Το ΥΠΕΞ «έχασε» αλληλογραφία 13 ετών – δεν υπάρχει αντίγραφο ασφαλείας (backup)

525

Στις 13 Απριλίου του 2018 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών είχαν ενημερώσει τους υπαλλήλους, πρέσβεις και προξένους, πως το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Λόγω της βλάβης αυτής «χάθηκε» ολόκληρη η ηλεκτρονική αλληλογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών από το 2005 και μετά με μοναδική εξαίρεση τα απόρρητα μηνύματα. Στο απολεσθέν περιεχόμενο περιλαμβάνονταν επικοινωνίες με προμηθευτές, διεθνείς οργανισμούς, αλλά και υλικό που σχετίζεται με δικαστικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κου Τάσου Τέλλογλου που μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ και αναμεταδίδει η Καθημερινή, η ζημιά αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχε εγκριθεί το κονδύλι των 15.000€ για την ανανέωση / αντικατάσταση των σκληρών δίσκων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου είχαν τονίσει την αναγκαιότητα αυτή και είχαν αιτηθεί το κονδύλι από το 2015.

Όταν διαπιστώθηκε η ζημιά, αποφασίστηκε να μην ενεργοποιηθεί η τεχνική διαδικασία της ανάκτησης των μηνυμάτων λόγω του υψηλού κόστους της.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης πως ο δίσκος που παρουσίασε το πρόβλημα δεν είχε συντηρηθεί ποτέ. Επιπροσθέτως, από το 2017 το Υπουργείο έχει μειώσει τα κονδύλια για την προμήθεια υπολογιστών και αναλωσίμων, έχοντας αυξήσει ισόποσα το κονδύλι για την προμήθεια μεταφορικών μέσων.

Δύο ημέρες μετά τη βλάβη εγκρίθηκε κονδύλι 150.000 ευρώ για την αγορά νέου εξοπλισμού.

Κλείνοντας, θα αναφέρουμε την πραγματική είδηση: δεν υπήρχαν αντίγραφα ασφαλείας. Άρα, τα μηνύματα αυτά χάθηκαν για πάντα. Εμείς εδώ στο tecky team, αναρωτιόμαστε: είναι δυνατόν σε ένα Υπουργείο να μην έχει προβλεφθεί η διαδικασία του αντιγράφου ασφαλείας; Και αν ναι, ποιος έχει την ευθύνη της παράλειψης αυτής; 

Ελπίζουμε τα δεδομένα αυτά να έχουν «ξεμείνει» σε κάποιον mail server και τελικά να ανακτηθούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ