19.4 C
Athens
Σάββατο, 24 Οκτ 2020
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΓΕΙΑ Το Wi-Fi προκαλεί καρκίνο;

Το Wi-Fi προκαλεί καρκίνο;

Άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΤα ραδιοκύματα χρησιμοποιούνται από το 19ο αιώνα και έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην επανάσταση των επικοινωνιών και της επαφής μεταξύ των ανθρώπων, από το σύστημα Mors μέχρι το GPS και τα διάφορα καθημερινά gadgets. Το Wi-Fi είναι μία μορφή ραδιοκύματος που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος και έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα ενσύρματα δίκτυα τύπου Ethernet.

Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των εφαρμογών του Wi-Fi εμφανίστηκε και μία πληθώρα δημοσιεύσεων – ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα blogs – που εκφράζουν με διάφορους τρόπους την άποψη ότι οι ασύρματες επικοινωνίες είναι επιβλαβείς για την υγεία. Φτιάξτε την εικόνα: τίτλοι με τη λέξη “ακτινοβολία”, ή ακόμα χειρότερα “ραδιενέργεια”, υπερπροστατευτικές μανούλες του internet που αγχώνονται για την υγεία των παιδιών τους και παγκόσμιες συνομωσίες των πολυεθνικών. Σε αυτά προσθέστε αρκετούς ευαισθητοποιημένους “εναλλακτικούς” πατενταδόρους και μεσήλικες “οικολόγους” και τους “ειδικούς” που γνωρίζουν τη μοναδική αλήθεια και θα έχετε το καλύτερο μείγμα για το πιο επιτυχημένο clickbait όλων των εποχών.

Όλοι τους όμως ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό. Το φως είναι μία μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και χάρη σε αυτό μπορούμε να ζούμε σε αυτό τον πανέμορφο χρωματιστό πλανήτη.

Ιοντίζουσες και μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες

Οι ακτινοβολίες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Οι ιοντίζουσες ακτινοβολίες μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων και να διασπάσει βίαια χημικούς δεσμούς. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις ακτινοβολίες που μπορούν να προκαλέσουν βιολογικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό όπως π.χ. οι ακτίνες γ και Χ και ένα μέρος του υπέρυθρου φάσματος.

Οι μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, γνωστές και σαν ηλεκτρομαγνητικές, μεταφέρουν σχετικά μικρή ενέργεια που δεν προκαλεί ιοντισμό και μπορούν να προκαλέσουν μόνο ηλεκτρικές, χημικές ή θερμικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το ορατό φως, τα ραδιοκύματα και το υπεριώδες φάσμα.

Τα δίκτυα Wi-Fi λειτουργούν με ραδιοκύματα, χρησιμοποιούν δηλαδή μη ιοντίζουσα ακτινοβολία που δεν μπορεί να διασπάσει χημικούς δεσμούς και να προκαλέσει βλάβες στην υγεία των ανθρώπων όπως ο καρκίνος.

Ένταση και εμβέλεια του Wi-Fi

Η πιο συνηθισμένη αναφορά για την επικινδυνότητα του Wi-Fi είναι η ταύτιση με τα μικροκύματα, καθώς οι δύο τεχνολογίες χρησιμοποιούν το ίδιο περίπου φάσμα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μικροκύματα παράγουν θερμότητα που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή ακόμα και να μας ψήσει ζωντανούς… Η ένταση της ακτινοβολίας είναι ένας αξιόπιστος δείκτης. Ένας οικιακός φούρνος μικροκυμάτων έχει ισχύ περισσότερη από 450W και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 800W. Από την άλλη, η ισχύς ενός δυνατού router φτάνει μετά βίας το 1W.

Επιπλέον, ισχύει ο νόμος που λέει ότι η επίδραση της ακτινοβολίας είναι αντίστροφα ανάλογη με την απόσταση του δέκτη από την πηγή εκπομπής. Όσο δηλαδή απομακρυνόμαστε από το router τόσο μειώνεται η επίδραση της οποιασδήποτε ακτινοβολίας. Ακόμα όμως και δίπλα στο router δεν υπάρχει κίνδυνος.

Τι λέει ο ΠΟΥ

Αν δεν σας έπεισαν τα παραπάνω, μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, συμπεραίνεται ότι η έκθεση σε χαμηλής ισχύος ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν συνεπάγεται βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, παρόλο που – όπως πάντα – προτείνει να συνεχίζεται ή έρευνα ώστε να καλύπτονται πιθανά κενά γνώσης.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα routers στην ησυχία τους και ας ασχοληθούμε περισσότερο με άλλους κινδύνους όπως οι ρύποι στον αέρα που αναπνέουμε, οι μικροοργανισμοί στο νερό που πίνουμε, το κάπνισμα και οι διάφορες ουσίες που καταναλώνουμε.

Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το Salesforce ετοιμάζεται για τη διανομή του εμβολίου του κορονοϊού

Η Salesforce κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες μία νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, το Work.com, για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να δεχτούν ξανά και...

Νέο φάρμακο της ελληνοαμερικανικής Regeneron δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του Covid-19

Η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals, που έχει ιδρυθεί στις ΗΠΑ από ομάδα ελληνοαμερικανών επιστημόνων, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τη χορήγηση του πειραματικού...

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο...

Το νέο έξυπνο ρολόι της Huawei θα φορτίζεται ασύρματα

Το επόμενο μοντέλο έξυπνου ρολογιού της Huawei θα είναι το Watch GT2 Pro και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά το Νοέμβριο. Όμως ήδη...

Ακυρώθηκε το Mobile World Congress 2020 λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού

Τις τελευταίες μέρες σας είχαμε ενημερώσει για κάποιες πολύ «δυνατές» ακυρώσεις που είχαν προκύψει εν όψει του φετινού Mobile World Congress 2020, της μεγαλύτερης...

MWC 2020: και η Ericsson ακυρώνει τη συμμετοχή της λόγω του κορωνοϊού

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, η σουηδική Ericsson, είναι η δεύτερη πολύ γνωστή εταιρεία που ακυρώνει τη συμμετοχή της στη...

Σχετικάάρθρα