35.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Στουντιακή ποιότητα ήχου στο Netflix

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2017 όταν οι αδελφοί Ντάφερ επανεξέταζαν τις εναρκτήριες σκηνές του δεύτερου κύκλου της δημοφιλούς σειράς Stranger Things

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Το δίκτυο Netflix με ανάρτηση στο Κέντρο Ενημέρωσης των Μέσων, ανακοίνωσε την έναρξη της νέας λειτουργίας «Ήχος Υψηλής Ποιότητας». Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2017, όταν οι αδελφοί Ντάφερ και τεχνικοί του δικτύου επανεξέταζαν τις εναρκτήριες σκηνές του δεύτερου κύκλου της δημοφιλούς σειράς Stranger Things. Στη σκηνή καταδίωξης οι δημιουργοί παρατήρησαν πως ο ήχος δεν ήταν ευκρινής όσο ήταν στο στάδιο του μοντάζ και κάλεσαν προς βοήθεια την ειδική ομάδα των μηχανικών ήχου του Netflix.

Τελικά ο ήχος στη συγκεκριμένη σκηνή αναβαθμίστηκε μέσω του μεγαλύτερου ρυθμού μετάδοσης (bitrate). Όμως, από τότε στο Netflix εργάστηκαν για τη συνολική αναβάθμιση του ήχου που τελικά φτάνει στους θεατές σε μεγαλύτερο φάσμα σειρών. Πλέον, όταν παρακολουθούμε από κάποιο set top box ή από τηλεόραση που υποστηρίζει φορμά ήχου 5.1 ή Dolby Atmos, η εφαρμογή «διαβάζει» τις δυνατότητες της γραμμής μας [ταχύτητα internet] και μας παραδίδει ήχο με υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης, όταν αυτό είναι εφικτό. Όπως τονίζουν οι τεχνικοί του Netflix στην ανάρτησή τους στο tech blog του δικτύου (πατήστε εδώ αν θέλετε να τη διαβάσετε – Αγγλική γλώσσα), ο αναβαθμισμένος ήχος δεν είναι losseless, δηλαδή έχει απώλειες ως προς το master του 1Mbps ανά κανάλι, αλλά είναι πολύ πιο ευκρινής.

Πριν περάσουμε στην επίσημη ανακοίνωση του Netflix, σας επισυνάπτουμε δύο στιγμιότυπα οθόνης από το Κέντρο Βοήθειας του δικτύου που αφορούν τη νέα λειτουργία:

Ανακοίνωση Netflix

Στουντιακή ποιότητα ήχου στο Netflix

Από σήμερα, όταν παρακολουθείτε Netflix στην τηλεόρασή σας, ο ήχος θα είναι ακόμα καλύτερος.

Πολλές θρυλικές στιγμές στην ιστορία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου ορίζονται από τη μουσική τους. Χωρίς αυτήν θα ήταν το ίδιο μεγαλοπρεπές το Στέμμα; Χωρίς αυτήν θα ήταν το ίδιο ανατριχιαστικό το Stranger Things;

Συχνά, κάποιες λεπτομέρειες του ήχου μπορεί να περνούν απαρατήρητες, αλλά ο ήχος μπορεί να έχει τεράστια επιρροή στην ατμόσφαιρα μιας σκηνής και να καθορίσει την ανταπόκριση του θεατή. Ο μαγευτικός συνδυασμός ήχου και εικόνας φέρνει τους θεατές πιο κοντά στην ιστορία, γι’ αυτό και υποστηρίζουμε δημιουργικές τεχνολογίες και λειτουργίες όπως το 4K, το HDR, το Dolby Atmos® και τη Λειτουργία βαθμονόμησης Netflix.

Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μια νέα λειτουργία, τον ήχο υψηλής ποιότητας, που δίνει νέα διάσταση στην ποιότητα του ήχου μας. Επιλέξαμε να της δώσουμε μια απλή ονομασία, γιατί της ταιριάζει: ο ήχος υψηλής ποιότητας προσφέρει ήχο που είναι πιο κοντά σε ό,τι ακούν οι δημιουργοί στο στούντιο, οπότε μέχρι και η παραμικρή λεπτομέρεια αποτυπώνεται για μια πιο πλούσια και έντονη εμπειρία. Επίσης, αν έχετε περιορισμούς εύρους ζώνης ή συσκευών, κάναμε τη λειτουργία προσαρμόσιμη ώστε να προσφέρουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο που να συμφωνεί με τις δυνατότητες του εξοπλισμού σας. Αυτό είναι παρόμοιο με ό,τι κάνουμε ήδη με το βίντεο.

Πάντα είχε τεράστια σημασία για εμάς να υποστηρίζουμε και να στεκόμαστε αντάξιοι απέναντι στο όραμα των συνεργατών μας από το δημιουργικό τμήμα και ο ήχος είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πραγματικά.

Το ιστορικό

Προς τα τέλη του 2017, επανεξετάζαμε τη σεζόν 2 του Stranger Things παρέα με τους αδελφούς Ντάφερ σε περιβάλλον καθιστικού, ώστε να κατανοήσουν την εμπειρία των θεατών. Σε κάποιο σημείο του πρώτου επεισοδίου υπήρχε μια σκηνή με καταδίωξη αυτοκινήτων, ο ήχος όμως δεν ήταν τόσο ευκρινής όσο ήταν στο στάδιο του μοντάζ. Αμέσως, καλέσαμε τον ειδικό μας στον ήχο και τις ομάδες των μηχανικών και βάλαμε σκοπό να διορθώσουμε το πρόβλημα, ανεξάρτητα από τον κόπο που θα χρειαστεί. Ευτυχώς, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα για το Stranger Things 2ανεβάζοντας το bitrate στον ήχο. Από τότε, εργαζόμαστε σκληρά για να παρουσιάσουμε βελτιωμένο ήχο σε μεγαλύτερο φάσμα σειρών.

Είναι το τέλειο παράδειγμα για την εργασιακή κουλτούρα του Netflix που αποδεικνύει ότι πάντα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υποστηρίξουμε τους συνεργάτες μας από το δημιουργικό τμήμα. Για να ακούσετε την ιστορία από την πλευρά των υπαλλήλων μας, δείτε εδώ:

Συνδυάζοντας μοναδικά τη δημιουργική τεχνολογία με τις ομάδες των μηχανικών μας στο Netflix, καταφέραμε όχι μόνο να λύσουμε ένα πρόβλημα, αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πρόβλημα για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ήχου εκατομμυρίων μελών μας παγκοσμίως.

Η εμπειρία των μελών

Οι περισσότερες τηλεοράσεις που υποστηρίζουν τεχνολογία 5.1 ή Dolby Atmos μπορούν να δεχτούν καλύτερο ήχο. Ανάλογα με τις δυνατότητες της συσκευής σας και το εύρος ζώνης, το bitrate που λαμβάνετε μπορεί να διαφέρει:

  • 5.1: Από 192 kbps (καλό) έως 640 kbps (τέλειο/αντιληπτικά διαφανές)
  • Dolby Atmos: Από 448 kbps έως 768 kbps (η τεχνολογία Dolby Atmos διατίθεται σε μέλη που έχουν εγγραφεί στο Πλήρες πρόγραμμα)

Αναμένουμε ότι αυτά τα bitrate θα εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς τελειοποιούμε ακόμη περισσότερο τις τεχνικές κωδικοποίησής μας.

Μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες στο Κέντρο βοήθειας. Και για μια πιο “τεχνική” ματιά στον τρόπο που εφαρμόζουμε τον ήχο υψηλής ποιότητας και στο πώς παραδίδεται στα μέλη του Netflix παγκοσμίως, ρίξτε μια ματιά στο blog τεχνολογίας μας.

Το να παραμένουμε πιστοί στον αρχικό δημιουργικό στόχο των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν σειρές όπως το Stranger Things αποτελεί προτεραιότητά μας και γνωρίζουμε ότι έτσι βελτιώνεται η οπτική και ακουστική σας εμπειρία για να ζήσετε ακόμα περισσότερες στιγμές χαράς. Ανεξάρτητα από το αν προσγειωθήκατε στην Αρκάντια ή σας κυνηγά ο Ντεμογκόργκον, ετοιμαστείτε για μια εμπειρία ήχου που δεν έχετε ξαναζήσει.

Kostthem
Kostthem
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ