Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ολλανδικής κυβέρνησης να απεμπλακεί από τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, αποφασίστηκε η κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα.

Το πρώτο από αυτά θα κατασκευαστεί σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Χάγης από την κοινοπραξία Oceans of Energy, ένα συνεργατικό σχήμα επιστημόνων, ερευνητών και παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιηθούν 2.500 τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών πάνελ και η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί το 2021.

Στη θαλάσσια περιοχή που θα κατασκευαστεί το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο της Oceans of Energy λειτουργούν ήδη ανεμογεννήτριες και υπάρχει έτοιμη υποδομή μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά. Επίσης, με αυτή τη στρατηγική αποφεύγεται το κόστος αγοράς ή ενοικίασης γης και επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διάρκεια ηλιοφάνειας και καλύτερη ψύξη των συστημάτων λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η πιλοτική φάση του έργου χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ολλανδική κυβέρνηση. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο και ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα αξιολογηθεί η επιτυχία του από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και θα αποφασιστεί η επέκταση σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Άλλωστε – σε αντίθεση με τη γη – η τιμή της θάλασσας παραμένει αρκετά χαμηλή…

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ