Λίγες μέρες έμειναν για την επίσημη παρουσίαση από τον CEO της Apple, Tim Cook, των νέων συσκευών και υπηρεσιών της εταιρείας. Ασφαλώς, τα φώτα είναι στραμμένα στο επετειακό iPhone (iPhone 8 ή iPhone X ή iPhone Pro ή iPhone 8 Edition), όμως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η εταιρεία προτίθεται να μας παρουσιάσει και τα iPhone 7s και iPhone 7s Plus.

Το «κανονικό» (iPhone 7s), το «μεγάλο» (iPhone 7s Plus) και το «καλό»…

Σίγουρα η Apple διαθέτει τους καλύτερους συμβούλους και τα καλύτερα στελέχη του marketing. Και σίγουρα, αυτοί έχουν εγκρίνει (αν όχι, σχεδιάσει) τη συγκεκριμένη τακτική της.

Επειδή οι γνώσεις μου περί marketing είναι σχεδόν μηδενικές, θα ήθελα να θέσω το ζήτημα αποκλειστικά με βάση την κοινή λογική. Αν η Apple μας παρουσιάσει τα iPhone 7s, iPhone 7s Plus και το επετειακό iPhone, στη συνείδηση του κόσμου αυτό θα καταγραφεί ως το «κανονικό», το «μεγάλο» και το «καλό» iPhone.

Οι πωλήσεις της σειράς «s» είναι πολύ πιθανό να περιοριστούν στο κάτω εύρος των προβλέψεων και ίσως και πιο κάτω από αυτό. Ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μία τεράστια επιτυχία για το επετειακό iPhone. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ισοσκελιστεί μία πιθανή έλλειψη της ζήτησης για τη φετινή σειρά «s», αν και στην πραγματικότητα η πιθανή ζημιά στο προφίλ της εταιρείας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι τίτλοι «δύο αποτυχημένων μοντέλων» δεν είναι δυνατό να ισοσκελιστεί ή έστω, συμψηφιστεί με κανένα τρόπο.

Premium;

Εκτιμώ πως στις ονομαστικές τιμές που θα κυκλοφορήσουν τα iPhone 7s και iPhone 7s Plus κανείς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της premium συσκευής για το επετειακό iPhone. Θα ήταν εταιρική αυτοκτονία η έμμεση παραδοχή για μη premium συσκευές στα 800-1200€.

Μετάβαση σε νέο form factor;

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις στον διεθνή τύπο, η Apple προτίθεται το 2018 να κυκλοφορήσει δύο συσκευές χωρίς bezels, με μεγαλύτερες οθόνες. Ίσως λοιπόν φέτος να ξεκινάει μία έμμεση μετάβαση από το ένα σχεδιαστικό μοντέλο, στο άλλο. Εξάλλου, βοηθάει αφάνταστα η «σύμπτωση» της επετείου των 10 ετών από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει τα iPhone 7s και iPhone 7s Plus να τιμολογηθούν χαμηλότερα. Πολύ χαμηλότερα. Κάτι που η Apple μάλλον δεν προτίθεται να πράξει.

Η τιμολόγηση του επετειακού iPhone

Αρκετοί εκτιμούν πως η αυξημένη τιμή του επετειακού iPhone θα ορίσει στην ουσία και την αναλογία των πωλήσεων μεταξύ των μοντέλων. Εδώ έχουμε δύο πιθανές εκδοχές:

  • Εάν η συσκευή κοστίζει γύρω στα 1.200€ και η χωρητικότητά της ξεκινάει από τα 64 ή 128GB, τότε, η αγορά της συσκευής θα διαφέρει λίγο στο οικονομικό σκέλος σε σύγκριση με το iPhone 7 Plus των 128GB, την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η επετειακή συσκευή θα κάνει καλές πωλήσεις και η σειρά «s» εκτιμώ πως θα έχει ανεπανόρθωτα χαμηλές πωλήσεις (φυσικά, πάντα συνυπολογίζουμε και τη μείωση των τιμών που προκύπτει στη συνέχεια, μέσω των ανεξάρτητων καταστημάτων λιανικής).
  • Εάν η συσκευή είναι πολύ πιο ακριβή (π.χ. 1.500€) εκτιμώ πως και το επετειακό iPhone αλλά και τα iPhone 7s και iPhone 7s Plus θα κάνουν max, μέτριες πωλήσεις. Αν ετοιμάζομαι να αγοράσω το επετειακό και μου προκύψει τιμολογιακά απλησίαστο, δεν ξέρω με σιγουριά πως θα κατευθυνθώ προς το iPhone 7s. Φοβάμαι πως σε αυτή την περίπτωση θα προκύψουν switchers, προς την κατεύθυνση του Android. Switchers, της premium κατηγορίας. Και κάτι τέτοιο θα ήταν ένα τεράστιο χτύπημα για την Apple.

Κλείνοντας

Δεν έχουμε εξειδικευμένες γνώσεις στο marketing. Η λογική μας όμως μας «χτυπάει καμπανάκι». Το «κανονικό», το «μεγάλο» και το «καλό» iPhone θα είναι το επόμενο μεγάλο λάθος της Apple.

Ελπίζουμε, να διαψευστούμε.

ΣΧΟΛΙΑ