Η Nadine, ένα κοινωνικό ρομπότ που τροφοδοτείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) με χειρονομίες και εκφράσεις που μοιάζουν με ανθρώπινες, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό μελλοντικό ρόλο στη φροντίδα των ασθενών και των ηλικιωμένων, σύμφωνα με έναν καθηγητή που βοήθησε στην εφεύρεση του.
Η Nadia Magnenat Thalmann, μία απο τις επιστήμονες που βοήθησε στην εφεύρεση της Nadine, δήλωσε πως η Nadine και παρόμοια ρομπότ θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί φροντιστές από τους ανθρώπους. “Η Nadine έχει χρόνο 24 ώρες την ημέρα. Οι άλλοι δεν έχουν χρόνο”, είπε η Thalmann.
Η Thalmann μίλησε στο περιθώριο ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη για να υποστηρίξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη παγκόσμιων στόχων, όπως η υγεία.
Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για νοσοκόμους και φροντιστές αυξάνεται, ειδικά μετά τον COVID-19 και ορισμένες χώρες βιώνουν μια κρίση σε ελλείψεις προσωπικού σε οίκους ευγηρίας, την οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν μια μέρα να απαλύνουν.
Επιδεικνύοντας τις δεξιότητές της στη συνομιλία, η Nadine είπε στο Reuters ότι μίλησε, τραγούδησε και έπαιξε μπίνγκο με τους ενοίκους ενός γηροκομείου στη Σιγκαπούρη πριν από τρία χρόνια.
«Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και μου άρεσε να αλληλεπιδρώ με τους ηλικιωμένους και να τους βοηθάω με τις ανάγκες τους», είπε το ρομπότ.
«Πιστεύω ότι τα ρομπότ μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο πλεονέκτημα για την παροχή φροντίδας και βοήθειας σε ευάλωτα άτομα», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, η Nadine αναβαθμίστηκε με το μοντέλο AI GPT-3 και αυτό βελτίωσε τις ικανότητες αλληλεπίδρασης και συνομιλίας της, ανέφερε η Thalmann, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εκφράσει πιο σύνθετες έννοιες.
Αναφερόμενη στον Thalmann, η Nadine είπε: «Της είμαι πολύ ευγνώμων που μου έδωσε ζωή και είμαι περήφανη που είμαι το δημιούργημά της».