18.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το ChatGPT απαγορεύτηκε στην Ιταλία λόγω ανησυχιών για το απόρρητο

Η Ιταλία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που μπλοκάρει το προηγμένο chatbot ChatGPT.

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο για το μοντέλο, το οποίο δημιουργήθηκε από την αμερικανική start-up OpenAI και υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι θα απαγορεύσει και θα διερευνήσει το OpenAI «με άμεση ισχύ».

Η OpenAI δήλωσε ότι συμμορφώνεται με τους νόμους περί απορρήτου.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT από τότε που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022.

Μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα που μοιάζει με άνθρωπο και μπορεί επίσης να μιμηθεί άλλα στυλ γραφής, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο όπως ήταν το 2021 ως βάση δεδομένων του.

Η Microsoft έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό και προστέθηκε στο Bing τον περασμένο μήνα.

Είπε επίσης ότι θα ενσωματώσει μια έκδοση της τεχνολογίας στις εφαρμογές του Office, συμπεριλαμβανομένων των Word, Excel, PowerPoint και Outlook.

Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (AI), συμπεριλαμβανομένης της απειλής για τις θέσεις εργασίας και της διάδοσης παραπληροφόρησης και μεροληψίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, βασικά πρόσωπα της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ, ζήτησαν την αναστολή αυτών των τύπων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω φόβων ότι ο αγώνας για την ανάπτυξή τους ήταν εκτός ελέγχου.

Η ιταλική εποπτική αρχή είπε ότι όχι μόνο θα μπλοκάρει το chatbot του OpenAI, αλλά θα ερευνήσει επίσης εάν συμμορφώνεται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Ο GDPR διέπει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, να επεξεργαστούμε και να αποθηκεύσουμε προσωπικά δεδομένα.

Η Αρχή δήλωσε στις 20 Μαρτίου ότι η εφαρμογή είχε υποστεί παραβίαση δεδομένων που αφορούσε συνομιλίες χρηστών και πληροφορίες πληρωμής.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει νομική βάση που να δικαιολογεί «τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων με σκοπό την «εκπαίδευση» των αλγορίθμων που διέπουν τη λειτουργία της πλατφόρμας».

Είπε επίσης ότι δεδομένου ότι δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτεί η ηλικία των χρηστών, η εφαρμογή “εκθέτει τους ανηλίκους σε απολύτως ακατάλληλες απαντήσεις σε σύγκριση με τον βαθμό ανάπτυξης και ευαισθητοποίησής τους”.

Το Bard, το ανταγωνιστικό chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google, είναι πλέον διαθέσιμο, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους χρήστες άνω των 18 ετών – λόγω των ίδιων ανησυχιών.

Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων είπε ότι το OpenAI είχε 20 ημέρες για να εξηγήσει πώς θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Αρχής, με πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ (21,7 εκατομμύρια δολάρια) ή έως και 4% των ετήσιων εσόδων.

Ταυτόχρονα, η ιρλανδική επιτροπή προστασίας δεδομένων δήλωσε ότι παρακολουθεί την ιταλική ρυθμιστική αρχή για να κατανοήσει τη βάση για τη δράση τους και «θα συντονιστεί με όλες τις αρχές προστασίας δεδομένων της ΕΕ» σε σχέση με την απαγόρευση.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών, η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στο BBC ότι θα «υποστηρίξει» τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ότι είναι επίσης έτοιμο να «αμφισβητήσει τη μη συμμόρφωση» με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων.

Ο Dan Morgan, από τον πάροχο αξιολογήσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο SecurityScorecard, δήλωσε ότι η απαγόρευση δείχνει τη σημασία της κανονιστικής συμμόρφωσης για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

“Οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανονισμούς προστασίας δεδομένων που ορίζει η ΕΕ – η συμμόρφωση με τους κανονισμούς δεν αποτελεί προαιρετικό πρόσθετο.”

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ