Ανακοινώθηκαν χθες, μετά το κλείσιμο των αγορών στις ΗΠΑ, τα οικονομικά αποτελέσματα του διαδικτυακού συνδρομητικού καναλιού Netflix για το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Οι προβλέψεις τόσο του ίδιου του Netflix όσο και της Wall Street ξεπεράστηκαν κατά πολύ, με την προσθήκη 8,76 εκατ νέων συνδρομητών σε όλο τον κόσμο να αποτελεί μία από τις πρώτες οικονομικές ειδήσεις.

Αλλά, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων πελατών του Netflix δεν έρχονται από τη σχετικά ώριμη και εκπαιδευμένη αγορά των ΗΠΑ. Η ανάλυση των νέων συνδρομητών του 4ου τριμήνου 2019 είναι:

  • 420.000 νέοι συνδρομητές από τις ΗΠΑ, -30% σε σχέση με τις προβλέψεις (πρόβλεψη Netflix 600.000, πρόβλεψη Wall Street 602.250)
  • 8,33 εκατ νέοι συνδρομητές από άλλες χώρες, +19% σε σχέση με τις προβλέψεις (πρόβλεψη Netflix 7 εκατ, πρόβλεψη Wall Street 7,15 εκατ)

Ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που το Netflix απέτυχε να πιάσει τους στόχους που έχει βάλει για την αμερικανική αγορά. Πιθανή αιτία σύμφωνα με τους αναλυτές, για τη σημαντική μείωση της δημοφιλίας του Netflix στις ΗΠΑ, η είσοδος στην αγορά τον περασμένο Νοέμβριο του διαδικτυακού συνδρομητικού καναλιού Disney Plus το οποίο αναμένεται να είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα έως τις αρχές του 2021.

Το Disney Plus έγραψε 10 εκατ συνδρομητές μόνο την πρώτη μέρα της λειτουργίας του. Φαίνεται ότι παραγωγές όπως Ο Ιρλανδός, Οι Δύο Πάπες και Ιστορία Γάμου μπορεί να είναι υποψήφιες για Όσκαρ αλλά δεν φτάνουν για να “σηκώσουν” το Netflix. Το Disney Plus, από την άλλη, εκτός από την ιστορία που κουβαλάει το όνομα του και τις αμέτρητες υπερπαραγωγές, υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις με Mandalorian και πολλά άλλα. Θα δούμε.

To Netflix έφτασε συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο τους 167 εκατομμύρια συνδρομητές.

ΣΧΟΛΙΑ