30.2 C
Athens
Τρίτη, 29 Σεπ 2020
BUSINESS ΕΚΘΕΣΕΙΣ | ΣΥΝΕΔΡΙΑ Τι περιμένουμε από την Apple τους επόμενους μήνες

Τι περιμένουμε από την Apple τους επόμενους μήνες

Πότε αναμένονται οι νέες συσκευές, τα νέα λογισμικά και οι υπηρεσίες. iPhone 11 Pro, AirPods, νέο HomePod, νέοι Mac, Apple Arcade, υπηρεσία video streaming, Apple Watch 5 κ.ά. Συνοψίζουμε τις πληροφορίες των πιο έγκυρων αναλυτών.

-

Είναι πλέον παράδοση, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παράλληλα με το μάζεμα των μπογαλακίων – έστω για τους περισσότερους – από τις παραλίες, να ετοιμαζόμαστε για το ετήσιο iPhone event της Apple. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Apple θα μας παρουσιάσει κατά τα μέσα του Σεπτέμβρη τις νέες της συσκευές iPhone καθώς και το νέο Apple Watch.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που αναμένουμε να «τρέξουν» από το Σεπτέμβρη έως και την ερχόμενη Άνοιξη, ελπίζοντας φυσικά πως η Apple μας επιφυλάσσει και κάποιες εκπλήξεις.

Διευκρίνηση: τα περισσότερα από τα γραφόμενα αποτελούν εκτιμήσεις και όχι επίσημες ανακοινώσεις. Μην τα θεωρήσετε ως δεδομένα, αλλά ως πληροφορίες. Πηγές του κειμένου αποτελούν ο Mark Gurman του Bloomberg, επίσημες ανακοινώσεις της Apple, ο Ming-Chi Kuo, ο Guilherme Rambo του 9to5Mac, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονται και κάποιες δικές μας εκτιμήσεις. 

iPhone Event

Η Apple δεν έχει ακόμα αποστείλει τις προσκλήσεις για το φετινό keynote. Πέρυσι είχε δημοσιοποιήσει την ημερομηνία στις 30 Αυγούστου, οπότε μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε ελάχιστες μέρες ακόμα. Το «Gather round» event του 2018 είχε διεξαχθεί την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου στο Steve Jobs Theater στο Cupertino, στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Το φετινό αναμένουμε να διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα.

Συσκευές iPhone

Φέτος αναμένουμε να αλλάξουν οι ονομασίες των συσκευών iPhone. Τα αντίστοιχα μοντέλα των XS & XS Max θα μετονομαστούν σε Pro & Pro Max, ενώ η αντίστοιχη με το XR συσκευή μάλλον θα ονομάζεται iPhone 11. Οι εμπρόσθιες όψεις και οι οθόνες των συσκευών θα παραμείνουν ίδιες, ενώ σε όλες τις συσκευές θα προστεθεί ένας φακός στο σύστημα οπίσθιας κάμερας.

 • iPhone 11 (ίσως και iPhone 11R) στις 6,1″ με οθόνη LCD και σύστημα διπλού οπίσθιου φακού
 • iPhone 11 Pro στις 5,8″ με οθόνη OLED και σύστημα τριπλού οπίσθιου φακού
 • iPhone 11 Pro Max στις 6,5″ με οθόνη OLED και σύστημα τριπλού οπίσθιου φακού

Ο δεύτερος φακός στο iPhone 11 αναμένουμε να προσθέσει οπτικό ζουμ αλλά και αναγνώριση αντικειμένων και ζώων, εκτός από προσώπων. Ο τρίτος φακός στα άλλα δύο μοντέλα θα βοηθήσει στην καταγραφή τριών διαφορετικών πλάνων, τα οποία και θα τα συνδυάζει η τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, αν σε μια φωτογραφία ένα πρόσωπο χώρεσε το μισό, η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει zoom out (τρίτος φακός- υπερ-ευρυγώνιος) για να χωρέσει άνετα στο πλάνο. Η ανάλυση των φωτογραφιών θα μεγαλώσει ενώ θα υπάρξει πολύ σημαντική βελτίωση στις λήψεις υπό πολύ χαμηλό φωτισμό. Στα φετινά μοντέλα η Apple «θα σηκώσει» το θέμα των φωτογραφιών.

Ως προς το εμπρόσθιο σύστημα κάμερας Truedepth, θα αποκτήσει τις βελτιώσεις που είδαμε στα iPad Pro του 2018 αλλά και μερικές ακόμα. Δηλαδή, το Face ID θα λειτουργεί υπό οποιαδήποτε κατεύθυνση, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό από τις συσκευές iPad γιατί θα είναι εφικτό το ξεκλείδωμα ακόμα και όταν οι συσκευές βρίσκονται πάνω σε οριζόντια επιφάνεια (τραπέζι, γραφείο κ.λπ.).

Σημαντικές θα είναι και οι βελτιώσεις στην εγγραφή video. Οι χρήστες θα μπορούν να εφαρμόζουν εφέ, να κροπάρουν και γενικότερα να «πειράζουν» μία λήψη video, σε πραγματικό χρόνο.

Η γυάλινη επιφάνεια της οπίσθιας όψης είναι πιθανό να αλλάξει υφή και να γίνει πιο ματ, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί το κράτημά τους. Επίσης, η αδιαβροχοποίηση των συσκευών αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά.

Οι νέες συσκευές θα έχουν τη λειτουργία reverse wireless charging. Δηλαδή, θα μπορούμε να αφήνουμε στην πλάτη τους τη θήκη των AirPods (αυτή με τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης) και αυτή να φορτίζεται. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιες άλλες συσκευές θα μπορούν να φορτίζονται κατ΄αυτόν τον τρόπο.

Οι νέες συσκευές δεν θα φέρουν την – ακριβή στην υλοποίηση – τεχνολογία 3D Touch. Πλέον, υιοθετείται μόνιμα η τεχνολογία Haptic Touch που γνωρίσαμε με το iPhone XR.

Είναι πιθανό να δούμε ένα νέο, πράσινο φινίρισμα στο iPhone 11.

Και οι τρεις νέες συσκευές θα φοράνε τη νέα κεντρική μονάδα επεξεργασίας της Apple A13, ενώ το παρών θα δίνει και ο συνεπεξεργαστής ΑΜΧ, ο οποίος θα αναλαμβάνει σημαντικές μαθηματικές διεργασίες προκειμένου να είναι πιο «χαλαρός» ο κεντρικός επεξεργαστής. Καμία από τις νέες συσκευές δεν θα φέρει συνδεσιμότητα 5G, κάτι που αναμένεται να προστεθεί το 2020.

Έχουν κυκλοφορήσει από δω και από κει κάποιες φήμες για υποστήριξη Pencil από τις Pro συσκευές. Δεν ξέρουμε αν πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας και απλά σας τις μεταφέρουμε.

Οι νέες συσκευές iPhone αναμένουμε να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως τα μέσα του Οκτώβρη στις ίδιες (επίσημες) τιμές με αυτές των περσινών αντίστοιχων μοντέλων.

Συσκευές iPad

Budget iPad

Τον περασμένο Μάρτιο η Apple φρόντισε να δημιουργήσει και μία μεσαία κατηγορία στις συσκευές iPad με την ανακοίνωση των νέων iPad Air και iPad mini. Αυτό που δεν είδαμε μέχρι τώρα και θεωρούμε πιθανό να γίνει έως την εορταστική περίοδο, είναι την κυκλοφορία ενός νέου, entry level iPad. Η οθόνη του αναμένουμε να μεγαλώσει στις 10,2″ σημαίνοντας έτσι το τέλος των οθονών στις 9,7 ίντσες, ένα κλασικό πλέον μέγεθος που γνωρίσαμε στο πρώτο iPad. Το πιθανότερο είναι να φέρει τη CPU A11 και καμία άλλη σημαντική τεχνολογία (Touch ID, Face ID, True Tone κ.λπ.).

iPad Pro

Οι νέες συσκευές iPad Pro θα είναι ταχύτερες, ενώ αναμένεται να αναβαθμιστούν σημαντικά τα οπίσθια συστήματα καμερών τους. Εμφανισιακά, θα είναι ολόιδια με αυτά του 2018.

Τα αναμένουμε περίπου στα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Νοέμβρη.

Apple Watch

Φέτος είναι η χρονιά που έχουμε ακούσει τις λιγότερες φήμες σχετικά με την επόμενη γενιά των έξυπνων ρολογιών της Apple. Σε βαθμό που πολλές σελίδες του διεθνούς ειδικού τύπου έκαναν λόγο για μη κυκλοφορία νέου μοντέλου.

Αναμένουμε ίδιο σχεδιασμό, ισχυρότερο επεξεργαστή & νέα φινιρίσματα: κεραμικό και τιτάνιο. Η Apple θα εστιάσει περισσότερο στις λειτουργίες του λογισμικού watchOS 6.

Το περιμένουμε από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως τα μέσα του Οκτώβρη.

AirPods

Η Apple εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου, premium μοντέλου των ακουστικών της AirPods τα οποία θα φέρουν τεχνολογία ακύρωσης θορύβου και αυξημένη τιμή. Και αν σκεφτήκατε πως τα AirPods έχουν ήδη τιμή premium…. όχι, δεν έχουν. Στην αγορά των πλήρως ασύρματων ακουστικών, δηλαδή στα ακουστικά που το καθένα τους φέρει επεξεργαστή, σύστημα ασύρματης επικοινωνίας κ.λπ, υπάρχουν πολύ πιο ακριβές (και εξαιρετικές) συσκευές, όπως τα WF-1000XM3 της Sony. Η Apple άνοιξε την αγορά και πλέον ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

Δεν γνωρίζουμε πότε θα κυκλοφορήσουν.

HomePod

Η Apple εργάζεται επίσης για την κυκλοφορία ενός φθηνότερου HomePod, το οποίο και αναμένεται να κυκλοφορήσει από τους πρώτους μήνες του ’20 και μετά. Το νέο μοντέλο θα έχει δύο τουίτερς αντί επτά (loudspeaker).

Mac και περιφερειακά

MacBook Pro 16″


Η Apple σχεδιάζει την κυκλοφορία ενός νέου, 16ιντσου MacBook Pro, το οποίο θα διαθέτει πολύ πιο λεπτά περιθώρια. Θα είναι ακριβότερο και θα κυκλοφορεί παράλληλα με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν η υπάρχουσα σειρά είναι ήδη premium, έχετε απόλυτο δίκιο… Τουλάχιστον ως προς την τιμή γιατί για το πληκτρολόγιο δεν είμαστε και σίγουροι. Σε κάθε περίπτωση το νέο MacBook Pro θα φοράει νέου τύπου πληκτρολόγιο και όχι το butterfly.

Σύμφωνα με τον Kuo είναι πιθανό να κυκλοφορήσει φέτος.

info: αν τελικά κυκλοφορήσει, θα πρόκειται για το laptop της Apple με τη μεγαλύτερη οθόνη από το 2012 και μετά. Έως τότε κυκλοφορούσε το θρυλικό 17ιντσο MacBook Pro

Mac Pro & XDR Pro Display

Εντός του Φθινοπώρου θα κυκλοφορήσει ο νέος Mac Pro που όμως θα απευθύνεται πραγματικά μόνο στους επαγγελματίες. Θα κοστίζει – αναλόγως του set up – από 6 χιλιάδες δολάρια (συν φόρους) έως και περίπου 35 χιλιάδες δολάρια.

Παράλληλα θα κυκλοφορήσει και το νέο μόνιτορ αναφοράς, το XDR Pro Display. Στα πέντε χιλιάρικα, ενώ ένα χιλιάρικο θα κοστίζει μόνο η βάση του που θα του επιτρέπει να γυρίζει και σε portrait mode.

iOS 13 / iPadOS 13 / WatchOS 6 / tvOS 13

Η Apple έχει δύο κύρια λειτουργικά συστήματα. Το macOS για τους υπολογιστές Mac και το iOS για τις φορητές συσκευές, το Apple TV, το Apple Watch και το HomePod. Το iOS χωρίζεται πλέον σε τέσσερις εμπειρίες, σύμφωνα με τον Craig Federighi της Apple, αναλόγως των χαρακτηριστικών της κάθε συσκευής.

 • iOS: iPhone, iPod Touch, HomePod (κατά πολλούς ήδη ονομάζεται audioOS)
 • iPadOS: iPad
 • tvOS: Apple TV
 • watchOS: Apple Watch

Τα νέα καλούδια είναι μπόλικα, αλλά οι οπτικές διαφορές περιορίζονται μόνο στο iPad. Βελτιωμένη απόκριση, σκούρο θέμα, υποστήριξη εξωτερικών δίσκων (iOS/iPadOS), υποστήριξη χειριστηρίων παιχνιδιών Xbox One S και PlayStation DualShock 4 (όλα πλην watchOS 6), μέτρηση θορύβου περιβάλλοντος (watchOS 6) και πιο δυνατή εφαρμογή Φωτογραφιών (iOS, iPadOS) είναι κάποια από αυτά που ξεχωρίζουμε.

Να συμπληρώσουμε επίσης πως στο ρολόι το App Store και η ενημέρωση λογισμικού είναι πλέον αυτόνομες / ανεξάρτητες λειτουργίες / υπηρεσίες. To iOS 13 (σε κάθε μορφή του) αναμένουμε να κυκλοφορήσει γύρω στις 16-20 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τη μεγάλη αναβάθμιση που δέχονται οι συσκευές iPad. Widgets στην Οθόνη αφετηρίας, σμίκρυνση πληκτρολογίου, πολλαπλό άνοιγμα ίδιας εφαρμογής, πολύ βελτιωμένο split view και πολλά άλλα που το καθιστούν «υπολογιστή». Υποκατάστατο laptop όχι, αλλά «υπολογιστή» που θα βόλευε περισσότερους από ότι ένα Windows μηχάνημα, ναι. Τουλάχιστον με το iPad δεν θα σκάνε διαφημιστικά με το που θα εκκινεί το σύστημα και δεν θα σέρνεται το σύμπαν. Το sandboxing είναι η χαρά του αρχάριου χρήστη, λέγανε κάποτε στο χωριό μου.

Συμβατότητα iOS
Συμβατότητα iPadOS
Συμβατότητα watchOS 6

S1-S4

Συμβατότητα tvOS

Apple TV HD (4)

Apple TV 4K

macOS 10.15 – Catalina

Το iTunes σπάει σε 3 εφαρμογές: Μουσική, Podcasts και Apple TV. Ο συγχρονισμός των συσκευών θα γίνεται απευθείας από τον finder. Περισσότερες εφαρμογές μετακομίζουν από το iPad (Project Catalyst, πρώην Marzipan) και νέα λειτουργία Sidecar: το iPad θα μπορεί πλέον να μετατρέπεται σε δεύτερη οθόνη του macOS. Στις εφαρμογές που υπάρχει έκδοση για το iPad (ή απλά στο μέλλον θα υποστηρίζεται η αφή), θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Apple Pencil με το αποτέλεσμα να είναι άμεσα ορατό στον Mac.

Συμβατότητα macOS Catalina
 • MacBook (Early 2015 ή νεότερο)
 • MacBook Air (Mid 2012 ή νεότερο)
 • MacBook Pro (Mid 2012 ή νεότερο)
 • Mac mini (Late 2012 ή νεότερο)
 • iMac (Late 2012 ή νεότερο)
 • iMac Pro (2017 ή νεότερο)
 • Mac Pro (2013 ή νεότερο)

Αναμένουμε να κυκλοφορήσει 23-27 Σεπτεμβρίου, πιθανώς και νωρίτερα.

Apple Arcade

Συνδρομητική υπηρεσία που μάλλον θα κοστίζει 4-5€/μήνα. Τα παιχνίδια θα διατίθενται αποκλειστικά στο Apple Arcade (η αποκλειστικότητα ισχύει μόνο στο mobile gaming, θα μπορούν να κυκλοφορούν σε PC και κονσόλες) και θα είναι συμβατά με Mac, iPhone, iPad, iPod touch και Apple TV. Τα περισσότερα θα υποστηρίζουν χειριστήρια ενώ κανένα παιχνίδι δεν θα έχει διαφημίσεις ή αγορές εντός της εφαρμογής.

Η Apple χρηματοδοτεί τους δημιουργούς και παρέχει τεχνική βοήθεια.

Με το Apple Arcade εκτιμάμε πως θα λάμψει η μη βελτιστοποίηση των Mac για το gaming. Αναμένουμε το iPad Pro του 2018 να βγάζει περισσότερα fps από τα MacBook Pros του ’19. Η υπηρεσία θα υποστηρίζει Apple ID family sharing και θα ξεκινήσει μεταξύ Σεπτέμβρη και Νοέμβρη.

Apple TV+

Νέα, συνδρομητική υπηρεσία που μάλλον θα κοστίζει 10€ το μήνα. Προς το παρόν, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις δεν θα διαθέτει τίτλους τρίτων, παρά μόνο Apple originals. Δίνεται έμφαση στην ποιότητα αλλά προβληματίζει ο μικρός αριθμός των τίτλων.

Δεν έχουν ανακοινωθεί αναλυτικά οι χώρες, αναμένουμε όμως να «παίξει» Ελλάδα (διαθεσιμότητα και Ελληνικοί υπότιτλοι) από την πρώτη μέρα. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο, πιθανότατα μεταξύ αρχών Οκτώβρη και αρχών Νοέμβρη, για να προλάβει η Apple το λανσάρισμα της Disney+.

Θα υπάρχουν παραγωγάρες, ακριβότερες από το Game of Thrones, όπως το See, το For All Mankind και το The Morning Show που ήδη ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν. Θα υποστηρίζεται το Apple ID family sharing. Η Apple (σε διεθνές επίπεδο) θα πρέπει να παλέψει σκληρά. Εκτός των υπαρχόντων παικτών (Amazon, Netflix κ.λπ), η Disney μπαίνει πολύ δυναμικά. Όχι άμεσα στη χώρα μας, η υποστήριξη όμως 4K για τέσσερις χρήστες (ταυτόχρονα) στα 7 δολάρια φέρνει την Apple σε πολύ δύσκολη θέση, πριν καν εγκαινιάσει το Apple TV+.

Καλό Φθινόπωρο, ευχόμαστε σε όλους καλή τεχνολογική σεζόν.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Sennder γίνεται ο μεγαλύτερος ψηφιακός πάροχος υπηρεσιών logistics

Το 2015 μία νεοφυής επιχείρηση με έδρα το Βερολίνο ξεκίνησε την προσπάθεια της να φέρει τον κλάδο της οδικής διαμεταφοράς (road freight forwarding) της...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει κατά της Apple και της Ιρλανδίας

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η Ιρλανδία πήρε μέτρα που ευνόησαν την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple στην Ευρωπαϊκή...

Ιπτάμενη κάμερα μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού

Η νέα κάμερα ασφαλείας της Ring (θυγατρικής εταιρείας της Amazon) που παρουσιάστηκε χθες είναι ιπτάμενη, ονομάζεται Always Home Cam και ουσιαστικά είναι ένα μικρό...

Ξεκινά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που ιδρύθηκε από τη Cisco στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων που παραχώρησε...

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο...

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Σχετικάάρθρα