17.2 C
Athens
Παρασκευή, 16 Απρ 2021
ΑΣΦΑΛΕΙΑ Συνεχείς επιθέσεις από χάκερς σε Βρετανία και Ισπανία

Συνεχείς επιθέσεις από χάκερς σε Βρετανία και Ισπανία

Κατέρρευσε το σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και ζητούνται λύτρα από την Telefonica της Ισπανίας.

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΞαφνικά, μέσα σε λίγες ώρες, κυβερνοεπιθέσεις δέχθηκαν το σύστημα Υγείας της Αγγλίας και εταιρείες της Ισπανίας, όπως ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, Telefonica.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αγγλία, νοσοκομεία αναγκάστηκαν να παραπέμψουν αλλού τους ασθενείς, καθώς η επίθεση των χάκερς έγινε σε εθνικό επίπεδο και τα συστήματα δυσλειτουργούν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του NHS Digital, αλλά και του Μερσισάιντ, καταβάλλονται προσπάθειες για την προστασία των συστημάτων αυτών, αλλά και για την αποκατάσταση των λειτουργιών του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας).

Φωτό: REUTERS/Kacper Pempel

Ενώ λοιπόν στη Βρετανία οι υπεύθυνοι κάνουν ό,τι μπορούν για την προστασία και αποκατάσταση των συστημάτων τους, στην Ισπανία στόχο αποτέλεσαν εταιρείες, όπως η Telefonica, που αποτελεί τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της χώρας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, χάκερς, “μόλυναν” υπολογιστές με “ransomware”, ειδικό δηλαδή λογισμικό που στοχεύει στην καταβολή λύτρων από την πλευρά των “ψηφιακών θυμάτων”. Εκτός από την Telefonica, επιθέσεις έγιναν και στην εταιρεία ενέργειας Iberdrola, αλλά και στην Gas Natural.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων, πρόκειται για “στέλεχος” του ιού WannaCry, ο οποίος κωδικοποιεί και αποκρύπτει ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών. Φυσικά, οι χάκερς ζητούν την καταβολή λύτρων για την επανεμφάνιση των δεδομένων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, με ένα παράθυρο διαλόγου στους μολυσμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι επιτιθέμενοι απαίτησαν λύτρα στο εικονικό νόμισμα, bitcoin.

Οι υπεύθυνοι της Telefonica εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, ενημερώνοντας πως θύματα υπήρξαν οι υπολογιστές “ενός αριθμού εργαζομένων” και πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα με τα στοιχεία των πελατών της εταιρείας.

Σημείωση: πρόκειται για τις πρώτες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν και ενδέχεται μέσα στις επόμενες ώρες να προστεθούν και νέες. 

Δυο λόγια

Οι κυβερνοεπιθέσεις (cyber attacks) θα μας απασχολούν στο εξής όλο και περισσότερο. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν, παράλληλα όμως δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία του δράστη.

Εμείς, ως χρήστες, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, χωρίς όμως να φοβόμαστε τη χρήση της τεχνολογίας. Θα πρέπει να προσέχουμε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανοίγουμε, αλλά και να εγκαθιστούμε λογισμικό μόνο από αξιόπιστες πηγές.

Οι εταιρείες και οι οργανισμοί θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν καλύτερα, ίσως και πιο σύγχρονα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων τους και κυρίως των πελατών τους. Τα σύγχρονα πεδία μαχών είναι ήδη ψηφιακά.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δωρεάν ψηφιακή προβολή τουριστικών επιχειρήσεων

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κος Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του...

Υπογράφηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με...

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Σχετικάάρθρα