Η ομάδα ανάπτυξης του Android και η ομάδα DeepMind της μητρικής εταιρείας Alphabet, συνεργάστηκαν προκειμένου να βελτιώσουν τις ενεργειακές επιδόσεις των συσκευών που φέρουν την πιο πρόσφατη έκδοση (έστω και υπό μορφή beta) του λειτουργικού συστήματος της Google για φορητές συσκευές.
Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η προσθήκη τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στο λογισμικό που διαχειρίζεται τη μπαταρία. Η λειτουργία φέρει την ονομασία Adaptive Battery (“προσαρμοστική” μπαταρία). Πλέον, θα εποπτεύεται η κατανάλωση της μπαταρίας και θα κλείνουν αυτόματα όλες οι εφαρμογές που τρέχουν στο υπόβαθρο εάν δεν τις έχουμε χρησιμοποιήσει για αρκετή ώρα. Επίσης, η φωτεινότητα της οθόνης θα αυξομειώνεται αυτόματα, με βάση τις συνήθειες του χρήστη.
Με τη νέα αυτή λειτουργία του Android P καταναλώνεται ενέργεια μόνο για τις εφαρμογές που πραγματικά χρησιμοποιούμε και το “κέρδος” σύμφωνα με τις ομάδες ανάπτυξης του project είναι 30% στη μείωση της χρήσης της CPU όταν “ξυπνάνε” οι εφαρμογές.
Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης μαθαίνει από τις συνήθειές μας και με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται αποτελεσματικότερο. Παράλληλα, οι μηχανικοί της Google διαβεβαιώνουν πως τα δεδομένα μας μένουν στη συσκευή μας, καθώς όλοι οι υπολογισμοί γίνονται “τοπικά” σε αυτή.
Αν και σε πρώτη ανάγνωση το Adaptive Battery θυμίζει τον τρόπο που διαχειρίζεται (κυρίως παλαιότερα) το iOS το multitasking, στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό και πιθανότατα εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Σχετικά με τον όρο “Τεχνητή Νοημοσύνη”, αρκετοί είναι πιθανό να έχουν ενστάσεις, καθώς χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε περιπτώσεις απλών αλγόριθμων. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συνεχείς επανυπολογισμοί που γίνονται αναλόγως των συνηθειών μας, μάλλον αιτιολογούν επαρκώς τον όρο. Είναι όμως μία συζήτηση που πρέπει να γίνει, έχουμε πήξει σε “ΑΙ” υλοποιήσεις που θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί και σε Basic στα 80’s.