Το δίκτυο Reuters κατασκευάζει ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να βοηθηθούν οι δημοσιογράφοι του κατά την ανάλυση δεδομένων, την εξεύρεση θεμάτων, αλλά και κατά τη σύνταξη σύντομων προτάσεων. Σκοπό του project δεν αποτελεί η αντικατάσταση των δημοσιογράφων από «μηχανές», αλλά το να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι ένα χρήσιμο βοήθημα κατά την επιλογή ή συγγραφή των κειμένων τους.

Το εργαλείο ονομάζεται Lynx Insight και δοκιμάζεται από το καλοκαίρι που μας πέρασε από δεκάδες δημοσιογράφους του δικτύου. Πλέον, ήρθε η ώρα να «κυκλοφορήσει» και επίσημα στις ειδησεογραφικές αίθουσες του Reuters. Ο Reg Chua, εκτελεστικός συντάκτης εκδόσεων, δεδομένων και καινοτομιών στο Reuters, αναφέρει ότι το εργαλείο θα κάνει ό,τι οι υπολογιστές κάνουν καλύτερα, δηλαδή την εύρεση των δεδομένων και των «μοτίβων», ενώ οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να θέτουν τα ερωτήματα, να κατανοούν το πλαίσιο αλλά και να κρίνουν τη βαρύτητα κάθε ρεπορτάζ / περίπτωσης.

Αυτό διαφέρει από τις προηγούμενες τεχνικές της «συντακτικής τεχνολογίας» που επιδίωκαν να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης να γράφουν ολοκληρωμένα κείμενα, όπως μικρά άρθρα για τοπικές αθλητικές ομάδες ή προειδοποιήσεις σεισμού. Κάτι τέτοιο έχει ήδη δοκιμαστεί από το Reuters σε οικονομικά θέματα και πλέον το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός «cybernetic newsroom», παρά ενός project που θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, αναφέρει ο Chua. «Η ουσία είναι να χρησιμοποιούμε τις μηχανές για να εκτελέσουν τις εργασίες που είναι καλές σε αυτές και στη συνέχεια να παρουσιάζονται στον άνθρωπο – αυτό είναι το καλύτερο και των δύο κόσμων

Το εργαλείο Lynx Insight θα αναζητεί μέσα από μαζικά σύνολα δεδομένων οτιδήποτε ενδιαφέρον: ταχέως μεταβαλλόμενες τιμές μετοχών, αλλαγές στις αγορές κλπ. Οι πληροφορίες θα διοχετεύονται στους δημοσιογράφους μέσω mail, μηνύματος σε messaging app ή συστημικά, μαζί με το βασικό πλαίσιο και το υπόβαθρο των «ιστοριών» και οι άνθρωποι με τη σειρά τους θα μπορούν να ξεκινήσουν την έρευνά τους αν πιστεύουν ότι η ιστορία αξίζει να δημοσιοποιηθεί.

Το δίκτυο Reuters δεν είναι ο πρώτος ειδησεογραφικός οργανισμός που κάνει χρήση τέτοιων εργαλείων. Η The Washington Post έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες μικρά άρθρα τα οποία έχουν συνταχθεί από το ρομπότ της, Heliograf, ενώ το Press Association εργάζεται με τη Urbs Media για την παρουσίαση τοπικών ειδήσεων μέσω του project RADAR, σε «φυσική» γλώσσα. Επίσης, η Yahoo κάνει χρήση του εργαλείου Wordsmith για τη συγγραφή κειμένων ανεξαρτήτως θεματολογίας, από ενημερώσεις για αγώνες ποδοσφαίρου έως περιλήψεις επεισοδίων της σειράς Game of Thrones.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ