11.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica σε 300 λέξεις

Η σημασία του σκανδάλου για τα social media, την πολιτική και τις ζωές όλων μας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Τις τελευταίες δύο μέρες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας διέταξαν δύο διαφορετικές έρευνες στις ΗΠΑ. Η πρώτη αφορά στη Βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία φαινομενικά ασχολείται με προεκλογικές έρευνες, για την πρόσβαση που είχε σε προφίλ χρηστών του Facebook. Η δεύτερη έρευνα αφορά στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται και προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών του.

Όπως ήταν φυσικό, μετά την έναρξη των δύο παραπάνω ερευνών το σκάνδαλο Facebook / Cambridge Analytica πήρε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα σε όλο τον κόσμο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή του Facebook να χάνει μέχρι τώρα 12% της αξίας της, το #WheresZuck να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές λόγω της “εξαφάνισης” του Mark Zuckerberg, το #DeleteFacebook να γίνεται τάση και πολλοί άνθρωποι της αγοράς να ψιθυρίζουν ότι έφτασε η ώρα για τον Mark να πάει σπίτι του.

Πολλά έχουν γραφτεί από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα στον παγκόσμιο Τύπο για αυτή την υπόθεση που έχει ήδη πάρει διαστάσεις σκανδάλου. Εμείς θα επιχειρήσουμε παρακάτω να περιγράψουμε συνοπτικά όσα γεγονότα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, με 300 (για να είμαστε ακριβείς, 311) λέξεις, όπως υπόσχεται ο τίτλος αυτού του άρθρου.

Τον Ιούνιο του 2014, ο ερευνητής Aleksandr Kogan σχεδίασε ένα quiz προσωπικότητας για τους χρήστες του Facebook το οποίο βασιζόταν σε αντίστοιχο του Κέντρου Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, όπου εργαζόταν ο ίδιος. Η εφαρμογή του quiz εγκαταστάθηκε από περίπου 270.000 χρήστες του Facebook και – όπως συνέβαινε τότε με όλους τους προγραμματιστές – ο Kogan απέκτησε πρόσβαση στο σύνολο των προσωπικών στοιχείων αυτών των χρηστών αλλά και των φίλων τους, τα οποία αποθήκευσε σε ιδιωτική βάση δεδομένων. Ο Kogan έδωσε αυτή τη βάση δεδομένων, με πληροφορίες για περίπου 50 εκατ χρήστες του Facebook, στην εταιρεία πολιτικών ερευνών Cambridge Analytica, η οποία την επεξεργάστηκε και δημιούργησε 30 εκατ ψυχομετρικά προφίλ ψηφοφόρων σε όλο τον κόσμο.

Η Cambridge Analytica έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με κάποιους από τους υποστηρικτές και συμβούλους του Donald Trump. Για παράδειγμα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχει η Rebekah Mercer, χρηματοδότρια του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων και συνιδιοκτήτρια της – ακροδεξιών πεποιθήσεων – Breitbart News. Ο πατέρας της, Robert Mercer, έχει επενδύσει $15 εκατ στην Cambridge Analytica, κατόπιν πρότασης του συμβούλου πολιτικής Steve Bannon ο οποίος αργότερα έγινε σύμβουλος στρατηγικής του Προέδρου Trump.

Την περασμένη Δευτέρα, βγήκε στη δημοσιότητα βίντεο από κρυφή κάμερα που δείχνει τον Alexander Nix, CEO της Cambridge Analytica να περιγράφει δωροδοκίες και εκβιασμούς πολιτικών σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στις μεγάλες χώρες. Χθες ο Nix τέθηκε σε διαθεσιμότητα, παρόλο που τυπικά κατέχει ακόμα τη θέση του CEO.

Η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε επίσης τα ψυχογραφικά “εργαλεία” που έφτιαξε βασιζόμενη στα προσωπικά δεδομένα χρηστών του Facebook για να πουλήσει στοχευμένη πολιτική διαφήμιση που δημοσιευόταν πάλι στο Facebook αλλά και σε άλλα ψηφιακά μέσα, υπέρ του “έξω” στο δημοψήφισμα του Brexit, του Ted Cruz για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ το 2016 και του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Γίνονται έρευνες για την περιστασιακή απασχόληση προσωπικού της Cambridge Analytica χωρίς να είναι κάτοχοι πράσινης κάρτας.

Ευάγγελος Αργυρός
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το YouTube επαναφέρει το κανάλι του Ντόναλντ Τραμπ

Το YouTube επανέφερε τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ μετά από διετή αναστολή. Η συγκεκριμένη κίνηση ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις που ελήφθησαν από τη Meta, η οποία...