21.7 C
Athens
Τρίτη, 27 Οκτ 2020
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ iOS teckytorial #3: Άραγε ήρθε το τέλος της jailbreak σκηνής;

teckytorial #3: Άραγε ήρθε το τέλος της jailbreak σκηνής;

Ο δημιουργός του Cydia, Jay Freeman, εξηγεί γιατί η jailbreak σκηνή κινδυνεύει να αφανιστεί. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της jailbreak σκηνής σήμερα;

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Εισαγωγή

Όλα είχαν ξεκινήσει από την κυκλοφορία του original iPhone το 2007. Μία εντυπωσιακή συσκευή μας φανέρωνε το μέλλον των κινητών τηλεφώνων ενώ παράλληλα είχε και εντυπωσιακούς περιορισμούς.

Το Cydia στην πραγματικότητα ήταν το App Store, πριν το App Store. Μία ομάδα οραματιστών είχε αποφασίσει να άρει τους περιορισμούς του iOS (τότε, iPhoneOS), δίνοντας στους χρήστες πλήρη πρόσβαση στις συσκευές τους.

Jailbreak

Θυμάμαι, είχα κάνει το πρώτο μου jailbreak για να μπορώ να εγκαταστήσω ελληνικό πληκτρολόγιο. Ανέκαθεν τα greeklish τα θεωρούσα μια αθλιότητα (και ας είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τον 17ο αιώνα) και έψαχνα πως και πως τη λύση για να μπορώ να γράφω σωστά Ελληνικά.

Με την πάροδο του χρόνου “ελευθέρωσα” και το bluetooth και είχα και πάλι τη δυνατότητα να στέλνω αρχεία σε όλες τις συσκευές. Αργότερα, κατέβαζα torrents από το iPhone μου, εν έτει 2008.

Στην πορεία βέβαια, κατάλαβα πως ούτε αρχεία με bluetooth έστελνα πλέον, ούτε ένα smartphone είναι η καλύτερη λύση για κατέβασμα ταινιών. Τα είχα όμως “καταφέρει”, μπορούσα να κάνω πλέον και αυτά που η Apple δεν υποστήριζε.

Όταν τελικά η Apple υποστήριξε επίσημα την Ελληνική γλώσσα, επέλεξα μία καθαρή εγκατάσταση και χαιρέτησα το jailbreak. Έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιούσα σχεδόν καμία από τις extra λειτουργίες που το jailbreak προσέφερε. Όταν δε η Apple άνοιξε και το tethering, για μένα είχαν όλα τελειώσει.

Η jailbreak σκηνή ενέπνευσε την Apple

Μπορεί για μένα όλα να είχαν τελειώσει, ανέκαθεν όμως αναγνώριζα πως η jailbreak σκηνή προσέφερε πολλά στην κοινότητα, δίνοντας ιδέες στην Apple για τις μελλοντικές εκδόσεις του iOS.

Αν κάποιος ασχοληθεί σοβαρά με την πρόοδο και την πορεία του jailbreak και του iOS, θα διαπιστώσει πως σε μεγάλο βαθμό αυτά σχετίζονται. Η Apple πολλές φορές “δανείστηκε” ιδέες από τη jailbreak σκηνή και τις περισσότερες, επιτυχώς.

Τι γίνεται σήμερα;

Πλέον, το iOS έχει βελτιωθεί αισθητά, κυρίως όμως, η Apple έχει αυξήσει τις δικλείδες ασφαλείας του iOS και των συσκευών iPhone.

Ο δημιουργός του Cydia, Jay Freeman, εκτιμά πως η jailbreak σκηνή δεν έχει μέλλον.

Saurik (Jay Freeman)

Ο Freeman, ο οποίος πλέον έχει εγκαταλείψει το όλο project, ανέφερε σχετικά:

“Ο θάνατος του jailbreak μπορεί να προκληθεί από τέσσερις παράγοντες:

  • Από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας της Apple
  • Αν ένας hacker βρει ένα κενό ασφαλείας τον συμφέρει να το πουλήσει και να κερδίσει έως και 1 εκ. δολάρια
  • Οι περισσότεροι από τους καλύτερους jailbreakers πλέον εργάζονται σε καλοπληρωμένες θέσεις σε εταιρείες που ειδικεύονται σε ζητήματα ασφαλείας
  • Αν μπορείς να βρεις ένα κενό ασφαλείας σε ένα iPhone το καθιστάς ευάλωτο σε επιθέσεις

Κάποτε είχαμε το jailbreak ως εργαλείο για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του iPhone και πλέον χρησιμεύει μόνο ως πλατφόρμα μικρο-αλλαγών. Και εδώ ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος: λιγότεροι ενδιαφέρονται για το jailbreak > λιγότεροι δημιουργοί ασχολούνται > λιγότεροι λόγοι για να μπει κάποιος στη διαδικασία > λιγότεροι ενδιαφέρονται για το jailbreak. Και σιγά σιγά, έρχεται το τέλος.”

Τελικά;

Τελικά, είτε για τους λόγους που περιγράφει ο Saurik, είτε γιατί απλά η Apple υιοθέτησε πολλές από τις ιδέες της κοινότητας, το jailbreak βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση της (μεγάλης) ιστορίας του.

Ασφαλώς και δεν γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το ενδιαφέρον των χρηστών αν είχαμε μία συνεχή ροή αναβαθμίσεων. Είναι ακόμα αρκετοί αυτοί που εκτιμούν τις δυνατότητες που προσφέρει η διαδικασία του jailbreak. Όσο και αν η Apple έχει υιοθετήσει αρκετές από τις ιδέες της κοινότητας, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να γίνουν μόνο μέσω αυτής της διαδικασίας.

Σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί το συνέδριο JailbreakersUnite. Από τις συμμετοχές και τις ανακοινώσεις του συνεδρίου, θα αποκτήσουμε μία καθαρή εικόνα ως προς τις προοπτικές της jailbreak σκηνής.

Εκτιμώ, δυστυχώς, πως αυτή η φθίνουσα πορεία θα συνεχιστεί. Μπορεί προσωπικά να μην επιλέγω σε καμία περίπτωση να κάνω jailbreak στις συσκευές μου, αλλά, θα ήταν αχαριστία να “ξεχάσω” όλα όσα έχει προσφέρει κατά καιρούς η jb σκηνή στην κοινότητα.

Κυρίως όμως, it’s all about money. Αυτό που προσπαθεί να μας πει διακριτικά ο Saurik, είναι και το “ζουμί” της ιστορίας. Πλέον, ο τζίρος γύρω από το jailbreak είναι ελάχιστος και βαίνει μειούμενος. Αυτά είναι το σύγχρονο, νόμιμο δηλητήριο μίας “σκηνής”, ενός project, δυστυχώς πλέον, ακόμα και μίας ιδέας.

Συμπέρασμα

Ναι, υπάρχει λόγος ύπαρξης της jailbreak σκηνής, τουλάχιστον, όσο η Apple δεν δίνει πλήρη πρόσβαση στις συσκευές των χρηστών.

Παράλληλα όμως, η jailbreak σκηνή πεθαίνει. Δυστυχώς.

 

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης προβλέπει την εμφάνιση Alzheimer

Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Ιατρική γίνεται ολοένα και περισσότερο ενεργό κομμάτι της περίθαλψης των ασθενών. Η Νευρολογία και ειδικότερα η μελέτη...

Plant Buggy: ο ρομποτικός αγρότης της Alphabet X

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ενημέρωσε το κοινό για τις δοκιμές του πρωτότυπου γεωργικού μηχανήματος Plant Buggy, το οποίο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε σαν...

Διασπορά κακόβουλου λογισμικού μέσω e-mail

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιστατικά λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) που εμπεριέχουν αρχεία κακόβουλου λογισμικού (malware). Ειδικότερα, το θύμα λαμβάνει...

Οι influencers μπαίνουν στο χρηματιστήριο

Η Chiara Ferragni είναι 33 ετών, μένει στο Μιλάνο, δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική, μετράει ήδη στο ενεργητικό της αρκετά ακριβοπληρωμένα συμβόλαια...

Το PayPal δέχεται συναλλαγές με Bitcoin

Το PayPal, η μεγαλύτερη αμιγώς ηλεκτρονική τράπεζα του κόσμου, ανακοίνωσε στους πελάτες του ότι θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους κρυπτονομίσματα. Η...

Οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 36 νέες περιοχές

Τριάντα έξι νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα έχουν πλέον πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του Cosmote Fiber. Από...

Σχετικάάρθρα