30.2 C
Athens
Τρίτη, 07 Ιούλ 2020
ΑΣΦΑΛΕΙΑ Συνεχείς επιθέσεις από χάκερς σε Βρετανία και Ισπανία

Συνεχείς επιθέσεις από χάκερς σε Βρετανία και Ισπανία

Κατέρρευσε το σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και ζητούνται λύτρα από την Telefonica της Ισπανίας.

-

Ξαφνικά, μέσα σε λίγες ώρες, κυβερνοεπιθέσεις δέχθηκαν το σύστημα Υγείας της Αγγλίας και εταιρείες της Ισπανίας, όπως ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, Telefonica.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αγγλία, νοσοκομεία αναγκάστηκαν να παραπέμψουν αλλού τους ασθενείς, καθώς η επίθεση των χάκερς έγινε σε εθνικό επίπεδο και τα συστήματα δυσλειτουργούν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του NHS Digital, αλλά και του Μερσισάιντ, καταβάλλονται προσπάθειες για την προστασία των συστημάτων αυτών, αλλά και για την αποκατάσταση των λειτουργιών του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας).

Φωτό: REUTERS/Kacper Pempel

Ενώ λοιπόν στη Βρετανία οι υπεύθυνοι κάνουν ό,τι μπορούν για την προστασία και αποκατάσταση των συστημάτων τους, στην Ισπανία στόχο αποτέλεσαν εταιρείες, όπως η Telefonica, που αποτελεί τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της χώρας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, χάκερς, “μόλυναν” υπολογιστές με “ransomware”, ειδικό δηλαδή λογισμικό που στοχεύει στην καταβολή λύτρων από την πλευρά των “ψηφιακών θυμάτων”. Εκτός από την Telefonica, επιθέσεις έγιναν και στην εταιρεία ενέργειας Iberdrola, αλλά και στην Gas Natural.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων, πρόκειται για “στέλεχος” του ιού WannaCry, ο οποίος κωδικοποιεί και αποκρύπτει ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών. Φυσικά, οι χάκερς ζητούν την καταβολή λύτρων για την επανεμφάνιση των δεδομένων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, με ένα παράθυρο διαλόγου στους μολυσμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι επιτιθέμενοι απαίτησαν λύτρα στο εικονικό νόμισμα, bitcoin.

Οι υπεύθυνοι της Telefonica εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, ενημερώνοντας πως θύματα υπήρξαν οι υπολογιστές “ενός αριθμού εργαζομένων” και πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα με τα στοιχεία των πελατών της εταιρείας.

Σημείωση: πρόκειται για τις πρώτες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν και ενδέχεται μέσα στις επόμενες ώρες να προστεθούν και νέες. 

Δυο λόγια

Οι κυβερνοεπιθέσεις (cyber attacks) θα μας απασχολούν στο εξής όλο και περισσότερο. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν, παράλληλα όμως δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία του δράστη.

Εμείς, ως χρήστες, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, χωρίς όμως να φοβόμαστε τη χρήση της τεχνολογίας. Θα πρέπει να προσέχουμε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανοίγουμε, αλλά και να εγκαθιστούμε λογισμικό μόνο από αξιόπιστες πηγές.

Οι εταιρείες και οι οργανισμοί θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν καλύτερα, ίσως και πιο σύγχρονα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων τους και κυρίως των πελατών τους. Τα σύγχρονα πεδία μαχών είναι ήδη ψηφιακά.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα