30.2 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπ 2020
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ WINDOWS Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για την προστασία του...

Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για την προστασία του Windows PC μας από τα κενά ασφαλείας που ανακαλύφθηκαν

-

To 2018 δεν μπήκε με το δεξί, τουλάχιστον σε σχέση με την ασφάλεια των υπολογιστών που χρησιμοποιούμε. Δύο πολύ σοβαρές, “δομικές ευπάθειες” που σχετίζονται με τους επεξεργαστές των συσκευών μας δημοσιοποιήθηκαν και ο δρόμος προς την πλήρη λύση του προβλήματος θα είναι μακρύς. Ειδικά για το flaw Spectre πολλοί εκτιμούν πως θα χρειαστούν ίσως και χρόνια για την πλήρη εξάλειψή του μέσω επιδιορθώσεων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αναλυτικά τα στοιχεία των ευπαθειών αυτών για ευνόητους λόγους, αλλά και το γεγονός πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν επικαλούνται “επιδιορθώσεις”, αλλά “μετριασμό” των προβλημάτων. Πρόκειται για “δομικές” ευπάθειες και θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη κατανόησή τους αλλά και για την καταγραφή του συνόλου των προβλημάτων ασφάλειας που δημιουργούν.

Το ερώτημα όμως είναι τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να προστατέψουμε τους υπολογιστές μας. Αφού σας τονίσουμε πως πλήρης προστασία σήμερα, δεν υπάρχει, ας δούμε τις ενέργειες που εμείς πρέπει να κάνουμε:

  • Σιγουρευτείτε πως έχετε εφαρμόσει όλες τις ενημερώσεις των Windows. Ειδικότερα, την ενημέρωση KB4056892 την οποία και εξέδωσε η Microsoft εκτάκτως την Τετάρτη 3/1.
  • Ενημερώστε τους browsers που χρησιμοποιείτε. Η έκδοση 57 του Firefox περιλαμβάνει κάποια μέτρα προστασίας, όπως και οι τελευταίες εκδόσεις των Internet Explorer και Microsoft Edge, ενώ αναμένουμε γύρω στις 23 Ιανουαρίου να κυκλοφορήσει η έκδοση 64 του Chrome που θα μετριάζει τα προβλήματα που προκύπτουν.
  • Αναζητήστε (επειδή είναι νωρίς, απλά να έχετε το νου σας) ενημερώσεις firmware για τον υπολογιστή σας. Καλό θα ήταν να τσεκάρετε τη σελίδα υποστήριξης του κατασκευαστή του Η/Υ σας.

Θα θέλαμε να τονίσουμε πως όλες αυτές οι επιδιορθώσεις “μετριάζουν” το πρόβλημα και δεν το επιλύουν πλήρως. Ενώ η ευπάθεια Meltdown αναμένουμε να αντιμετωπιστεί σταδιακά μεν αλλά αποτελεσματικά σχετικά γρήγορα, δεν ισχύει το ίδιο για την ευπάθεια Spectre.

Η πραγματικότητα είναι πως θα πρέπει να “μάθουμε να ζούμε” με το Spectre flaw. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να προσέχουμε τις εφαρμογές που εγκαθιστούμε καθώς και τις πηγές τους.

Όμως, ως προς την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο αυτό που σήμερα μπορούμε να κάνουμε είναι η χρήση ενημερωμένων πλοηγών. Που σημαίνει πως σήμερα είναι πιο ασφαλής η χρήση των Firefox, Edge και Internet Explorer, ενώ από τις 23 του μήνα θα είναι αντίστοιχα “ασφαλής” και η χρήση του Chrome.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως η καλύτερη προστασία είναι η μέγιστη προσοχή του χρήστη.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται - μεταξύ άλλων - ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok...

Lucid, ο εξολοθρευτής της Tesla

Ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva και σκοπό να σχεδιάζει και να παράγει μπαταρίες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το...

IFA 2020: οι καλύτερες παρουσίες

Το σημαντικότερο ραντεβού του τεχνολογικού κόσμου της Ευρώπης, η διεθνής έκθεση IFA (Internationale Funkausstellung Berlin), δόθηκε για μία ακόμη χρονιά στο Βερολίνο. Κατασκευαστές προϊόντων...

Το νέο έξυπνο ρολόι της Huawei θα φορτίζεται ασύρματα

Το επόμενο μοντέλο έξυπνου ρολογιού της Huawei θα είναι το Watch GT2 Pro και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά το Νοέμβριο. Όμως ήδη...

Σχετικάάρθρα