30.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιούλ 2020
EDITOs teckytorial: Σε συνεχή καθοδική τροχιά η αγορά των tablets

teckytorial: Σε συνεχή καθοδική τροχιά η αγορά των tablets

Άραγε πέρασε η μόδα τους ή είναι θέμα συγκυριών;

-

Οι συνεχείς, πτωτικές τάσεις

Σύμφωνα με νέα έρευνα της IDC (International Data Corporation), οι πωλήσεις των tablets συνεχίζουν να συρρικνώνονται επί δέκα συνεχή τρίμηνα. Αυτή τη φορά η μείωση είναι της τάξεως του 8,5%, σε σύγκριση πάντα με τις περσινές, αντίστοιχες πωλήσεις.

Είναι αξιοσημείωτο πως από τους πέντε πρώτους σε πωλήσεις κατασκευαστές (Apple, Samsung, Huawei, Amazon και Lenovo), μόνο η Huawei κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της. Επίσης, είναι προφανές πως οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλα προϊόντα τεχνολογίας, όπως τις φορετές συσκευές (έξυπνα ρολόγια, συσκευές καρπού – wearables), smartphones, laptops κλπ.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Apple στη στήριξη του iPad, της συσκευής που “ξεκλείδωσε” τη συγκεκριμένη αγορά. Όπως είδαμε και στα τριμηνιαία αποτελέσματα της εταιρείας, το iPad ήταν το μοναδικό προϊόν της με “καθαρή” πτώση πωλήσεων.

Ο Αντιπρόεδρος του προγράμματος παρακολούθησης των τάσεων των φορητών συσκευών, της IDC, Ryan Reith, ανέφερε τα εξής:

“Ο ρυθμός της αύξησης των πωλήσεων των tablets κατά την περίοδο 2010-2013 ήταν εντυπωσιακός, σε βαθμό που δεν είχαμε ξανασυναντήσει για καταναλωτικό προϊόν. Όμως, πλέον, οι καταναλωτές επιλέγουν να αντικαθιστούν τις συσκευές αυτές όλο και πιο αραιά και σε μερικές περιπτώσεις, καθόλου.”

Τελικά ήταν μόδα;

Θεωρώ πως όχι. Τα tablets εξακολουθούν να είναι μία βολική λύση και τα πλεονεκτήματά τους έναντι των laptops παραμένουν πολλά, κυρίως ως προς την κατανάλωση περιεχομένου.

Πλέον σχεδόν σε κάθε σπίτι “συναντάμε” τουλάχιστον ένα tablet, αλλά και σε χώρους, όπως τα καφέ, δημόσιους χώρους συνάθροισης κλπ. Η χρήση τους δηλαδή, συνεχίζεται από τους χρήστες και δεν έχουν παροπλιστεί, όπως είχε συμβεί με τα netbooks.

Τι συμβαίνει;

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη αγορά εξακολουθεί να συρρικνώνεται.

Δεν υπάρχει λόγος να αντικατασταθούν

Η κατανάλωση περιεχομένου αποτελεί τον κύριο τρόπο χρήσης των tablets. Εφόσον οι συσκευές που κατέχουν οι καταναλωτές εξακολουθούν να λειτουργούν σωστά, δεν υπάρχει και κανένας λόγος αντικατάστασής τους.

Η χρήση του facebook, η ανάγνωση ιστοσελίδων, το YouTube, το Instagram, το Twitter και το casual gaming, μπορούν άνετα να γίνουν και από ένα φθηνό tablet διετίας. Πιο απλά, με βάση τη χρήση του μέσου καταναλωτή, τα tablets που έχουν ήδη πουληθεί, λειτουργούν μια χαρά. Με δεδομένη και την οικονομική στασιμότητα, οι καταναλωτές δεν αποφασίζουν να τα αντικαταστήσουν – αναβαθμίσουν.

Phablets

Ένας άλλος, σοβαρός λόγος, είναι τα phablets. Με τον όρο αυτό εννοούμε τα smarpthones που διαθέτουν μεγάλη, από 5,5 ίντσες και πάνω, οθόνη. Με δεδομένη και τη μείωση των περιθωρίων (bezels) των συσκευών, αναμένουμε πολλά μοντέλα άνω των 6 ιντσών, σε αντίστοιχες διαστάσεις με αυτά των 5-5,5 ιντσών.

Επιπροσθέτως, με τη χρήση ενός phablet εκμηδενίζεται η ανάγκη χρήσης δεύτερης κάρτας SIM, ή διαμοιρασμού δεδομένων διαδικτύου μέσω των smartphones των χρηστών.

Ειδικότερα, τα tablets των 6 έως 8 ιντσών, σχεδόν δεν έχουν λόγο ύπαρξης πλέον.

Τα tablets δεν είναι για “σοβαρές” δουλειές

Ισχύει. Αν και αρκετοί θα διαφωνήσουν, οι επαγγελματίες δεν θα επιλέξουν ένα tablet για τη δουλειά τους, στο βαθμό τουλάχιστον που θα το έκαναν κατά τη χρυσή περίοδο 2010-2013. Σαφέστατα υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως η χρήση του iPad από τους μουσικούς, αλλά αυτές απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Προσπάθειες από τους κατασκευαστές για να καλυφθεί μέρος και της συγκεκριμένης αγοράς, έχουν γίνει. Πλέον στην αγορά διατίθενται συσκευές άνω των 10 ιντσών, χωρίς όμως κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία. Το iPad Pro είναι “pro” μόνο στο όνομα και οι υπόλοιπες λύσεις, δεν πείθουν.

Η επέλαση των υβριδικών

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, στην αγορά πλέον υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις, οι οποίες “τρέχουν” το πλήρες λειτουργικό σύστημα της Microsoft, Windows 10. Οι χρήστες λοιπόν, έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν τη φορητότητα ενός tablet με τη χρηστικότητα ενός laptop.

Αν και η ύπαρξη αυτών των συσκευών συντελεί (εν μέρει) στη μείωση των πωλήσεων των tablets, εκτιμώ πως ως τάση δεν θα διαρκέσει. Οι συσκευές αυτές στην πλειοψηφία τους διαθέτουν ανίσχυρο hardware για τη στήριξη ενός πλήρους λειτουργικού συστήματος και η ιστορία των netbooks θα επαναληφθεί.

Κάποια ακριβότερα, “δυνατά” μοντέλα που υπάρχουν στην αγορά δεν προτιμώνται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές, στα πλαίσια της οικονομικής στασιμότητας που προαναφέραμε.

Τελικά;

Η αγορά των tablets δεν κινδυνεύει να ταυτίσει την πορεία της με αυτή των netbooks. Εκτιμώ πως θα παραμείνει ζωντανή, για αρκετά χρόνια. Οι εταιρείες όμως, θα πρέπει να αρχίσουν να συνηθίζουν σε μικρότερα νούμερα πωλήσεων.

Πρόκειται για συσκευές κατανάλωσης περιεχομένου, οι οποίες και θα αναβαθμίζονται από τους κατόχους τους πολύ πιο αραιά από ότι έχουμε συνηθίσει με τα smartphones. Εξάλλου, κανείς δεν αγόρασε ένα tablet για να έχει την πιο σύγχρονη κάμερα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν υπάρχει κρίση στη συγκεκριμένη αγορά και σίγουρα δεν τίθεται εν κινδύνω. Στην αρχή υπήρξε η ταχύτατη διεύρυνσή της και με την πάροδο του χρόνου τα νούμερα των πωλήσεων θα σταθεροποιηθούν. Απλά, τώρα γινόμαστε μάρτυρες της “διόρθωσης” της αγοράς. Πρόκειται για ένα προϊόν που θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά οι χρήστες θα το αναβαθμίζουν ανά τρία – τέσσερα χρόνια.

 

 

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα