Η άνοιξη είναι εδώ και οι πρώτες σκέψεις για διακοπές αρχίζουν σιγά σιγά να παίρνουν μορφή. Το αεροπλάνο είναι – σε πολλές περιπτώσεις – το καλύτερο και πιο βολικό μέσο μεταφοράς, παραδοσιακά όμως κοστίζει λίγο παραπάνω. Τα τελευταία χρόνια, η επέκταση του Internet και του ηλεκτρονικού εμπορίου δημιούργησε πολλά ψηφιακά πρακτορεία ταξιδιών και εφαρμογές αναζήτησης φτηνής μεταφοράς και διαμονής, τα οποία προσφέρουν πραγματικά οικονομικές λύσεις και δίνουν τη δυνατότητα σε περισσότερους καταναλωτές να επιλέγουν το αεροπλάνο για τη μετακίνησή τους.

Δες λοιπόν μερικά μυστικά για να αγοράσεις το φτηνότερο αεροπορικό εισιτήριο από το Internet και να μειώσεις το κόστος των διακοπών ή ακόμα και του επαγγελματικού σου ταξιδιού.

Εντόπισε το καλύτερο website

Υπάρχουν πολλά ψηφιακά πρακτορεία ταξιδιών και πλατφόρμες σύγκρισης τιμών και συνέχεια ανοίγουν καινούργια. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και κάνε ενδελεχή έρευνα, με διαφορετικές αναζητήσεις, για να εντοπίσεις ποιο έχει τις καλύτερες προσφορές. Επίσης, κάποια από αυτά περιλαμβάνουν πλέον στις προσφορές τους και αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Αν δεν τις βρεις εκεί, μπορείς να επισκεφτείς κατευθείαν τα websites των εταιρειών αυτών.

Ψάξε για το φτηνότερο προορισμό

Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα που ακριβώς θα πας ή δεν έχεις πρόβλημα να αλλάξεις σχέδια, επέλεξε τον προορισμό με βάση την τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου. Θα εξοικονομήσεις χρήματα που μπορείς να τα ξοδέψεις για να μείνεις παραπάνω, να ψωνίσεις και να διασκεδάσεις περισσότερο.

Επέλεξε τις φτηνότερες μέρες

Κάποια websites και πλατφόρμες σύγκρισης τιμών δίνουν πληροφορίες για τη φτηνότερη μέρα της εβδομάδας  ή τις φτηνότερες ημερομηνίες μέσα στη χρονιά. Χρησιμοποίησε τις αντίστοιχες επιλογές και θα δεις τόσο χαμηλές τιμές που δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου.

Ψάξε κρυφά

Αν έχεις ξαναψάξει για εισιτήρια στο Internet, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι βρήκες μία καλή τιμή και μετά από λίγο δεν υπήρχε, δεν μπορούσες να τη ξαναβρείς. Όχι, δεν είσαι τρελός, καλά θυμάσαι. Απλά, τα cookies του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποίησες έκαναν καλά τη δουλειά τους, εντόπισαν το ενδιαφέρον σου και ενημέρωσαν τον πωλητή ο οποίος με τη σειρά του αύξησε την τιμή.

Όταν ψάχνεις για εισιτήρια, φρόντισε το πρόγραμμα περιήγησης να είναι σε “ιδιωτική” λειτουργία ή αλλιώς “private browsing”. Είναι πολύ εύκολο, ανάλογα με τον υπολογιστή και το πρόγραμμα περιήγησης, αν πατήσεις ταυτόχρονα:

Ctrl+Shift+P   για PC και Mozilla Firefox ή Internet Explorer
Ctrl+Shift+N   για PC και Google Chrome ή Apple Safari
Cmd+Shift+P   για Mac και Mozilla Firefox ή Internet Explorer
Cmd+Shift+N   για Mac και Google Chrome ή Apple Safari

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο όπου δεν θα στέλνονται πληροφορίες και δεν θα αποθηκεύεται το ιστορικό της αναζήτησης που εκτελείς. Για κάθε νέα αναζήτηση, θα πρέπει να ακολουθείς τη διαδικασία από την αρχή.

Κλείσε μία κατεύθυνση (ή πτήση) τη φορά

Μερικές φορές συμφέρει να αγοράσεις ένα εισιτήριο για το “πήγαινε” και ένα διαφορετικό εισιτήριο για το “έλα” ή ακόμα και διαφορετικά εισιτήρια αν πρέπει να κάνεις περισσότερες από μία πτήση ανά κατεύθυνση. Επίσης, αν το ταξίδι είναι μακρινό και πρέπει να κάνεις στάσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να σου καλύπτει το κόστος διαμονής η αεροπορική εταιρεία αν επιλέξεις να σταματήσεις για δύο-τρεις μέρες, οπότε μπορείς να δεις δύο χώρες στο ίδιο ταξίδι. Αξίζει να το ελέγξεις.

Μην αποκλείεις τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

Οι εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν πάντα καλύτερες τιμές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι χαμηλότερες και από το λεωφορείο π.χ. μπορείς να πας από την Αθήνα στο Λονδίνο και να επιστρέψεις με €45 συνολικά. Βέβαια, πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις μικρές ή μεγάλες παραχωρήσεις, όπως ο χώρος μέσα στο αεροπλάνο, η διαδικασία επιβίβασης, το μέγεθος των αποσκευών, οι δωρεάν παροχές κλπ. Πριν αγοράσεις εισιτήριο για πτήση χαμηλού κόστους και για να είσαι σίγουρος ότι θα σου έρθει σίγουρα φτηνότερα, είναι καλό να ελέγξεις τον τύπο του αεροπλάνου, την τοποθεσία του αεροδρομίου και τις πολιτικές check-in και δωρεάν αποσκευών. Επίσης, είναι χρήσιμο να διαβάσεις κριτικές και σχόλια άλλων επιβατών στα social media.

Μην καθυστερείς

Αν ξέρεις που και πότε ακριβώς θα πας, αγόρασε το αεροπορικό εισιτήριο από το Internet όσο πιο νωρίς μπορείς, ακόμα και ένα ολόκληρο χρόνο νωρίτερα. Είναι σίγουρο ότι θα εξοικονομήσεις τουλάχιστον τα μισά χρήματα.

Εκτός από τα παραπάνω, μπορείς επίσης να εξαργυρώσεις πόντους από προηγούμενα ταξίδια, αν υπάρχουν και να προτιμήσεις αεροπορικές εταιρείες που ανήκουν στο ίδιο group π.χ. Star Alliance, Skyteam γιατί συνήθως κάτι κερδίζεις στο σύνολο. Καλά ταξίδια!

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ