35.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Τα δώρα που θα ήθελα από την Apple για το 2020 (λογισμικό και υπηρεσίες) [Blog post]

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ήρθε πάλι αυτή η στιγμή της χρονιάς που κάνουμε τις ευχές μας, τα δώρα μας σε αυτούς που αγαπάμε (ή που απλά είμαστε υποχρεωμένοι), αλλά και που θέτουμε τους στόχους μας.

Στο κείμενο που ακολουθεί καταγράφω τα δώρα που θα ήθελα από την Apple. Αν και θα ήθελα πάρα πολύ ένα νέο Apple TV με CPU A13X αλλά και το αντίστοιχο iPad Pro, για το 2020 δεν θα ζητήσω δώρο σχετικό με hardware, αλλά δωράκια που σχετίζονται με το λογισμικό και τις υπηρεσίες της Apple. Σε κάποια από αυτά ίσως να γίνομαι απαιτητικός, θα μου το επιτρέψετε όμως εφόσον αυτές οι περιπτώσεις «ισοφαρίζονται» από άλλες που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί από καιρό.

Εύκολα ή δύσκολα στην υλοποίηση, αυτονόητα ή εξεζητημένα, αυτά (θα ήθελα να) είναι τα δωράκια μου για το 2020:

Music app στο iPadOS εφάμιλλο της desktop έκδοσης (προσθήκη κομματιών, επεξεργασία μεταδεδομένων, έξυπνες λίστες, φάκελοι λιστών κ.λπ.)

Το iPad λανσάρεται ως ένας αυτόνομος υπολογιστής. OK, με το iPadOS, όντως πλησίασε. Τι γίνεται όμως με την επεξεργασία της μουσικής μας; Τη δημιουργία των δικών μας albums; Την προσθήκη των δικών μας τραγουδιών στην iCloud βιβλιοθήκη μας; Μήπως ήρθε η ώρα η εφαρμογή της Μουσικής να αποκτήσει το βάθος της αντίστοιχης του macOS;

Ρητορικό είναι το ερώτημα.

Lossless codec στο Apple Music

Έχουμε αργήσει, πολύ. Ήδη άλλες υπηρεσίες προσφέρουν ποιότητα μουσικής χωρίς απώλειες (Tidal HiFi) και οι δύο πρώτες υπηρεσίες σε αριθμό συνδρομητών (Spotify+AM) δεν κάνουν τίποτα γιατί απλά, είναι πρώτες. Λοιπόν, θέλουμε premium πρόγραμμα με Lossless ήχο και θα πληρώσουμε γι’ αυτό. Και όσοι δεν γουστάρουν, μένουν στο σημερινό status (ας το ονομάσουμε basic). Win win. 

Καρφίτσωμα των Widgets στα αριστερά του Γραφείου Εργασίας (macOS)

Έγραψε καλά στο iPadOS, το είδα και σε ένα concept video για το macOS και μου άρεσε (από εκεί το screenshot, αν θέλετε να δείτε το video πατήστε εδώ). Μετά την «κηδεία» του dashboard και την αφάνεια των widgets στο σημερινό σημείο που «κάθονται» ήρθε η ώρα να «βγουν μπροστά» στο desktop. Στην αριστερή πλευρά θα είναι μούρλια. Να βάλουμε τα stats μας ωρέ αδερφέ, αρκετά χρόνια τα στριμώξαμε στη menu bar. 

Νέα, πιο clean και πιο αξιόπιστη progress bar κατά τη διαδικασία αντιγραφής στο Files app (iOS / iPadOS)

Αυτή τη στιγμή αν κάποιος επιχειρήσει να αντιγράψει αρχεία στο Files app θα πρέπει να μαντέψει το χρόνο που απομένει και να υπολογίσει στο περίπου πού βρίσκεται η διαδικασία. Ναι, I know, έχεις το “κυκλάκι”. Χάλια είναι Μαγειράκο μου το κυκλάκι. Και στο Files app και στην ένταση των τραγουδιών στο Apple Watch και στο Apple TV app. Δοκίμασε μια progress bar αλά aqua και θα δεις. Τι την έχουμε άλλωστε την παρακαταθήκη του OS X αν δεν επανερχόμαστε σε αυτή όποτε χρειάζεται;

Εφαρμογή Καιρού και Αριθμομηχανής στο iPadOS 

Μα για όνομα…

Χρήστες στο iPadOS

Όχι όμως όπως στο Apple TV (Μουσική, TV app κ.λπ.), αλλά πλήρης αλλαγή του Home Folder.

Γίνεται, αλλά δεν θα γίνει.

Ειδοποίηση όταν το iPhone απομακρύνεται από το watch (και το αντίθετο)

Έχουμε ήδη αργήσει. Είναι χρήσιμο, το κάνουν πάμφθηνες συσκευές που δεν ανήκουν σε τόσο δουλεμένα οικοσυστήματα και δεν το κάνει το Apple Watch; Αν το πρόβλημα είναι κάποιες πιθανές άσκοπες ειδοποιήσεις, μπορεί να λυθεί με κανόνες (να με ειδοποιεί αν δεν είμαι στο χ Wi-Fi κ.λπ.). Στην τελική, ας είναι όπσιοναλ στις ρυθμίσεις και όποιος ενδιαφέρεται θα το ψάξει. Αυτό πρέπει να γίνει …προχθές. 

Αναφορά ανάγνωσης (και παράδοσης) στα ομαδικά iMessages

Προσωπικά δεν με νοιάζει γιατί ποτέ δεν τσεκάρω αν έχουν διαβαστεί τα μηνύματά μου, αλλά αφορά πολλούς που μηνυματίζονται (ομαδικά) συχνά. Και στα δώρα που ζητάω πρέπει να σκέφτομαι και τους άλλους. Ας αντιγράψει η Apple κάποιον από (όλους) τους άλλους που το έχουν υλοποιήσει. 

Disk Utility στο iPadOS

Αφού πλέον υποστηρίζονται εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης θα πρέπει να μπορούμε να τους κάνουμε και φορμάτ. Πίριοντ. 

Στην τελική, ας είναι κρυφός ο δίσκος συστήματος.

Network install (recovery) του λειτουργικού σε iPad και iOS

Επανέρχομαι στο ζήτημα του «αυτόνομου» iPad που αν στραβώσει κάτι, ψάχνουμε Mac / PC, iTunes ή Finder. Μαγειράκο, έχεις δει κάπου υπολογιστές που να χρειάζονται άλλους υπολογιστές για να εγκατασταθεί το λειτουργικό τους σύστημα; Άντε πσυχούλα μου, δεν σου ζητήσαμε και το Xcode.

Επιλογή πολλαπλών μη συνεχόμενων κελιών στο Numbers ή σημείων κειμένου στα Pages και Safari

Μπορεί να γίνει στο Microsoft Office, στο Text Edit και στις Σημειώσεις, αλλά όχι στον επίσημο επεξεργαστή κειμένου της Apple. Μήπως να το ξανακοιτάγαμε λίγο; Mε χαζομάρες σαν και αυτή καταστρέφεται μια δουλειά / σουίτα που αξίζει και που πραγματικά μπορεί να καλύψει το 90% των χρηστών της εταιρείας. Προσωπικά χρησιμοποιώ τη σουίτα iWork εδώ και περίπου 14 χρόνια και στεναχωριέμαι με βλακείες σαν και αυτή. Ειδικά από τη στιγμή που πιο παλιά ήταν εφικτό και μετά το restart (sic) της σουίτας προ ετών ξεχάστηκε το χαρακτηριστικό να ενσωματωθεί εκ νέου.

Κλείνοντας

Αυτά είναι τα σοφτγουερικά δωράκια που θα ήθελα από την Apple για το 2020. Εσείς, ποιες αλλαγές στο λογισμικό και στις υπηρεσίες της εταιρείας θα θέλατε να δείτε να υλοποιούνται εντός του 2020;

Εκτός από τις βελτιώσεις στη σταθερότητα και στην αξιοπιστία, αυτό το δώρο το θέλουμε όλοι.

Kostthem
Kostthem
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ