16.1 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Τι συνδέει τον Mr. Bitcoin και την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου;

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη για ΠτΔ παρενέβη στην υπόθεση έκδοσης του Alexander Vinnik

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Το όνομα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου έγινε χθες πολύ περισσότερο γνωστό στο ευρύ κοινό, όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η νυν Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί την πρόταση του κόμματος του για τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από την άλλη, μέχρι χθες που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόταση του, ελάχιστοι στην Ελλάδα είχαν ασχοληθεί με το Ρώσο Alexander Vinnik (περισσότερο γνωστό σαν Mr. Bitcoin), ο οποίος συνελήφθη στην Ελλάδα το 2017 και από τότε κρατείται στις Ελληνικές φυλακές.

Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα στην υπόθεση του Alexander Vinnik, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω του Τύπου:

Ο Mr. Bitcoin Alexander Vinnik θεωρείται ο κύριος ύποπτος για τη μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων που έγινε ποτέ, την κλοπή 650.000 bitcoins από την πλατφόρμα Mt. Gox, το 2011. Η κλοπή αυτή επιβαρύνει την αξιοπιστία των κρυπτονομισμάτων ακόμα και σήμερα.

Ο Alexander Vinnik συλλαμβάνεται από την Ελληνική Αστυνομία στις 25/7/2017 σε παραλία της Χαλκιδικής ενώ βρίσκεται σε διακοπές με την οικογένεια του. Η σύλληψη έγινε όταν οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ τον εντόπισαν μετά από post της συζύγου του στο Instagram και ζήτησαν τη συνδρομή των ελληνικών αρχών. Το αίτημα συνδρομής προς τις Ελληνικές Αρχές ζητούσε τη σύλληψη και έκδοση του Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί εκεί.

Την επόμενη μέρα της σύλληψης, Εισαγγελέας της California κατηγορεί τον Alexander Vinnik ότι διηύθυνε από το 2011 διεθνή οργάνωση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, το ξέπλυμα ανέρχεται στα $4 δις και γινόταν με τη χρήση του κρυπτονομίσματος Bitcoin μέσω της πλατφόρμας BTC-e. Ο Αμερικανός Εισαγγελέας του απαγγέλει συνολικά 21 κατηγορίες που οδηγούν σε 20χρονη φυλάκιση στις ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψη του Mr. Bitcoin, δύο ακόμα χώρες, η Γαλλία και η Ρωσία, ζητούν επίσημα από την Ελλάδα την έκδοση του, για απάτες που φέρεται να έχει διαπράξει στο έδαφός τους. Ο Alexander Vinnik δηλώνει ότι επιθυμεί να εκδοθεί και να δικαστεί μόνο στη Ρωσία.

Το Δεκέμβριο του 2017, ο Άρειος Πάγος αποφασίζει την έκδοση του Alexander Vinnik στις ΗΠΑ και στέλνει την απόφαση στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για επικύρωση.

Στα επόμενα δύο χρόνια, καταγράφονται επίσημες και ανεπίσημες διαμαρτυρίες και απεργίες πείνας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrof χαρακτηρίζει την ετυμηγορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης “μη αποδεκτή” και “ύπουλη”. Στο μεταξύ, ο Alexander Vinnik παραμένει κρατούμενος στην Ελλάδα και προσλαμβάνει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για δικηγόρο του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας αποφάσισε το Δεκέμβριο του 2019 την έκδοση του Mr. Bitcoin Alexander Vinnik στη Γαλλία, με δεύτερο προορισμό της ΗΠΑ και τρίτο τη Ρωσία. Στις 23/12/2019 η έκδοση στη Γαλλία “παγώνει” προσωρινά με απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι η απόφαση για την προσωρινή αναβολή της έκδοσης προέκυψε σαν αποτέλεσμα παρέμβασης της Προέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και δημοσιεύει την ακόλουθη ανακοίνωση στις 24/12/2019:

Χθες δήλωσα ότι ο Αλεξάντερ Βίννικ έχει απέναντί του “μηχανισμούς που αναμένεται τώρα να κινητοποιηθούν υπόγεια και φανερά για να ανατρέψουν τη δικαστική απόφαση” αναστολής εκτέλεσης της έκδοσής του. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην προσωρινή διαταγή αναστολής της έκδοσης και ένα “αόρατο-ορατό” χέρι αφαίρεσε την υπόθεση από το αρμόδιο Δ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, διέγραψε την υπόθεση από το πινάκιο της ορισθείσας δικασίμου της 24/3/2020 και την προσδιόρισε εσπευσμένα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις 10 Ιανουαρίου 2020, συντέμνοντας τις προθεσμίες και αλλάζοντας τον Εισηγητή της υποθέσεως, που είχε ήδη ορισθεί. Το “αόρατο-ορατό” χέρι ανήκει στην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, απασχολήθηκε με αυτό. Υπενθυμίζω ότι στις 7/1/2020 ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο. Και ότι το όνομα της κας Σακελλαροπούλου ακούγεται μεταξύ των πιθανών προτεινομένων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο αγώνας του Αλεξάντερ για το δίκαιο και το δίκιο συνεχίζεται. Είναι ένας άνισος αγώνας, που θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να τον κερδίσουμε. Υπερασπιζόμαστε όχι μόνο τον Αλεξάντερ, αλλά και την Ανεξαρτησία της χώρας μας και την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Στις 10/1/2020 συνεδρίασε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης ακύρωσης του Alexander Vinnik κατά της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοση του στη Γαλλία, έπειτα στις ΗΠΑ και τέλος στη Ρωσία. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για μεροληψία σε  βάρος του Alexander Vinnik και μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ της Κυβέρνησης και του Δημοσίου. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά πληροφοριακό. Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες πληροφορίες έχουν συλλεχθεί από δημοσιεύσεις στο Ελληνικό και ξένο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και καμιά άποψη που περιγράφεται σε αυτές δεν υιοθετείται από το tecky.eu.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το απόλυτο wearable- GALAXY RING παρουσιάζει η Samsung

Το δαχτυλίδι Galaxy Ring, που κάνει την καθημερινή ευεξία πιο εύκολη, υποστηρίζοντας έναν έξυπνο και υγιεινό τρόπο ζωής, μέσω της συνδεδεμένης ψηφιακής πλατφόρμας ευεξίας,...