Η σελίδα του Jo Di graphics εξαφανίστηκε ξαφνικά από το Facebook στις 21 Φεβρουαρίου 2018, δύο μόλις μέρες μετά το αίτημα του Recep Tayyip Erdoğan να αφαιρεθεί γράφημα του Έλληνα δημιουργού από το Διαδίκτυο που τον απεικόνιζε σαν δολοφόνο γεμάτο αίματα. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες χρηστών του Facebook τόσο στην Ελλάδα και την Τουρκία όσο και σε πολλές άλλες χώρες, το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ξανανέβασε χθες τη σελίδα του Jo Di, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια εξήγηση για αυτές τις ενέργειες – τόσο το κατέβασμα όσο και την επαναφορά της σελίδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν καταγγελίες για τα γραφήματα του Jo Di graphics που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος, σε συνέντευξη που έδωσε στο foniweb.tv, μιλάει ανοιχτά για “σύμπραξη Ελληνικού και Τουρκικού εθνικισμού”, για νέα μορφή “λογοκρισίας”, για “ομοφοβική επίθεση” και για την “Εκκλησία που κρατάει ψηλά τη σημαία του μίσους”. Ο Jo Di υποστηρίζει ότι έχει δεχτεί πιέσεις και από επώνυμους κύκλους της Ελλάδας όπως του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη. Σχετικά με την ελευθερία έκφρασης στο ελληνικό Διαδίκτυο ,“πάμε στα βήματα να γίνουμε Τουρκία μία χαρά. To Μένουμε Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι μεγάλο event που θα γίνει στο Σύνταγμα τα επόμενα χρόνια” σχολίασε χαρακτηριστικά σε αυτή τη συνέντευξη.

Ο Jo Di graphics ζει τα τελευταία οχτώ χρόνια στην Ολλανδία όπου και εργάζεται σαν οδοντίατρος. Τα γραφήματά του έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές, από το 2015 και μετά, προκλητικά, έχουν πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η πρόσφατη περιπέτειά του ξεκίνησε από μία απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης που ζητούσε από τα social media να κατεβάσουν το περιεχόμενο του Jo Di. Η σελίδα του στο Facebook, που επανήλθε από χθες, έχει περισσότερους από 30.000 ακολούθους ενώ το Twitter περιορίστηκε μόνο στην κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ