Είναι η πρώτη φορά που το Facebook δίνει στη δημοσιότητα ακριβή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα μέτρα που παίρνει για να απομακρύνει το ακατάλληλο περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες του. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Facebook και συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2018 με το αντίστοιχο του 2017, παρατηρείται κλιμάκωση των περιστατικών βίας και ρητορικής μίσους, με ιδιαίτερη αύξηση του περιεχομένου που περιλαμβάνει εικονογραφημένη βία και γυμνό.

Επίσης, για πρώτη φορά το Facebook δίνει πληροφορίες για τις διαδικασίες και τεχνικές απομάκρυνσης του περιεχομένου που θεωρείται ακατάλληλο. Δεν είναι μόνο οι αλγόριθμοι που ελέγχουν το περιεχόμενο και επεμβαίνουν ανάλογα, όπως πιστεύαμε οι περισσότεροι, αλλά και οι 15.000 “moderators” του Facebook. Το ακατάλληλο-προς-δημοσίευση περιεχόμενο έχει μάλιστα χωριστεί σε πέντε μεγάλες κατηγορίες:

  • εικονογραφημένη βία
  • πορνογραφικό γυμνό και σεξουαλικό περιεχόμενο
  • ρητορική μίσους
  • ψεύτικοι λογαριασμοί χρηστών
  • μαζικές δημοσιεύσεις (spam)

Όσον αφορά στα ψεύτικα προφίλ, το Facebook λέει ότι αντιπροσωπεύουν το 3 – 4% των ενεργών χρηστών και ότι μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2018 διαγράφηκαν 583 εκατ ψεύτικων λογαριασμών χρηστών.

Η αύξηση των περιστατικών παρενόχλησης και εκφοβισμού αποδεικνύεται και από τον αριθμό των περιστατικών που εντοπίστηκαν στο Facebook:

  4ο τρίμηνο 2017 1ο τρίμηνο 2018  
Τρομοκρατική προπαγάνδα 1,1 εκατ 1,9 εκατ +73%
Εικονογραφημένη βία 1,2 εκατ 3,4 εκατ +183%
Ρητορική μίσους 1,6 εκατ 2,5 εκατ +56%
Μαζικές δημοσιεύσεις (spam) 727 εκατ 837 εκατ +15%

Το βασικότερο θέμα που απασχολεί όχι μόνο το Facebook αλλά και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η αξιολόγηση του περιεχομένου τους με βάση τα πολιτισμικά στερεότυπα κάθε γεωγραφικής περιοχής. Για παράδειγμα, ό,τι θεωρείται ανήθικο ή επικίνδυνο για μία ομάδα ανθρώπων δεν σημαίνει απαραίτητα το ίδιο και για κάποια άλλη. Η εμπλοκή περισσότερων ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης στο ρόλο του moderator των social media ίσως βελτιώσει τις διαδικασίες αξιολόγησης στο μέλλον.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ