Κόμβο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα ίδρυσε ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας Tesla. Η εγγραφή της Tesla Greece στο ΓΕΜΗ και την ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε χθες, η εταιρική της μορφή είναι Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. και η προσωρινή έδρα της θα είναι το Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.  Η Tesla Greece είναι θυγατρική της Tesla Motors Netherlands BV η οποία εδρεύει στην Ολλανδία και ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριο ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο Elon Musk, ιδρυτής και CEO της Tesla, αποδεικνύει έμπρακτα ότι βλέπει στην Ελλάδα σοβαρές επιχειρηματικές ευκαιρίες πέρα από τα δαντελένια ακρογιάλια, το μουσακά και τις ελιές και ποντάρει στις ικανότητες και τη δυναμική των Ελλήνων επιστημόνων. Άλλωστε, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του από το 2012 είναι ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, επικεφαλής του σχεδιασμού κινητήρων της Tesla στο Palo Alto.

Η Tesla Greece θα είναι ο 4ο ερευνητικός κόμβος της Tesla στην Ευρώπη –  λειτουργούν ήδη δύο στην Ολλανδία και ένας στη Γερμανία – και ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά μία σημαντική ξένη επένδυση θα βρει το πρόσφορο έδαφος που αναμένει από τους μηχανισμούς μίας αναπτυγμένης δυτικής χώρας. Θυμίζουμε ότι η Tesla είχε ενδιαφερθεί και το 2012 να επενδύσει στην Ελλάδα και άνθρωποί της  – μέσω της δικηγορικής εταιρείας Μπρέγιαννος και Συνεργάτες – είχαν ανιχνεύσει τότε τις προθέσεις των Ελληνικών Αρχών αλλά συνάντησαν την αδιαφορία των εκπροσώπων της Δημόσιας Διοίκησης. Τελικά, επέλεξαν να εγκαταστήσουν τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ολλανδία.

Ο ερευνητικός κόμβος της Tesla στην Ελλάδα θα επανδρωθεί αρχικά με 50 επιστήμονες που θα ασχοληθούν με ερευνητικά έργα στο χώρο της ενέργειας. Αργότερα, εκτιμάται ότι η Tesla Greece θα αποκτήσει τις δικές της εγκαταστάσεις και θα ασχοληθεί και με τα υπόλοιπα αντικείμενα του Ομίλου Tesla, όπως η ηλεκτροκίνηση, οι κατασκευές, η πληροφορική, οι επικοινωνίες και το Διάστημα.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ