34 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Τι αλλάζει από το Σεπτέμβρη στις ανέπαφες πληρωμές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Φαίνεται πως ο Σεπτέμβρης δεν θα μας φέρει μόνο την άρση των περιορισμών κινήσεων κεφαλαίων (capital controls) αλλά και κάποιες ακόμα αλλαγές που σχετίζονται με την ασφάλεια των πληρωμών μας. Οι αλλαγές αυτές βασίζονται στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της οδηγίας 2015/2366.

Από πότε ισχύουν οι αλλαγές

Από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2019.

Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν αλλαγές;

Όταν πληρώνουμε ανέπαφα. Δηλαδή, όταν κάνουμε αγορές μέσω του διαδικτύου χρησιμοποιώντας τη χρεωστική, την πιστωτική ή την προπληρωμένη κάρτα μας, αλλά και όταν πληρώνουμε σε κάποιο φυσικό κατάστημα χωρίς να «περάσει» η κάρτα από το μηχάνημα του εμπόρου.

Πιο απλά, αλλαγές έχουμε στις περιπτώσεις που σε ένα φυσικό κατάστημα ο έμπορος περνάει την κάρτα μας κοντά στο POS όταν πληρώνουμε και όχι με τον παλιό – παραδοσιακό τρόπο που η κάρτα περνάει μέσα από τη σχισμή, αλλά και όταν κάνουμε αγορές online.

Αν πληρώνετε με μετρητά, επιταγή ή περνάτε την κάρτα σας από τη σχισμή του POS του εμπόρου, δεν αλλάζει τίποτα.

Τι αλλάζει

Πληρωμές σε φυσικά καταστήματα (ανέπαφες πληρωμές)

Σήμερα, όταν πληρώνουμε ανέπαφα, δεν εισάγουμε το PIN της κάρτας μας στο POS για τις αγορές μας έως του ποσού των 24,99€, όσες αγορές και αν κάνουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε επ’ αόριστο να κάνουμε αγορές των 20€ χωρίς να μας ζητηθεί ποτέ το PIN μας.

Το όριο των 25€ δεν θα αλλάξει, δηλαδή, και με το νέο σύστημα, PIN θα μας ζητείται για αγορές από 25€ και άνω. Όμως, δημιουργείται ένα νέο όριο, το οποίο όταν το ξεπερνάμε, θα πρέπει να εισάγουμε το PIN μας, ακόμα και αν η αγορά μας είναι μικρότερη των 25€. Το όριο αυτό ανέρχεται στα 150€.

Τα ποσά των αγορών μας χωρίς PIN προστίθενται και όταν φτάσουν τα 150€ μας ζητείται το PIN μας. Κάθε φορά όμως που κάνουμε χρήση του PIN – είτε λόγω αγοράς μεγαλύτερης των 25€ είτε επειδή ξεπεράσαμε τα 150€ σωρευτικά – το ποσό μηδενίζει.

Ας το δούμε με ένα απλό παράδειγμα

Παλιό σύστημα:

30 αγορές των 10€ (ή 15€ κ.λπ. και έως 24,99€ ανά αγορά)- δεν ζητείται PIN σε καμία συναλλαγή.

Νέο σύστημα:

Στην 15η αγορά μας (των 10€), δηλαδή όταν συμπληρώσουμε 150€ αγορών χωρίς PIN, ζητείται το PIN μας. Με το που το εισάγουμε, το ποσό μηδενίζει.

Άλλο παράδειγμα:

Κάνουμε 5-6 μικρο-αγορές συνολικής αξίας 50€, χωρίς εισαγωγή PIN. Πάμε super market και επειδή ο λογαριασμός είναι πάνω από 25€ εισάγουμε το PIN μας. Το υπόλοιπο μηδενίζει και πάλι και ας μην έχει φτάσει (ή πλησιάσει) τα 150€.

Η αξία των αγορών που μπορούμε να πληρώσουμε ανέπαφα (σε αρκετές αγορές κάτω των 25€) χωρίς PIN ανέρχεται στα 149,99€ και «μετράει» σωρευτικά από την τελευταία φορά που είχαμε εισάγει το PIN μας σε κάποιο POS.

Πληρωμή online & Πάγιες Εντολές

Σε περιπτώσεις online αγορών (και πάγιων εντολών πληρωμών) θα πρέπει να εφαρμόζεται ισχυρή ταυτοποίηση. Δηλαδή, δεν θα πρέπει κάποιος που έκλεψε την κάρτα μας (και δεν το έχουμε αντιληφθεί για να τη μπλοκάρουμε) να μπορεί να ψωνίζει από ιστοσελίδες. Η ταυτοποίηση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως οι:

  • κωδικός που φτάνει με sms στο κινητό του καταναλωτή και θα πρέπει να εισαχθεί σε ειδικό πεδίο κατά την ταυτοποίηση στην ιστοσελίδα
  • κωδικός που θα δημιουργηθεί από ειδικό αξεσουάρ της τράπεζας και θα πρέπει να εισαχθεί σε ειδικό πεδίο κατά την ταυτοποίηση στην ιστοσελίδα
  • απάντηση και επιβεβαίωση σε push notification / γνωστοποίηση σε «έξυπνη» συσκευή

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα τραπεζικά ιδρύματα και τα λογισμικά των εμπόρων έχουν ήδη συμμορφωθεί με την ισχυρή ταυτοποίηση στις online συναλλαγές.

Αλλάζει κάτι ουσιαστικά;

Ναι. Αν κάποιος σήμερα κλέψει την κάρτα σας, μέχρι να το καταλάβετε μπορεί να ψωνίζει από φυσικά καταστήματα εμπορεύματα αξίας έως 24,99€ πολλές φορές, έως να φτάσει το ημερήσιο όριο της κάρτας σας. Και αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, να συνεχίσει και την επόμενη μέρα. Με το νέο σύστημα μπορεί να ψωνίσει έως 149,99€.

Οι αλλαγές είναι ουσιαστικές.

Είναι ταλαιπωρία;

Όχι, καθόλου. Προστίθεται ασφάλεια και όχι γραφειοκρατία.

Χρειάζεται να ξέρω ή να θυμάμαι κάτι;

Τίποτα απολύτως παρά μόνο το PIN σας που ίσως σας ζητηθεί 5-6 φορές το χρόνο παραπάνω σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα.

Έχω αρκετές και διαφορετικές κάρτες

Κάθε κάρτα «μετράει» ξεχωριστά.

Πού ισχύουν οι αλλαγές;

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ισχύουν σε τρίτες χώρες, εκεί τα πράγματα συνεχίζουν ως έχουν.

Κλείνοντας

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ανταποκριθούν στον κανονισμό της ΕΕ. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα τραπεζικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).

Τέλος, να αναφέρουμε πως στον κανονισμό έχει προβλεφθεί και όριο στον αριθμό των συναλλαγών χωρίς PIN και όχι μόνο στο «τζίρο» τους, δεν ανακοινώθηκε όμως κάτι συγκεκριμένο ως προς αυτό.

Kostthem
Kostthem
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ