Αν και το facebook έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας (ας μην κρυβόμαστε) και η επιτυχία του δημοφιλούς δικτύου κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστια, ωστόσο, η εφαρμογή για φορητές συσκευές που το συνοδεύει είναι άθλια. Μπορεί οι δυνατότητές της να είναι πολλές και να προστίθενται συνέχεια νέες, αλλά, στον τομέα της βελτιστοποίησης της εφαρμογής είναι προφανές πως “δουλειά δεν έχει γίνει”.

Το ζήτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, προκειμένου η εφαρμογή του facebook να μην αδειάζει τις μπαταρίες των φορητών συσκευών μας και να μην επιβαρύνει υπέρμετρα το σύστημά μας, είτε αυτό είναι το Android, είτε το iOS.

Τα στιγμιότυπα οθόνης του οδηγού μας είναι από το iOS, αλλά οι οδηγίες μας ισχύουν και για το Android.

Απενεργοποίηση Υπηρεσιών Τοποθεσίας

Κάθε φορά που ανοίγουμε το facebook, εφόσον έχουμε ανοικτές τις υπηρεσίες τοποθεσίας, ενεργοποιείται το τσιπάκι του GPS. Για την ιστορία, είναι (μαζί με το υποσύστημα γραφικών) το πιο ενεργοβόρο υποσύστημα των συσκευών μας. Επίσης, όταν κάνουμε μία ανάρτηση, δεν χρειάζεται να βλέπουν όλοι το πού ήμασταν εκείνη τη στιγμή. Αν θελήσουμε να κάνουμε check in (κοινοποίηση παρουσίας), μπορούμε να ανοίξουμε τις υπηρεσίες τοποθεσίας για την εφαρμογή του facebook και να τις κλείσουμε αμέσως μετά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες Τοποθεσίας > Facebook > Ποτέ

Απενεργοποίηση ανανέωσης στο Υπόβαθρο

Δεν υπάρχει λόγος να τρέχει η εφαρμογή του facebook στο υπόβαθρο. Για να μην περιμένουμε 1-2 δευτερόλεπτα να φορτώσει το ενημερωμένο timeline μας, αξίζει να ανανεώνεται συνέχεια η εφαρμογή στο υπόβαθρο; Δηλαδή να “τρέχει” συνέχεια; Ας σταματήσουμε να επιβαρύνουμε άσκοπα τις συσκευές μας:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρυθμίσεις > Γενικά > Ανανέωση εφ. στο υπόβαθρο > facebook (κλείσιμο διακόπτη)

Διαγραφή και εκ νέου εγκατάσταση της εφαρμογής

Η εφαρμογή του facebook αποθηκεύει συνεχώς νέα δεδομένα και με τον καιρό “μεγαλώνει” σε τεράστιο βαθμό. Προτείνουμε μια φορά τον μήνα να τσεκάρετε το μέγεθός της και αν αυτό ξεπερνά τα 350-400MB να την διαγράφετε και να την εγκαθιστάτε εκ νέου. Δεν χάνετε τίποτα απολύτως. Ρίξτε μια ματιά και θα εκπλαγείτε. Σε μερικές περιπτώσεις το facebook app καταλαμβάνει πάνω από 1GB στις συσκευές μας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρυθμίσεις > Γενικά > Χώρος και χρήση στο iCloud > Διαχείριση χώρου αποθήκευσης (στην ενότητα “Χώρος αποθήκευσης” και όχι “iCloud”) > Facebook

Ελέγχουμε το μέγεθος της εφαρμογής και αν αυτό υπερβαίνει τα 350-400MB την διαγράφουμε και την εγκαθιστούμε εκ νέου.

Κλείνοντας

Η καλύτερη λύση φυσικά είναι να διαγράψετε εντελώς την εφαρμογή και να μπαίνετε στο facebook από έναν περιηγητή (browser), όπως ο Safari. Σε αυτή την περίπτωση χάνετε τις ειδοποιήσεις (πιστέψτε με, δεν θα σας λείψουν, πιο πολύ θα ησυχάσετε) και κάποιες ελάχιστες λειτουργίες του facebook app (live videos, μερικές φωτογραφίες 360 μοιρών κλπ).

Προσωπικά το δοκίμασα και πλέον η εφαρμογή του facebook δεν είναι εγκατεστημένη στη συσκευή μου. Η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας της συσκευής είναι τεράστια! Επιπροσθέτως, “απεγκλωβίστηκα” από τις ειδοποιήσεις του facebook και σταμάτησα να το τσεκάρω κάθε τρεις και λίγο.

Δοκιμάστε τις ενέργειες που σας προτείνουμε και πιστέψτε μας, θα δείτε διαφορά. Ξεκινήστε από τον έλεγχο του μεγέθους της εφαρμογής, μπορεί και να εκπλαγείτε!

ΣΧΟΛΙΑ