Η πώληση
H βρετανική εταιρεία λογισμικού Micro Focus International συμφώνησε να πωλήσει το SUSE Linux και τα συνδεδεμένα με αυτό business projects της στο Σουηδικό επενδυτικό σχήμα EQT Partners για $2,535 δις.
Το SUSE είναι ένα από τα παλαιότερα projects λογισμικού ανοικτού κώδικα και πιθανότατα η πρώτη υλοποίηση Linux με υποστήριξη για εταιρείες. Επίσης, πρόκειται για την πρώτη διανομή του Linux που ήταν πραγματικά φιλική προς το χρήστη. Για πρώτη φορά, ο μέσος χρήστης μπορούσε να εγκαταστήσει το Linux χωρίς να ψάχνει για drivers και να μπλέκει με το command line.
info: το τμήμα λογισμικού της Micro Focus International απασχολεί 1400 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο
Το ιστορικό
Δοθείσης της ευκαιρίας, ας κάνουμε ένα μίνι ταξίδι στο ιστορικό των εξαγορών του SUSE:
Ένα χρόνο μετά τη διάθεση του Linux στο ευρύ κοινό, γερμανοί φοιτητές δημιούργησαν το ακρωνύμιο SUSE από τις λέξεις Software- und System-Entwicklung (Software and Systems Development / Ανάπτυξη λογισμικού και συστημάτων). Πήραν το Slackware Linux, το τροποποίησαν και το πωλούσαν σε δισκέτες ως SUSE, ενώ παράλληλα παρείχαν υποστήριξη στις εταιρείες που το αγόραζαν.
Το 2003, η αμερικανική Novell εξαγόρασε το SUSE για $120 εκατομμύρια. Η Novell είχε προσπαθήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να ανταγωνιστεί τη Microsoft και η εξαγορά αυτή εντάσσονταν στη γενικότερη στρατηγική της εταιρείας, εκείνη την περίοδο.
Ωστόσο η προσθήκη του SUSE στο χαρτοφυλάκιο της Novell δεν αποδείχθηκε σωτήρια και το 2010 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την επίσης αμερικάνικη The Attachmate Group. Στο group αυτό “παρείχε υποστήριξη” η Microsoft, η οποία τελικά απέκτησε 800 από τις πατέντες της Novell. Αξίζει να σημειωθεί πως τότε, ολόκληρο το τμήμα SUSE, αποτελούσε μόνο ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων [assets] της Novell.
Το 2014 η Micro Focus International εξαγόρασε το SUSE για $1,2 δις, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του από το σουηδικό επενδυτικό σχήμα που προαναφέραμε.
Το μέλλον
Οι ιθύνοντες του Suse Linux project (ως είθισται) δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη νέα εξαγορά. Όπως ανέφεραν στο blog τους, πλέον θα εστιάσουν στην επέκταση του SUSE στον τομέα των υποδομών πληροφορικής.
“Τα νέα είναι συναρπαστικά για όλους μας εδώ στο SUSE και σηματοδοτούν το επόμενο βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξή μας. Η επένδυση και η στήριξη που παρέχεται από το EQT θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της στρατηγικής μας για επέκταση, τόσο οργανικά όσο και μέσω της απόκτησης τεχνολογίας”
Το “ανοικτό” SUSE, θα παραμείνει ανοικτό
Σίγουρα αρκετοί fans της σκηνής του Ανοικτού Λογισμικού θα έχουν ανησυχήσει ή θα αναρωτιούνται εάν το SUSE θα παραμείνει ένα project ανοικτού κώδικα. Η ομάδα του SUSE όμως, παρείχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις:
“Τιμώντας την 25ετή ιστορία μας, το SUSE σκοπεύει να παραμείνει αφοσιωμένο σε ένα αναπτυξιακό και επιχειρηματικό μοντέλο ανοιχτού κώδικα και να συμμετέχει ενεργά σε κοινότητες και σχέδια [projects] προκειμένου να φέρει την καινοτομία ανοιχτού κώδικα στις επιχειρήσεις ως υψηλής ποιότητας, αξιόπιστη και ρεαλιστικά χρησιμοποιήσιμη λύση. Το αληθινά ανοικτό μοντέλο μας ανοιχτού κώδικα – όπου το “ανοικτό” αφορά την ελευθερία επιλογής που παρέχεται στους καταναλωτές και όχι μόνο τον κώδικα που χρησιμοποιούμε στις υλοποιήσεις μας – είναι πλήρως ενσωματωμένο στην κουλτούρα του SUSE, μας διαφοροποιεί στην αγορά και είχε καθοριστική σημασία στην πολυετή επιτυχία μας.”