Ο κρυφός φόβος αυτών που συνηθίζουν να επισκέπτονται ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, ότι δηλαδή κάποιος hacker μπορεί να τους βιντεοσκοπεί και αργότερα να τους εκβιάσει, μόλις έγινε πραγματικότητα. Το κακόβουλο λογισμικό PsiXBot επιτρέπει την ενεργοποίηση της κάμερας του υπολογιστή και τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, χωρίς ο χρήστης να το αντιληφθεί.

Το PsiXBot δεν είναι κάποιο νέο κακόβουλο λογισμικό, αντίθετα, είναι από τα πιο γνωστά λογισμικά τύπου Trojan στους κύκλους των hackers. Η διαφορά έγινε κατά την τελευταία αναβάθμισή του (1.0.3) τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν προστέθηκε – μεταξύ άλλων – το «PornModule». Αυτό που κάνει το PornModule είναι ουσιαστικά να δίνει τη δυνατότητα στους hackers να καταγράφουν βίντεο χρησιμοποιώντας τις κάμερες των ανυποψίαστων θυμάτων τους. Η προσφιλής τακτική των hackers σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να εκβιάζουν τα θύματα τους ζητώντας χρήματα, συνήθως σε Bitcoin, για να μη δημοσιοποιήσουν τα βίντεο που έχουν τραβήξει.

Σύμφωνα με δήλωση του Werner Thalmeier της Proofpoint στη Bild, το κακόβουλο λογισμικό PsiXBot φτάνει στον υπολογιστή του χρήστη κρυμμένο σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογές, μουσική, φωτογραφίες ή βίντεο που κατεβαίνουν από διάφορες τοποθεσίες στο Internet και λειτουργεί μόνο σε περιβάλλον Windows. Πρόκειται για ένα σχεδόν επαγγελματικό εργαλείο που ανιχνεύεται πολύ δύσκολα με τα συνήθη προγράμματα προστασίας από ιούς. Όταν το PsiXBot εντοπίσει σε παράθυρο του προγράμματος περιήγησης συγκεκριμένες λέξεις που παραπέμπουν σε πορνό, βάζει κρυφά σε λειτουργία την κάμερα του υπολογιστή, καταγράφει βίντεο σε μορφή .avi και το στέλνει αμέσως στον hacker.

ΣΧΟΛΙΑ