Αν τυχαίνει να έχετε επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια την Πολωνία, πιθανότατα θυμάστε ότι η Play είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Για την ακρίβεια, η Play είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας με μερίδιο αγοράς 26% και βρίσκεται στην κατάταξη πίσω από την Orange (28%) και μπροστά από τις Plus (21%) και T-Mobile (18%).

Αυτό όμως που πιθανότατα δεν γνωρίζετε: η Play είναι ελληνικών συμφερόντων και μέλος του επιχειρηματικού ομίλου του Πάνου Γερμανού. Ιδρύθηκε το 2006 και το 2008 είχε μερίδιο αγοράς που μετά βίας άγγιζε το 5%, γεγονός που τότε έκανε πολλούς αναλυτές να βιαστούν να δηλώσουν ότι επρόκειτο για αποτυχημένη προσπάθεια διείσδυσης σε μία πολύ μεγάλη, πολύπλοκη και δύσκολη αγορά.

Η πορεία της επιχείρησης κάθε άλλο παρά αποτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί, μετά μάλιστα από την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Η αξία της Play εκτιμάται ότι ξεπερνά τα €3.5 δις και, από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια ύψους €700 εκατ μέσω διαδικασίας δημόσιας εγγραφής. Το ποσό αυτό αναμένεται να είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη για αυτό τον κλάδο την τελευταία πενταετία, μετά την αρχική δημόσια προσφορά της Telefónica Deutschland το 2012.

Ο Πάνος Γερμανός, 67 ετών, βασικός μέτοχος του Ομίλου Olympia Development

Η Play ανήκει στον Όμιλο P4 που ελέγχεται από την Olympia Development του Πάνου Γερμανού και τους Ισλανδούς Novator Partners. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης, την αναδιάρθρωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της και την πληρωμή μερισμάτων.

Συντονιστές της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Play είναι οι JPMorgan, BofA Merrill Lynch και UBS.

ΣΧΟΛΙΑ