16.1 C
Athens
Σάββατο, 24 Οκτ 2020
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ LINUX Το SUSE Linux πωλήθηκε για $2,5 δις

Το SUSE Linux πωλήθηκε για $2,5 δις

Η πώληση, το ιστορικό των εξαγορών της θρυλικής διανομής του Linux και το μέλλον.

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η πώληση

H βρετανική εταιρεία λογισμικού Micro Focus International συμφώνησε να πωλήσει το SUSE Linux και τα συνδεδεμένα με αυτό business projects της στο Σουηδικό επενδυτικό σχήμα EQT Partners για $2,535 δις.

Το SUSE είναι ένα από τα παλαιότερα projects λογισμικού ανοικτού κώδικα και πιθανότατα η πρώτη υλοποίηση Linux με υποστήριξη για εταιρείες. Επίσης, πρόκειται για την πρώτη διανομή του Linux που ήταν πραγματικά φιλική προς το χρήστη. Για πρώτη φορά, ο μέσος χρήστης μπορούσε να εγκαταστήσει το Linux χωρίς να ψάχνει για drivers και να μπλέκει με το command line.

info: το τμήμα λογισμικού της Micro Focus International απασχολεί 1400 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο

Το ιστορικό

Δοθείσης της ευκαιρίας, ας κάνουμε ένα μίνι ταξίδι στο ιστορικό των εξαγορών του SUSE:

Ένα χρόνο μετά τη διάθεση του Linux στο ευρύ κοινό, γερμανοί φοιτητές δημιούργησαν το ακρωνύμιο SUSE από τις λέξεις Software- und System-Entwicklung (Software and Systems Development / Ανάπτυξη λογισμικού και συστημάτων). Πήραν το Slackware Linux, το τροποποίησαν και το πωλούσαν σε δισκέτες ως SUSE, ενώ παράλληλα παρείχαν υποστήριξη στις εταιρείες που το αγόραζαν.

Το 2003, η αμερικανική Novell εξαγόρασε το SUSE για $120 εκατομμύρια. Η Novell είχε προσπαθήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να ανταγωνιστεί τη Microsoft και η εξαγορά αυτή εντάσσονταν στη γενικότερη στρατηγική της εταιρείας, εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο η προσθήκη του SUSE στο χαρτοφυλάκιο της Novell δεν αποδείχθηκε σωτήρια και το 2010 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την επίσης αμερικάνικη The Attachmate Group. Στο group αυτό “παρείχε υποστήριξη” η Microsoft, η οποία τελικά απέκτησε 800 από τις πατέντες της Novell. Αξίζει να σημειωθεί πως τότε, ολόκληρο το τμήμα SUSE, αποτελούσε μόνο ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων [assets] της Novell.

Το 2014 η Micro Focus International εξαγόρασε το SUSE για $1,2 δις, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του από το σουηδικό επενδυτικό σχήμα που προαναφέραμε.

Το μέλλον

Οι ιθύνοντες του Suse Linux project (ως είθισται) δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη νέα εξαγορά. Όπως ανέφεραν στο blog τους, πλέον θα εστιάσουν στην επέκταση του SUSE στον τομέα των υποδομών πληροφορικής.

“Τα νέα είναι συναρπαστικά για όλους μας εδώ στο SUSE και σηματοδοτούν το επόμενο βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξή μας. Η επένδυση και η στήριξη που παρέχεται από το EQT θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της στρατηγικής μας για επέκταση, τόσο οργανικά όσο και μέσω της απόκτησης τεχνολογίας”

Το “ανοικτό” SUSE, θα παραμείνει ανοικτό

Σίγουρα αρκετοί fans της σκηνής του Ανοικτού Λογισμικού θα έχουν ανησυχήσει ή θα αναρωτιούνται εάν το SUSE θα παραμείνει ένα project ανοικτού κώδικα. Η ομάδα του SUSE όμως, παρείχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις:

“Τιμώντας την 25ετή ιστορία μας, το SUSE σκοπεύει να παραμείνει αφοσιωμένο σε ένα αναπτυξιακό και επιχειρηματικό μοντέλο ανοιχτού κώδικα και να συμμετέχει ενεργά σε κοινότητες και σχέδια [projects] προκειμένου να φέρει την καινοτομία ανοιχτού κώδικα στις επιχειρήσεις ως υψηλής ποιότητας, αξιόπιστη και ρεαλιστικά χρησιμοποιήσιμη λύση. Το αληθινά ανοικτό μοντέλο μας ανοιχτού κώδικα – όπου το “ανοικτό” αφορά την ελευθερία επιλογής που παρέχεται στους καταναλωτές και όχι μόνο τον κώδικα που χρησιμοποιούμε στις υλοποιήσεις μας – είναι πλήρως ενσωματωμένο στην κουλτούρα του SUSE, μας διαφοροποιεί στην αγορά και είχε καθοριστική σημασία στην πολυετή επιτυχία μας.”

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

SourceIt's FOSS
NewsDeskhttp://www.tecky.eu
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Τα καλά νέα βρίσκονται στα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης της εταιρείας ερευνών Canalys, τα οποία καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση των φορτώσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στο 3ο...

Η Estée Lauder πάει Διάστημα

Έναν ιδιαίτερο τρόπο βρήκε η Estée Lauder για να προωθήσει τα προϊόντα της. Ο αμερικανικός κολοσσός γίνεται η πρώτη εταιρεία από τη βιομηχανία της...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει κατά της Apple και της Ιρλανδίας

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η Ιρλανδία πήρε μέτρα που ευνόησαν την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple στην Ευρωπαϊκή...

Αποχωρεί η Toshiba από την αγορά των laptop

Μετά από 35 χρόνια παρουσίας, η Toshiba έδωσε στη δημοσιότητα μία σύντομη ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι αποχωρεί από την...

Εξαγοράστηκε η ελληνική Think Silicon από την αμερικανική Applied Materials

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στο χώρο της βαθιάς τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η Think Silicon που εδρεύει στην Πάτρα εξαγοράστηκε...

Επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα

Η επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη της...

Σχετικάάρθρα