Σε εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την 31.01.2017 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταργείται από σήμερα κάθε χρέωση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προς τους καταναλωτές για παροχή υπηρεσιών περιαγωγής μέσα στην επικράτεια της ΕΕ. Η “περιαγωγή σαν το σπίτι σας” ορίζει ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλετε κανένα πρόσθετο τέλος όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ και χρησιμοποιείτε το κινητό σας για να μιλήσετε, να στείλετε γραπτά μηνύματα ή να συνδεθείτε στο internet.

Στις 31.01.2017 η Προεδρία του Συμβουλίου κατέληξε σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα νέα ανώτατα όρια χονδρικής, τα οποία είναι περίπου 90% χαμηλότερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η μεταρρύθμιση της αγοράς περιαγωγής χονδρικής ήταν η τελευταία νομοθετική πράξη που χρειαζόταν για να μπορέσουν να καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής (roaming).

“Διασφαλίσαμε ότι οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται η μία την άλλη για να παρέχουν τις πιο ελκυστικές προσφορές στις εγχώριες αγορές τους” δήλωσε ο επίτροπος για την ψηφιακή ενοποίηση Andrus Ansip.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πολίτες μίας χώρας της ΕΕ που ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ θα χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα σαν να ήταν στην πατρίδα τους, με τα πακέτα φωνής και δεδομένων που διαθέτει ο καθένας, χωρίς να επιβαρύνονται με καμία επιπλέον χρέωση.

ΣΧΟΛΙΑ