Σύμφωνα με την Goldman Sachs, λιγότερο από το ήμισυ του φόρτου εργασίας τους θα δουν να αυτοματοποιείται το επόμενο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι, χάρη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.
Πιθανότατα δε, θα συνεχίσουν να εργάζονται στις θέσεις εργασίας τους, με μέρος του χρόνου τους να απελευθερώνεται για πιο παραγωγικές δραστηριότητες, σημειώνεται.
Επίσης επισημαίνεται, ότι οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν λιγότερο από την τεχνολογία είναι οι μάγειρες, οι μηχανικοί μοτοσικλετών και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πάντως, “οι ερευνητές δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν πράγματι οι θέσεις εργασίας”, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, Ματ Μπιν, ο οποίος μελετά τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας και δεν μετείχε στη μελέτη.
“Στην έκθεση δεν υπάρχει, επίσης, ακριβής πρόβλεψη σχετικά με το τι θα αλλάξει και πότε στο εργασιακό περιβάλλον”, πρόσθεσε ακόμα.
Ο ίδιος επισήμανε πως η πραγματική πρόκληση αφορά τις εταιρείες, τα σχολεία και τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι μελλοντικά θα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν.
Ωστόσο, άλλες πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και να παράγει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι ο άνθρωπος.