12 C
Athens
Πέμπτη, 25 Φεβ 2021
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ WINDOWS Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για την προστασία του...

Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για την προστασία του Windows PC μας από τα κενά ασφαλείας που ανακαλύφθηκαν

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάTo 2018 δεν μπήκε με το δεξί, τουλάχιστον σε σχέση με την ασφάλεια των υπολογιστών που χρησιμοποιούμε. Δύο πολύ σοβαρές, “δομικές ευπάθειες” που σχετίζονται με τους επεξεργαστές των συσκευών μας δημοσιοποιήθηκαν και ο δρόμος προς την πλήρη λύση του προβλήματος θα είναι μακρύς. Ειδικά για το flaw Spectre πολλοί εκτιμούν πως θα χρειαστούν ίσως και χρόνια για την πλήρη εξάλειψή του μέσω επιδιορθώσεων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αναλυτικά τα στοιχεία των ευπαθειών αυτών για ευνόητους λόγους, αλλά και το γεγονός πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν επικαλούνται “επιδιορθώσεις”, αλλά “μετριασμό” των προβλημάτων. Πρόκειται για “δομικές” ευπάθειες και θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη κατανόησή τους αλλά και για την καταγραφή του συνόλου των προβλημάτων ασφάλειας που δημιουργούν.

Το ερώτημα όμως είναι τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να προστατέψουμε τους υπολογιστές μας. Αφού σας τονίσουμε πως πλήρης προστασία σήμερα, δεν υπάρχει, ας δούμε τις ενέργειες που εμείς πρέπει να κάνουμε:

  • Σιγουρευτείτε πως έχετε εφαρμόσει όλες τις ενημερώσεις των Windows. Ειδικότερα, την ενημέρωση KB4056892 την οποία και εξέδωσε η Microsoft εκτάκτως την Τετάρτη 3/1.
  • Ενημερώστε τους browsers που χρησιμοποιείτε. Η έκδοση 57 του Firefox περιλαμβάνει κάποια μέτρα προστασίας, όπως και οι τελευταίες εκδόσεις των Internet Explorer και Microsoft Edge, ενώ αναμένουμε γύρω στις 23 Ιανουαρίου να κυκλοφορήσει η έκδοση 64 του Chrome που θα μετριάζει τα προβλήματα που προκύπτουν.
  • Αναζητήστε (επειδή είναι νωρίς, απλά να έχετε το νου σας) ενημερώσεις firmware για τον υπολογιστή σας. Καλό θα ήταν να τσεκάρετε τη σελίδα υποστήριξης του κατασκευαστή του Η/Υ σας.

Θα θέλαμε να τονίσουμε πως όλες αυτές οι επιδιορθώσεις “μετριάζουν” το πρόβλημα και δεν το επιλύουν πλήρως. Ενώ η ευπάθεια Meltdown αναμένουμε να αντιμετωπιστεί σταδιακά μεν αλλά αποτελεσματικά σχετικά γρήγορα, δεν ισχύει το ίδιο για την ευπάθεια Spectre.

Η πραγματικότητα είναι πως θα πρέπει να “μάθουμε να ζούμε” με το Spectre flaw. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να προσέχουμε τις εφαρμογές που εγκαθιστούμε καθώς και τις πηγές τους.

Όμως, ως προς την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο αυτό που σήμερα μπορούμε να κάνουμε είναι η χρήση ενημερωμένων πλοηγών. Που σημαίνει πως σήμερα είναι πιο ασφαλής η χρήση των Firefox, Edge και Internet Explorer, ενώ από τις 23 του μήνα θα είναι αντίστοιχα “ασφαλής” και η χρήση του Chrome.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως η καλύτερη προστασία είναι η μέγιστη προσοχή του χρήστη.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Ζημιά στην όραση οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει την όραση του να έχει χαμηλώσει στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με...

Ιστορικό υψηλό για την ισοτιμία του Bitcoin

Aνήμερα των δωδέκατων γενεθλίων του, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ. Η πορεία της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου υπήρξε σταθερά...

Σχετικάάρθρα