30.2 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπ 2020
SOFTW | HARDW | APPS ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ Το facebook θα προστατεύει τη φωτογραφία του προφίλ μας

Το facebook θα προστατεύει τη φωτογραφία του προφίλ μας

Τα νέα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται πρώτα στην Ινδία και αποσκοπούν στην προστασία των φωτογραφιών μας από τους επιτήδειους.

-

Το facebook αλλάζει σταδιακά την πολιτική του ως προς τις φωτογραφίες προφίλ των χρηστών, στην προσπάθειά του να μειώσει τα περιστατικά απάτης. Υπολογίζεται πως στην Ινδία – όπου το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο – ένας στους έξι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης πέφτει θύμα απάτης μέσω της κλοπής και παράνομης χρήσης της φωτό προφίλ του.

Δύο νέες λειτουργίες που αποσκοπούν στον περιορισμό των φαινομένων αυτών εγκαινίασε το facebook στην Ινδία. Οι ονομασίες τους είναι profile picture guard και profile picture design.

Μία φωτογραφία προφίλ, στην οποία έχει εφαρμοστεί η λειτουργία profile picture guard, δεν θα μπορεί να αντιγραφεί, να μεταφορτωθεί (downloading), ή να σταλεί σε άλλους χρήστες. Επίσης, οι χρήστες δεν θα μπορούν να συλλάβουν στιγμιότυπο οθόνης των φωτογραφιών αυτών, αν και αυτό σε πρώτη φάση θα ισχύσει μόνο για την εφαρμογή για τις συσκευές Android. Φυσικά όλα αυτά τα “μέτρα” έχουν σκοπό την αποθάρρυνση των απατεώνων, καθώς άνετα κάποιος μπορεί να συλλάβει ένα screenshot από τον υπολογιστή του.

Η δεύτερη λειτουργία (profile picture design), αφορά ένα “οπτικό έμβλημα”, το οποίο μπορεί να είναι ένα εικονίδιο ή κάτι αντίστοιχο και θα υποδηλώνει πως μια συγκεκριμένη φωτογραφία είναι “προστατευμένη”. Οι υπεύθυνοι του facebook ανέφεραν πως με ενεργοποιημένη τη συγκεκριμένη λειτουργία, το 75% των επιτήδειων δεν μπήκαν στη διαδικασία να την υποκλέψουν.

Εάν κάποιος χρήστης διαπιστώσει πως η φωτογραφία προφίλ του έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον απατεώνα θα μπορεί να το αναφέρει και με βάση αυτό το χαρακτηριστικό “οπτικό έμβλημα” θα είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί η μετέπειτα δραστηριότητα που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη φωτό (αποστολή στο messenger κλπ).

Υπάρχουν πολλά περιστατικά κακόβουλης χρήσης των φωτογραφιών προφίλ, μεταξύ αυτών η “απλή” παραπλάνηση, αλλά και η δημιουργία ψεύτικων προφίλ. Στην Ινδία, το 16% των on line περιστατικών απάτης, σχετίζεται με τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης.

Το facebook, προκειμένου να ενημερώσει το σύνολο των χρηστών, θα ετοιμάσει ειδικές video διαφημίσεις που θα επεξηγούν τις νέες αυτές λειτουργίες ασφαλείας.

Αν και τα πρώτα αυτά βήματα μπορούν να παρακαμφθούν σχετικά εύκολα από τους επιτήδειους, αποτελούν τις πρώτες ενέργειες για την καταπολέμηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με τις αντιγραφές και κακόβουλες χρήσεις των φωτογραφιών προφίλ μας. Αναμένουμε αυτές οι δικλείδες ασφαλείας να διευρυνθούν στο άμεσο μέλλον. Καλώς ή κακώς, το facebook έχει μετατραπεί στον ψηφιακό, παράλληλο κόσμο μας και οι υπεύθυνοι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν αυτό το status.

 

 

SourceMashable
Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται - μεταξύ άλλων - ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok...

Lucid, ο εξολοθρευτής της Tesla

Ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva και σκοπό να σχεδιάζει και να παράγει μπαταρίες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το...

IFA 2020: οι καλύτερες παρουσίες

Το σημαντικότερο ραντεβού του τεχνολογικού κόσμου της Ευρώπης, η διεθνής έκθεση IFA (Internationale Funkausstellung Berlin), δόθηκε για μία ακόμη χρονιά στο Βερολίνο. Κατασκευαστές προϊόντων...

Σχετικάάρθρα