Προφανώς ο αλγόριθμος του Facebook έχει μάθει ότι το γυμνό στήθος σημαίνει πάντα πορνό. Σιγά μην του έχει μιλήσει ο ογκόλιθος της πολιτικής ορθότητας για τη Marianne και τον Eugène Delacroix… Έτσι, όταν τις προηγούμενες μέρες ανέβηκε η διαφήμιση γαλλικής θεατρικής παράστασης “Coups de feu rue Saint-Roch” που απεικόνιζε το φημισμένο έργο του Γάλλου ζωγράφου “La Liberté guidant le people”, το Facebook πέρασε τη γυμνόστηθη ηρωίδα της Γαλλικής Επανάστασης για τσόντα και απαγόρευσε τη διαφήμιση.

Η διαφήμιση “κόπηκε” μόλις δεκαπέντε λεπτά μετά την αρχική της δημοσίευση, σύμφωνα με το δημιουργό της παράστασης Jocelyn Fiorina, παρόλο που ο φημισμένος πίνακας που ζωγράφισε ο Delacroix το 1830 θεωρείται σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η απάντηση που έλαβε ο Fiorina όταν διαμαρτυρήθηκε στο Facebook για τη λογοκρισία ήταν “Δεν επιτρέπουμε διαφημίσεις με γυμνό, ακόμα και αν δεν έχουν σεξουαλικό σκοπό. Αυτή η πολιτική περιλαμβάνει και τη χρήση γυμνού για καλλιτεχνικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι διαφημίσεις αυτού του τύπου προσβάλλουν και επομένως δεν επιτρέπονται”.

Ο Fiorina ανέβασε τότε μία νέα διαφήμιση του έργου, με τον ίδιο πίνακα του Delacroix, όπου το στήθος της Marianne ήταν καλυμμένο με τη φράση “λογοκριμένο από το Facebook”. Μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε από το Γαλλικό κοινό προς τον Zuckerberg και τις αμφιλεγόμενες τακτικές του, η εκπρόσωπος του Facebook στη Γαλλία Elodie Larcis αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη σήμερα και να παραδεχτεί ότι η αντίδραση του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης ήταν λανθασμένη. Συγκεκριμένα είπε “Το έργο Η Ελευθερία Οδηγεί το Λαό έχει δικαίως θέση στο Facebook. Ενημερώσαμε άμεσα το χρήστη ότι η διαφήμισή του εγκρίνεται”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Fiorina αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο από το Facebook. Το ίδιο περιστατικό, πάλι με τον πίνακα “La Liberté guidant le people” του Delacroix, έχει συμβεί τουλάχιστον άλλες δύο φορές από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και σήμερα. Παρόλο που νομικοί κύκλοι συμβουλεύουν τον Fiorina να κινηθεί νομικά εναντίον του Facebook, διεκδικώντας την ηθική και οικονομική δικαίωσή του, ό ίδιος δήλωσε ότι αν τα βάλει μόνος του με το γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μοιάζει μάλλον με καμικάζι…

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέ

ΣΧΟΛΙΑ