Η υπηρεσία Spotify είναι «υπεύθυνη» για την καθιέρωση του streaming μοντέλου ακρόασης μουσικής, το οποίο σήμερα κυριαρχεί παγκοσμίως. Πλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Recode, το Spotify αναζητά νέους δρόμους ως προς την αδειοδότηση περιεχομένου, επιδιώκοντας τις απευθείας συμφωνίες με τους δημιουργούς.

Η υπηρεσία βρίσκεται σε συζητήσεις με καλλιτέχνες και τους managers τους και ήδη έχει κλείσει τις πρώτες συμφωνίες, αποκόπτοντας τους ενδιάμεσους (δισκογραφικές). Προκειμένου να προσφέρει μία ελκυστική προσφορά, το Spotify προκαταβάλει σημαντικά ποσά στους καλλιτέχνες. Το ρεπορτάζ του Recode κάνει λόγο για «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» για μία συλλογή από τραγούδια.

Αυτό που προσπαθεί να επιτύχει το Spotify είναι να καταβάλει μεγάλα ποσά προκαταβολών και στη συνέχεια να πληρώνει λιγότερα χρήματα ανά άκουσμα (stream) του εκάστοτε τραγουδιού. Οι καλλιτέχνες από την πλευρά τους κατ΄αυτόν τον τρόπο κρατούν τα πλήρη δικαιώματα των έργων τους και ξεφορτώνονται τον ενδιάμεσο, δηλαδή τις δισκογραφικές.

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ. Βέβαια, οι χειρισμοί των υπευθύνων του Spotify πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς η υπηρεσία εξακολουθεί να εξαρτάται και να υφίσταται από τις δισκογραφικές. Όμως, είναι ξεκάθαρο πως πλέον αναζητούνται νέοι δρόμοι και νέα μοντέλα συμφωνιών.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ