30.2 C
Athens
Παρασκευή, 07 Αυγ 2020
ΑΣΦΑΛΕΙΑ #WheresZuck – Ο Mark Zuckerberg λύνει τη σιωπή του...

#WheresZuck – Ο Mark Zuckerberg λύνει τη σιωπή του για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Ζητάει συγνώμη από το κοινό για τα “λάθη” του, προσπαθώντας να περιορίσει το #DeleteFacebook

-

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων από την εταιρεία Cambridge Analytica και αφού τον έψαχναν ακόμα και τα στελέχη του, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο μας, ο 33χρονος ιδρυτής του Facebook και μεγαλομέτοχος Mark Zuckerberg αποφάσισε χθες να εμφανιστεί δημόσια και να μιλήσει.

Η καλομελετημένη διαδικασία απολογίας του Mark Zuckerberg ξεκίνησε με μία μακροσκελή και αναλυτική δημοσίευση στο Facebook, σε ύφος “πως φτάσαμε ως εδώ”, όπου έδωσε κάποια στοιχεία για τη συνεργασία Facebook και Cambridge Analytica και υποσχέθηκε ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες σε συνέντευξη που είχε κανονίσει με το CNN. Αργότερα, τήρησε την υπόσχεσή του και μίλησε όχι μόνο στο CNN αλλά και σε New York Times, Wired και Recode.

Τα πιο ενδιαφέροντα, κατά τη γνώμη μας, σημεία των δηλώσεων του Mark Zuckerberg, που γίνονται την κρίσιμη στιγμή που το Facebook επιχειρεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να περιορίσει το #DeleteFacebook, είναι τα παρακάτω:

  • Ο Zuckerberg ζήτησε συγνώμη από το κοινό επειδή προκλήθηκε κρίση εμπιστοσύνης και είπε ότι κύριο μέλημα του Facebook είναι να μην υπάρξει παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον. Δήλωσε πρόθυμος να καταθέσει ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου.
  • Είπε ότι ο ίδιος είχε πληροφορίες για την υπόθεση της Cambridge Analytica από το 2015 και έχει μετανιώσει που δεν τη χειρίστηκε με διαφορετικό τρόπο.
  • Το Facebook χειρίστηκε λανθασμένα τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Η εταιρεία πρόκειται να περιορίσει τις προσβάσεις εξωτερικών συνεργατών στη βάση δεδομένων της και σκοπεύει να ελέγξει κάποιους προγραμματιστές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων πριν το 2014.
  • Το Facebook θεωρεί ότι ο αριθμός των χρηστών του που διέγραψαν τους λογαριασμούς τους μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης της Cambridge Analytica δεν είναι σημαντικός και ότι οι περισσότεροι διατήρησαν τους λογαριασμούς τους, αν και διέγραψαν κάποιες εφαρμογές.
  • Το Facebook θα ερευνήσει χιλιάδες εφαρμογές για να ελέγξει με ποιο τρόπο χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που αφορούν στους χρήστες του και θα ενημερώσει όλους τους χρήστες του των οποίων οι προσωπικές πληροφορίες έχουν χρησιμοποιηθεί με μη αποδεκτό τρόπο από συνεργαζόμενες εταιρείες.
  • Θα γίνουν 15 σημαντικές αλλαγές στο Facebook όσον αφορά στις προσβάσεις και τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων οι οποίες δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες.

  • Ο Zuckerberg δεν είναι αντίθετος, επί της αρχής, με την ύπαρξη ειδικής νομοθεσίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συμμόρφωση του Facebook με αυτή αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς τον πιθανό έλεγχο, ειδικά στο κομμάτι της διαφήμισης. Σχετικά με τους περιορισμούς του περιεχομένου, είπε ότι είναι αναγκασμένος από τη θέση του να οριοθετήσει το πλαίσιο για τις εκφράσεις μίσους, παρόλο που δεν του είναι καθόλου ευχάριστο να περιορίζει την ελεύθερη έκφραση.
  • Το Facebook μπορεί να αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας από εξωτερικούς παράγοντες ή κράτη όπως η Ρωσία και πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ώστε να προβλεφθούν πιθανά ευάλωτα σημεία. Ο αριθμός των εργαζομένων που ασχολούντια με θέματα ασφάλειας θα αυξηθεί από 15.000 σε 20.000.
  • Το Facebook έχει αναπτύξει ήδη εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που εντοπίζουν πλαστά προφίλ χρηστών και ψεύτικες ειδήσεις. Τα εργαλεία αυτά έχουν δοκιμαστεί σε τοπικές εκλογές γερουσιαστών στις ΗΠΑ και σε περιπτώσεις διασποράς ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας που σχετίζονταν με τη F.Y.R.O.M.
  • Ο Zuckerberg είπε ότι έχει μετανιώσει για τη δημιουργία πλατφόρμας ΑΡΙ που αποδείχτηκε ευάλωτη στους κακοπροαίρετους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Cambridge Analytica. Παραδέχτηκε ότι το Facebook δεν κατάφερε να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ ευκολίας, εμπειρίας χρήσης και προσωπικών στιγμών και υποεκτίμησε την ευαισθησία των χρηστών του για θέματα που αφορούν στην προσωπική τους ζωή.

Τα συμπεράσματα δικά σας… Αν δεν έχετε καταφέρει να ενημερωθείτε για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μπορείτε να διαβάσετε μία περιληπτική περιγραφή εδώ.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

SourceNYT
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το YouTube έκλεισε χιλιάδες κινεζικά, ρωσικά και ιρανικά κανάλια

Η Alphabet ανακοίνωσε χθες ότι το YouTube έκλεισε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 χιλιάδες κανάλια από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν....

Στον αέρα η πλατφόρμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Πιστό στο χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανέβασε σήμερα τη νέα πλατφόρμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Το...

Απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ εξετάζει ο Trump

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι πρόκειται να απαγορεύσει τη δημοφιλή εφαρμογή TikTok στις ΗΠΑ. Η εφαρμογή επιτρέπει στους...

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Σχετικάάρθρα