Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η νοοτροπία που χαρακτηρίζει το Facebook μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον όσο ο Mark Zuckerberg κρατάει το τιμόνι του. Παρόλο που σύρεται σε αίθουσες δικαστηρίων και κοινοβουλίων για να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του Facebook, ο Zuck τους ζητάει τώρα την άδεια να σκανάρει τα πρόσωπά τους. Παρόμοιο βιομετρικό λογισμικό τρίτων τρέχει ήδη στο Facebook μέσω των διάφορων quiz που σας δείχνουν με ποιο διάσημο μοιάζετε ή πως θα είναι το πρόσωπό σας μετά από χρόνια.

Πριν ακόμα καθήσει η σκόνη από το σκάνδαλο Cambridge Analytica και τη διαρροή των στοιχείων 87 εκατ ανθρώπων, το Facebook ζητάει από τους χρήστες του σε Ευρώπη και Καναδά να του επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στις φωτογραφίες και τα βίντεο που αυτοί έχουν ανεβάσει. Το αίτημα έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις ειδοποιήσεις αρκετών χρηστών με την υπόσχεση ότι στο μέλλον το Facebook θα τους αναγνωρίζει αυτόματα και θα τους ενημερώνει για πιθανή εμφάνισή τους σε βίντεο και φωτογραφίες που πρόκειται να αναρτηθούν από τους ίδιους ή άλλους.

Το Facebook είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να “περάσει” την αναγνώριση προσώπου στην Ευρώπη αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση την απαγόρευσε το 2011, μετά από τις εντονότατες διαμαρτυρίες υποστηρικτών της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Οι χρήστες του Facebook που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά θα κληθούν μέσα στους επόμενους μήνες να αναθεωρήσουν τις ρυθμίσεις τους ώστε να μην εφαρμόζεται η αναγνώριση προσώπου σε όσους δεν το επιθυμούν. Η μη αναθεώρηση των ρυθμίσεών τους θα θεωρείται από τον Zuck σαν σιωπηρή συγκατάβαση στη νέα πολιτική στο Facebook.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ