Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγόρευσε χθες σε όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις να προμηθεύουν για τα επόμενα εφτά χρόνια εξαρτήματα και συσκευές στον κινεζικό κολοσσό των επικοινωνιών ZTE. Σχεδόν ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας (NCSC) της Μεγ. Βρετανίας προειδοποιεί με επίσημη επιστολή όλες τις βρετανικές επιχειρήσεις του κλάδου των τηλεπικοινωνιών ότι η ένταξη προϊόντων και υπηρεσιών της ZTE στις υποδομές της χώρας αποτελεί μη αντιμετωπίσιμο κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης τιμωρεί τη ZTE για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την ιρανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών TCI το 2010, αξίας €99 εκατ, που αφορούσε στην προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων παρακολούθησης τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του Ιράν να παρακολουθεί οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας πραγματοποιείται στο έδαφος της.

Η “προειδοποίηση” της βρετανικής κυβέρνησης δεν περιέχει σαφή αιτιολόγηση. Μένει μόνο σε δηλώσεις σχετικές με τους κρατικούς πόρους που τους θεωρεί πεπερασμένους, περιλαμβάνει αναφορά σε άλλο ενεργό προμηθευτή από την Κίνα (υπονοεί τη Huawei) και τονίζει ότι η ύπαρξη δεύτερου Κινέζου προμηθευτή τηλεπικοινωνιακών υποδομών (υπονοεί τη στενή συνεργασία μεταξύ ΒΤ και ZTE) θα εξέθετε τα δημόσια συστήματα της Βρετανίας σε ανεξέλεγκτους κινδύνους.

Οι δύο παραπάνω ενέργειες ΗΠΑ και Βρετανίας ανακοινώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών, παραπέμπουν ευθέως (όσο να προσπαθήσει κάποιος να τις δει μεμονωμένα) σε αποφάσεις που προκύπτουν από συντονισμένες πολιτικές στρατηγικές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί αρκετό καιρό πριν και δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποιό βαθμό επηρεάζουν και τις εμπορικές σχέσεις των συμμάχων τους. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Η ZTE αγοράζει περίπου το 25% των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί από αμερικανικές εταιρείες ενώ συνεργάζεται στενά με βρετανικές επιχειρήσεις στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης, σε έργα και δοκιμές που εκτελούνται από Βρετανούς επιστήμονες και τεχνικούς σε εργαστήρια της Κίνας.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ