25.5 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Wikipedia: Δεν θα πραγματοποιεί τους ελέγχους ηλικίας που απαιτούνται σύμφωνα με το Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μόνο στις υπηρεσίες που θέτουν "υψηλό κίνδυνο" για τα παιδιά θα χρειάζεται επαλήθευση ηλικίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο μητρικός οργανισμός του Wikipedia, Wikimedia, δήλωσε πως ο ιστότοπος δεν θα πραγματοποιήσει κανέναν έλεγχο ηλικίας που απαιτείται σύμφωνα με το Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Η Rebecca MacKinnon, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Wikimedia, υποστηρίζει πως «θα παραβίαζε τη δέσμευσή μας προς τους αναγνώστες να συλλέγουμε δικά τους δεδομένα».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μόνο στις υπηρεσίες που θέτουν “υψηλό κίνδυνο” για τα παιδιά θα χρειάζεται επαλήθευση ηλικίας.

Η Wikipedia έχει εκατομμύρια άρθρα σε εκατοντάδες γλώσσες, γραμμένα και επεξεργασμένα εξ ολοκλήρου από χιλιάδες εθελοντές σε όλο τον κόσμο.

Είναι ο όγδοος ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων SimilarWeb.

Το Νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, που βρίσκεται επί του παρόντος στο Κοινοβούλιο, θα επιβάλλει φόρους στις εταιρείες τεχνολογίας για την προστασία των χρηστών από επιβλαβές ή παράνομο περιεχόμενο και αναμένεται να τεθεί πλήρως σε ισχύ κάποια στιγμή το 2024.

Ο Νιλ Μπράουν, δικηγόρος που ειδικεύεται στο δίκαιο του Διαδικτύου και των Τηλεπικοινωνιών, λέει ότι σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, οι υπηρεσίες στις οποίες ενδέχεται να έχουν πρόσβαση παιδιά πρέπει να έχουν “ανάλογα συστήματα και διαδικασίες” σχεδιασμένα για να τα αποτρέπουν από το να αντιμετωπίζουν επιβλαβές περιεχόμενο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει επαλήθευση ηλικίας.

Αλλά η κα MacKinnon ανέφερε συγκεκριμένα: «Το Ίδρυμα Wikimedia δεν θα επαληθεύει την ηλικία των αναγνωστών στο Ηνωμένο Βασιλείο».

Ο έλεγχος των ηλικιών, εκτός από την απαίτηση από τη Wikipedia για συλλογή δεδομένων των χρηστών της, θα απαιτούσε επίσης μια «δραστική αναθεώρηση» στα τεχνικά συστήματα.

Εάν μια υπηρεσία δεν συμμορφώνεται με το Νομοσχέδιο, ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, όπως μεγάλα πρόστιμα, ποινικές κυρώσεις για ανώτερα στελέχη ή περιορισμός της πρόσβασης σε μια υπηρεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Διευθύνων Σύμβουλος της Wikimedia UK, Ms Crompton-Reid, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6,6 εκατομμύρια άρθρα στη Wikipedia και είπε ότι είναι «αδύνατο να φανταστεί κανείς» πώς θα γινόταν ο έλεγχος του περιεχομένου έτσι ώστε να συμμορφωθεί με το νομοσχέδιο.

Ακόμα πρόσθεσε: «Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δύο επεξεργασίες ανά δευτερόλεπτο στις 300 και πλέον γλώσσες της Wikipedia».

Το Ίδρυμα Wikimedia είχε δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα άλλαζε θεμελιωδώς τον τρόπο λειτουργίας του ιστότοπου, αναγκάζοντάς το να εποπτεύει άρθρα και όχι εθελοντές.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ