13.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Φεβ 2021
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΓΕΙΑ Το Wi-Fi προκαλεί καρκίνο;

Το Wi-Fi προκαλεί καρκίνο;

Άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΤα ραδιοκύματα χρησιμοποιούνται από το 19ο αιώνα και έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην επανάσταση των επικοινωνιών και της επαφής μεταξύ των ανθρώπων, από το σύστημα Mors μέχρι το GPS και τα διάφορα καθημερινά gadgets. Το Wi-Fi είναι μία μορφή ραδιοκύματος που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος και έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα ενσύρματα δίκτυα τύπου Ethernet.

Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των εφαρμογών του Wi-Fi εμφανίστηκε και μία πληθώρα δημοσιεύσεων – ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα blogs – που εκφράζουν με διάφορους τρόπους την άποψη ότι οι ασύρματες επικοινωνίες είναι επιβλαβείς για την υγεία. Φτιάξτε την εικόνα: τίτλοι με τη λέξη “ακτινοβολία”, ή ακόμα χειρότερα “ραδιενέργεια”, υπερπροστατευτικές μανούλες του internet που αγχώνονται για την υγεία των παιδιών τους και παγκόσμιες συνομωσίες των πολυεθνικών. Σε αυτά προσθέστε αρκετούς ευαισθητοποιημένους “εναλλακτικούς” πατενταδόρους και μεσήλικες “οικολόγους” και τους “ειδικούς” που γνωρίζουν τη μοναδική αλήθεια και θα έχετε το καλύτερο μείγμα για το πιο επιτυχημένο clickbait όλων των εποχών.

Όλοι τους όμως ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό. Το φως είναι μία μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και χάρη σε αυτό μπορούμε να ζούμε σε αυτό τον πανέμορφο χρωματιστό πλανήτη.

Ιοντίζουσες και μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες

Οι ακτινοβολίες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Οι ιοντίζουσες ακτινοβολίες μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων και να διασπάσει βίαια χημικούς δεσμούς. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις ακτινοβολίες που μπορούν να προκαλέσουν βιολογικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό όπως π.χ. οι ακτίνες γ και Χ και ένα μέρος του υπέρυθρου φάσματος.

Οι μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, γνωστές και σαν ηλεκτρομαγνητικές, μεταφέρουν σχετικά μικρή ενέργεια που δεν προκαλεί ιοντισμό και μπορούν να προκαλέσουν μόνο ηλεκτρικές, χημικές ή θερμικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το ορατό φως, τα ραδιοκύματα και το υπεριώδες φάσμα.

Τα δίκτυα Wi-Fi λειτουργούν με ραδιοκύματα, χρησιμοποιούν δηλαδή μη ιοντίζουσα ακτινοβολία που δεν μπορεί να διασπάσει χημικούς δεσμούς και να προκαλέσει βλάβες στην υγεία των ανθρώπων όπως ο καρκίνος.

Ένταση και εμβέλεια του Wi-Fi

Η πιο συνηθισμένη αναφορά για την επικινδυνότητα του Wi-Fi είναι η ταύτιση με τα μικροκύματα, καθώς οι δύο τεχνολογίες χρησιμοποιούν το ίδιο περίπου φάσμα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μικροκύματα παράγουν θερμότητα που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή ακόμα και να μας ψήσει ζωντανούς… Η ένταση της ακτινοβολίας είναι ένας αξιόπιστος δείκτης. Ένας οικιακός φούρνος μικροκυμάτων έχει ισχύ περισσότερη από 450W και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 800W. Από την άλλη, η ισχύς ενός δυνατού router φτάνει μετά βίας το 1W.

Επιπλέον, ισχύει ο νόμος που λέει ότι η επίδραση της ακτινοβολίας είναι αντίστροφα ανάλογη με την απόσταση του δέκτη από την πηγή εκπομπής. Όσο δηλαδή απομακρυνόμαστε από το router τόσο μειώνεται η επίδραση της οποιασδήποτε ακτινοβολίας. Ακόμα όμως και δίπλα στο router δεν υπάρχει κίνδυνος.

Τι λέει ο ΠΟΥ

Αν δεν σας έπεισαν τα παραπάνω, μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, συμπεραίνεται ότι η έκθεση σε χαμηλής ισχύος ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν συνεπάγεται βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, παρόλο που – όπως πάντα – προτείνει να συνεχίζεται ή έρευνα ώστε να καλύπτονται πιθανά κενά γνώσης.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα routers στην ησυχία τους και ας ασχοληθούμε περισσότερο με άλλους κινδύνους όπως οι ρύποι στον αέρα που αναπνέουμε, οι μικροοργανισμοί στο νερό που πίνουμε, το κάπνισμα και οι διάφορες ουσίες που καταναλώνουμε.

Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Ζημιά στην όραση οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει την όραση του να έχει χαμηλώσει στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με...

Ιστορικό υψηλό για την ισοτιμία του Bitcoin

Aνήμερα των δωδέκατων γενεθλίων του, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ. Η πορεία της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου υπήρξε σταθερά...

Σχετικάάρθρα