Το ότι οι ιθύνοντες του facebook επιθυμούν διακαώς να εισάγουν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και στις τηλεοράσεις μας, είναι κάτι το γνωστό. Άλλωστε, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με την κυκλοφορία της σχετικής εφαρμογής για τα set top boxes, όπως το Apple TV 4.

Σύμφωνα με το Business Insider αλλά και ανεξάρτητες, ανώνυμες πηγές, εντός ολίγων εβδομάδων (ή και ημερών), οι υπεύθυνοι πρόκειται να αποκαλύψουν τα πλάνα τους για τα επόμενα βήματα της υπηρεσίας. Με τα έως τώρα δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθηθούν δύο παράλληλοι, αλλά διαφορετικοί “οδοί”:

  1. Προβολή περιεχομένου “πρώτης γραμμής”, μεγάλης διάρκειας, αντίστοιχου με τις δημοφιλείς primetime σειρές της τηλεόρασης. Πρόκειται για το σενάριο με το υψηλότερο budget.
  2. Προβολή του ήδη υπάρχοντος περιεχομένου (facebook videos), με πολύ πιο προσεγμένο τρόπο και με μέση διάρκεια των videos στα πέντε με δέκα λεπτά. Αυτό είναι και το χαμηλού (έως και μηδενικού θα προσέθετα) κόστους σενάριο.

Ενώ τίποτα ακόμα δεν είναι επίσημο, γνωρίζουμε ήδη πως ο Ricky Van Veen έχει αναλάβει το σχεδιασμό της παγκόσμιας καμπάνιας για τις video υπηρεσίες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα αυτή υπηρεσία θα στοχεύει στους νέους. Οι ιθύνοντες παρακολουθούν με ανησυχία την απήχηση που έχουν στη νεολαία κάποιες άλλες υπηρεσίες όπως το Snapchat και βελτιστοποιούν τις στρατηγικές κινήσεις που θα ανατρέψουν τη ροή “φυγής” (έστω και σε μικρό ακόμα βαθμό) των νέων από το facebook.

“Ψιθυρίζεται” πως οι υπεύθυνοι του facebook αναζητούν τρόπο για τη δωρεάν απόκτηση δικαιωμάτων προβολής και αυτή τη στιγμή το δημοφιλέστερο σενάριο είναι αυτό της προβολής διαφημίσεων, εντός των videos. Αν τελικά επιλεχθεί αυτός ο τρόπος, είναι πολύ πιθανό τα videos αυτά να παρέχονται προς θέαση δωρεάν, για όλους.

Τι κρατάμε;

Κρατάμε τον μετασχηματισμό της διασκέδασης μέσω της προβολής video, από τον παραδοσιακό, τηλεοπτικό τρόπο, στον νέο, ψηφιακό και κυρίως διαδραστικό τρόπο. Η επανάσταση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει (βλ.YouTube, Vimeo κλπ), αλλά, όλοι γνωρίζουμε τη δυναμική του facebook και κατ’ επέκταση την ώθηση που θα μπορούσε να δώσει στην on line παρακολούθηση περιεχομένου.

 

ΣΧΟΛΙΑ