Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση CyberUK2018, ο διευθυντής του GCHQ, της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2017 η Μεγάλη Βρετανία πραγματοποίησε επιτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, με κοινές δράσεις των μυστικών υπηρεσιών GCHQ, ΜΙ5 και ΜΙ6.

Ο Jeremy Fleming στο CyberUK2018

Για πρώτη φορά ανακοινώνεται επίσημα και με κάποιες λεπτομέρειες ότι οι στρατιωτικές υπηρεσίες ενός κράτους χρησιμοποιούν το Internet για να επιτεθούν στους αντιπάλους τους. Ο Jeremy Fleming, που μετά από 25 χρόνια στη βρετανική μυστική υπηρεσία ΜΙ5 ανέλαβε πέρσι τη διεύθυνση του GCHQ, αναφέρθηκε στην ομιλία του περισσότερες από 10 φορές στο Daesh (εναλλακτική ονομασία που χρησιμοποιείται για το Ισλαμικό Κράτος). Σε απόσπασμα της ομιλίας του στο CyberUK2018, ο Jeremy Fleming είπε χαρακτηριστικά:

Είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταφέρει, με σύστημα και επιμονή και στο πλαίσιο μίας μεγαλύτερης στρατιωτικής εκστρατείας, να υποβαθμίσει τη διαδικτυακή παρουσία ενός αντιπάλου του. Υπήρξε αποτέλεσμα; Νομίζω πως ναι. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα. Μπορεί ο σκοπός μας να είναι η άρνηση παροχής κάποιας υπηρεσίας, η διακοπή συγκεκριμένης ψηφιακής δραστηριότητας, η αποθάρρυνση ατόμων ή ομάδων ή ίσως ακόμα και η καταστροφή εξοπλισμού και δικτύων. Μέσα στο 2017, καταγράφηκαν περιπτώσεις που ήταν σχεδόν αδύνατο για το Daesh να διασπείρει το μίσος του στο Internet, να χρησιμοποιήσει τα συνηθισμένα κανάλια για τη διάδοση της ρητορικής του ή να στηριχτεί σε δικά του μέσα δημοσιότητας.”

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ