14.8 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Τα απαγορευμένα της τεχνολογίας

15 περιπτώσεις περιορισμού της ελεύθερης διανομής και χρήσης τεχνολογικών εφαρμογών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Τα επιτεύγματα της τεχνολογίας δεν ήταν πάντα και παντού καλοδεχούμενα. Ο φόβος και η καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε νέο και η αντίσταση στην επερχόμενη αλλαγή είναι φυσιολογικές ανθρώπινες αντιδράσεις που μερικές φορές παίρνουν απρόσμενη διάσταση.

Παρακάτω θα δούμε κάποια τεχνολογικά προϊόντα (ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την τεχνολογία) που απαγορεύτηκαν σε συγκεκριμένες χώρες, για διαφορετικούς λόγους το καθένα:

Κούβα: κινητή τηλεφωνία

Ο Φιντέλ Κάστρο φοβόταν ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ θα συντόνιζαν την ανατροπή του από την προεδρία της Κούβας και απαγόρευσε τη χρήση κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρη τη χώρα. Η απαγόρευση άρθηκε το 2008 από τον αδελφό του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο.

ΗΠΑ: μουσική στο μαραθώνιο

Η Ομοσπονδία Στίβου των ΗΠΑ απαγόρευσε το 2007 τη χρήση κατά τη διάρκεια μαραθωνίων όλων των φορητών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής που λειτουργούν με ακουστικά. Η απαγόρευση εφαρμόστηκε για την ασφάλεια των μαραθωνοδρόμων.

Ισραήλ: iPad

Ίσως να είναι η πιο σύντομη χρονικά απαγόρευση αφού κράτησε μόλις δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση του Ισραήλ απαγόρευσε το 2010 την κυκλοφορία του νέου iPad μέχρι να εναρμονιστούν οι προδιαγραφές του στις απαιτήσεις του Υπουργείου Άμυνας. Το Υπουργείο υποστήριζε ότι το προϊόν της Apple μπορούσε να παραβιάσει στρατιωτικές συχνότητες επικοινωνίας.

Αυστρία, Ελλάδα: Google Street View

Σε αρκετές περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων της Google στους δρόμους της Αυστρίας και της Ελλάδας είχε διακοπεί επειδή υπήρχαν επίσημες καταγγελίες για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Οι απαγορεύσεις των φωτογραφίσεων για την εφαρμογή Google Street View έχουν αρθεί αφού ψηφίστηκε νομοθεσία που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα από την έκθεσή τους σε παρόμοιες εφαρμογές.

Ρωσία: VPN

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε πρόσφατα νόμο που απαγορεύει οποιαδήποτε τεχνολογία δίνει πρόσβαση σε απαγορευμένα ρωσικά websites και περιεχόμενο που έχει λογοκριθεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί τον προσεχή Νοέμβριο και θα απαγορεύει – μεταξύ άλλων – τη χρήση των VPN (virtual private network).

Τουρκία: Facebook, Twitter, WhatsApp, YouTube

Η πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακής ψυχαγωγίας έχει απαγορευτεί, επίσημα ή ανεπίσημα, αρκετές φορές στη γειτονική χώρα. Οι λόγοι είναι σχεδόν πάντα πολιτικοί και – ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια – συνδέονται με σοβαρές εσωτερικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει το καθεστώς Ερντογάν.

Κίνα: Apple News

Η εφαρμογή Apple News προστέθηκε το 2015 στο μακρύ κατάλογο των websites και εφαρμογών στα οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στην Κίνα. Είχαν προηγηθεί νωρίτερα τα TwitterInstagramFacebookDropbox και SoundCloud.

Νότια Κορέα: βιντεοπαιχνίδια μετά τα μεσάνυχτα

Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2011 και απαγορεύει τη συμμετοχή σε διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια από 00:00 έως 06:00 για όσους είναι κάτω από 18 ετών. Η απαγόρευση εφαρμόστηκε για να περιοριστεί ο εθισμός των ανηλίκων σε διαδικτυακά παιχνίδια και είμαστε σίγουροι ότι τώρα που το διαβάζει η Ελληνίδα μάνα έχει σκάσει από τη ζήλια της που δεν ζει στη Νότια Κορέα…

Ινδία: Facebook Free Basics

Η εφαρμογή Free Basics προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε συγκεκριμένα websites μέσω του Facebook. Παρόλο που απευθύνεται στους πληθυσμούς των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, προφέροντάς τους χαμηλότερο κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η Ινδία την απαγόρευσε πέρσι. Το σκεπτικό της απαγόρευσης βασίζεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των websites από τις κυβερνήσεις και τους παρόχους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μπαγκλαντές: Facebook, Viber, WhatsApp

Οι κλήσεις και τα μηνύματα μέσω FacebookViber και WhatsApp απαγορεύτηκαν πριν δύο χρόνια στο Μπαγκλαντές επειδή θεωρείται ότι βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Το chatting του Facebook είχε υποστεί λογοκρισία πάλι το 2010.

Αραβικά Εμιράτα, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία: Blackberry

Οι αρχές του Πακιστάν απαγόρευσαν το 2016 τη χρήση της υπηρεσίας μηνυμάτων και email του Blackberry για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το ίδιο είχε συμβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία το 2010. Το αυξημένο επίπεδο κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί το Blackberry για να προστατεύσει το επιχειρηματικό απόρρητο, έχει αντιμετωπισθεί με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από τις υπηρεσίες ασφάλειας πολλών χωρών.

Πακιστάν: Facebook

Το 2010 η κυβέρνηση του Πακιστάν απαγόρευσε το Facebook επειδή θεώρησε ότι προσβάλει την εικόνα του Μωάμεθ. Μετά από λίγο καιρό, επιτράπηκε πάλι μετά από διαβεβαιώσεις του Facebook ότι μέρος του περιεχομένου του δεν είναι διαθέσιμο στους Πακιστανούς χρήστες του.

Ευάγγελος Αργυρός
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κινέζικη start-up λανσάρει μηχανή φιλιών για τα ζευγάρια που βρίσκονται σε απόσταση

Μια κινεζική start-up εταιρεία, εμπνευσμένη από την απομόνωση του lockdown, εφηύρε μια μηχανή φιλιών για ζευγάρια που βρίσκονται σε απόσταση. Η συγκεκριμένη μηχανή μεταδίδει...