Η Microsoft πρόσφατα ανακοίνωσε μία νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, η οποία στοχεύει στον κλάδο της εκπαίδευσης, τα Windows 10 S. Ως κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της έκδοσης ξεχωρίζουμε την υποχρεωτική εκτέλεση εφαρμογών μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος, Windows Store.

Δεν γνωρίζουμε αν το εγχείρημα αυτό της Microsoft θα στεφθεί με επιτυχία (η αλήθεια είναι πως μία τέτοια κίνηση πιο πολύ θα την περιμέναμε από την Apple), αλλά, σίγουρα κατ’ αυτόν τον τρόπο η εταιρεία θα καταφέρει να ασκήσει πίεση στους κατασκευαστές λογισμικού για να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους στο Windows Store.

Είναι προφανές πως όλοι θέλουν να τρέχουν οι εφαρμογές τους σε όλες τις σύγχρονες εκδόσεις των Windows. H Microsoft λοιπόν, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Microsoft’s Build conference for developers (διάσκεψη των προγραμματιστών), πως η Apple εργάζεται για να μεταφέρει το iTunes στο ηλεκτρονικό κατάστημα Windows Store.

Η νέα αυτή έκδοση του iTunes θα είναι διαθέσιμη στο Windows Store έως το τέλος του τρέχοντος έτους και θα διαθέτει πλήρη υποστήριξη της υπηρεσίας Apple Music αλλά και τη δυνατότητα του συγχρονισμού των iDevices (iPhone, iPad, iPod Touch).

Από τη μία λοιπόν, η Apple επιθυμεί το iPhone, αλλά και η υπηρεσία Apple Music να υποστηρίζονται σε όλες τις νέες Windows based συσκευές και από την άλλη, η Microsoft επιτυγχάνει ένα μεγάλο βήμα προς τον τελικό της στόχο, που είναι η αποκλειστική διάθεση λογισμικού μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος.

Δυο λόγια

Σχετικά με το “ζητούμενο” της Microsoft, να διαθέτει δηλαδή μελλοντικά τις συμβατές με το λειτουργικό της σύστημα εφαρμογές αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος, εκτιμώ πως είναι κάτι που θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον. Μπορεί κάτι τέτοιο να σημείωσε επιτυχία στο App Store της Apple για το iOS, αλλά, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να μεταφερθεί αυτό το μοντέλο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που δεν επιλέγουν το οικοσύστημα της Apple για αυτόν ακριβώς το λόγο. Η ευκολία για τους χρήστες που συνεπάγεται η χρήση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, έχει το κόστος του περιορισμού των επιλογών τους, κυρίως όμως, παραδίδει τον πλήρη έλεγχο σε μία εταιρεία: στην κατασκευάστρια του – εκάστοτε – λειτουργικού συστήματος. Πολύ δύσκολα οι μεγάλες εταιρείες θα μπορέσουν να πείσουν για την αναγκαιότητα ενός αντίστοιχου μοντέλου διάθεσης εφαρμογών στα πλήρη, desktop λειτουργικά συστήματα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ