένα ακόμη έτος ανάπτυξης για τη WIND».

NewsDeskhttp://www.tecky.eu
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πρόστιμο €10 εκατ στην Apple για τα υποτιθέμενα αδιάβροχα iPhone

Η διαφημιστική καμπάνια της Apple υποσχόταν ότι το iPhone ήταν ανθεκτικό στο νερό, σε βάθος 4m, για 30 λεπτά. Όμως, η πραγματικότητα ήταν εντελώς...

6η Διημερίδα ITS: Έξυπνα συστήματα μεταφορών στην Ελλάδα

O Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών (ITS Hellas) διοργανώνει διημερίδα με θέμα "Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και Eξελίξεις στην Ελλάδα". Έπειτα από πέντε συνολικά επιτυχημένες...

Οι πάροχοι Internet υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις πραγματικές ταχύτητες

Ισχύουν πλέον κανονικά οι διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα Internet. Οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet...

Η Κίνα πιέζει για παγκόσμια παρακολούθηση των μετακινήσεων

Με αφορμή την πανδημία του Covid-19, η Κίνα ξαναρίχνει στο τραπέζι το θέμα της παγκόσμιας παρακολούθησης και ενημέρωσης των προσωπικών δεδομένων υγείας. Ο Πρόεδρος...

35 χρόνια Windows

Με μερίδιο που αγγίζει το 90% στην παγκόσμια αγορά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Microsoft με το λειτουργικό σύστημα Windows, στους...

Εφαρμογή γυμναστικής μετατρέπει το καθημερινό τρέξιμο σε περιπέτεια

Διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα του δεύτερου πανελλαδικού lockdown, η αγορά μπήκε πάλι σε ρυθμούς καραντίνας μετά από μισό σχεδόν χρόνο. Οι συνήθειες των πολιτών...

Σχετικάάρθρα