Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα ενός κινητού που αποτελείται από διαφορετικά κομμάτια που μπορείτε να συναρμολογήσετε με τον τρόπο που θέλετε; Θεωρητικά, ακούγεται εντυπωσιακή και άκρως ενδιαφέρουσα και η εφαρμογή της θα μπορούσε να παραγκωνίσει τις συσκευές κινητών τηλεφώνων όπως τις ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Και μόνο η δυνατότητα να αναβαθμίζετε τη συσκευή σας αντικαθιστώντας ένα παλιό μέρος της – π.χ. την κάμερα – μέ ένα νέο θα έφερνε τρομερές ανακατατάξεις στην αγορά. Φανταστείτε επίσης, όταν αγοράζετε νέα συσκευή, να τη σχεδιάζετε και συναρμολογείτε όπως εσείς θέλετε, επιλέγοντας τη μπαταρία, τον επεξεργαστή, την οθόνη, τους αισθητήρες, το μεγάφωνο και πολλά άλλα.

Το Project Ara της Google

Η θεωρία όμως συνηθίζεται να απέχει πολύ από την πράξη και κανείς δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτό το τεχνολογικό και εμπορικό θαύμα. Το Project Ara θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Google, αν και υπάρχουν πολλά άλλα, λιγότερο γνωστά projects συναρμολογούμενων κινητών τηλεφώνων που δεν έφτασαν καν στη φάση του σχεδιασμού.

Μπορεί το Facebook να κάνει τη διαφορά; Παρόλο που, μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμμιά επίσημη ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη 20/7 κατατέθηκε στις ΗΠΑ αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) από το Facebook για μία συσκευή που αποτελείται από διαφορετικά μέρη (κάτι σαν μικρότερες συσκευές) που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Στην αίτηση δεν αναφέρεται πουθενά ότι πρόκειται για έξυπνο κινητό, ούτε το σχετικό σχέδιο απεικονίζει κάτι τέτοιο. Η περιγραφή λέει “συναρμολογούμενη ηλεκτρομηχανική συσκευή”.

Το σχέδιο που συνοδεύει την αίτηση που κατέθεσε το Facebook

Σύμφωνα με το Business Insider, οι υπογράφοντες την αίτηση εργάζονται στα εργαστήρια του Κτιρίου 8 του Facebook και είναι πρώην στελέχη των Apple, Google και Motorola. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί που στο παρελθόν εργάστηκαν στο Project Ara. Για όσους δεν το γνωρίζουν, στο Κτίριο 8 των κεντρικών γραφείων στο Palo Alto στεγάζονται όλες οι ομάδες του Facebook που αναπτύσσουν νέα προϊόντα και τεχνολογίες αιχμής που σχετίζονται – μεταξύ άλλων – με την επαυξημένη πραγματικότητα και τη σάρωση του ανθρώπινου εγκέφαλου.

Αν όντως η πατέντα αφορά σε συσκευή κινητού τηλεφώνου, δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Facebook επιχειρεί να μπει σε αυτή την αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν είχε αναθέσει στην HTC το σχεδιασμό και την παραγωγή μίας έξυπνης συσκευής, ένα project που απέτυχε παταγωδώς.

ΣΧΟΛΙΑ