Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρόκειται να ιδρύσει άμεσα ένα ταμείο το οποίο θα διαχειριστεί τα €13 δισ που θα πληρώσει η Apple στο κράτος. Το ποσό αυτό είναι το πρόστιμο που επιβλήθηκε πέρσι στην Apple από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή διαπιστώθηκε ότι η πρώτη είχε συνάψει ειδική συμφωνία με την ιρλανδική κυβέρνηση για καταβολή μειωμένων εταιρικών φόρων.

Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του και η Apple θα ορίσουν από κοινού θεματοφύλακα που θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του κεφαλαίου μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης των εφέσεων των εμπλεκομένων. Καθώς η δικαστική διαμάχη μπορεί να κρατήσει χρόνια, η ιρλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να αναθέσει σε ειδικούς την επένδυση του παραπάνω κεφαλαίου. Δήλωσε επίσης ότι η δημιουργία του ταμείου αποτελεί κομβικό σημείο μετά από πολύμηνες και έντονες συνομιλίες μεταξύ Ιρλανδίας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Apple.

Πηγή: ΕΕ

Η Δανή Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ αποφάσισε τον Αύγουστο του 2016 ότι  η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε ειδικούς όρους εταιρικής φορολογίας με την Apple, παραβιάζοντας έτσι τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και προκαλώντας ζημιά ύψους €13 δισ στο κράτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρέωσε την Apple να “επιστρέψει τα χρήματα που κέρδισε παράνομα” και το ποσό αυτό έπρεπε να είχε εισπραχθεί από τον Ιανουάριο του 2017.

Η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού Margrethe Vestager

Από την πλευρά της Apple, ο εκπρόσωπός της Josh Rosenstock δήλωσε ότι “Το θέμα της ΕΕ δεν είναι αν η εταιρεία μου πληρώνει φόρους αλλά σε ποια κυβέρνηση τους πληρώνει. Η Apple έχει συμφωνήσει με τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ιρλανδίας να πληρώνει το φόρο που της αναλογεί σύμφωνα με το νόμο”.

Οι συζητήσεις για την υπόθεση αυτή θα συνεχιστούν στα δικαστήρια και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ