Έχουν περάσει πάνω από έξι εβδομάδες από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Μαρία και ακόμα στο Πουέρτο Ρίκο δεν έχει αποκατασταθεί η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι (μεταξύ άλλων) οι μη αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πύργοι δεν μπορούν να παρέχουν σήμα κινητής τηλεφωνίας, εφόσον δεν τροφοδοτούνται με ενέργεια. Ο τυφώνας κατέστρεψε επίσης τις υπόγειες υποδομές που συνδέουν τους τηλεπικοινωνιακούς πύργους με τον κορμό δικτύου, μέσω οπτικών ινών.

Πάροχοι όπως η AT&T δοκίμασαν λύσεις όπως φορτηγά που μεταφέρουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας και πλέον πάνω από το 70% των πελατών της εταιρείας έχουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Και ύστερα, ήρθαν τα μπαλόνια

Ενώ λοιπόν οι διαδικασίες των απαραίτητων επισκευών είναι σε εξέλιξη, οι πάροχοι AT&T και T-Mobile συνέδεσαν το δίκτυό τους και σε αιωρούμενα «οχήματα» τα οποία κινούνται στη στρατόσφαιρα. Πρόκειται για «μπαλόνια» τα οποία κατασκευάζονται από τη μητρική εταιρεία της Google, Alphabet και χαρακτηρίζονται ως «πειραματική τεχνολογία» με το project να είναι ευρέως γνωστό υπό την ονομασία Project Loon.

Σε αυτή τη φάση τα ιντερνετικά μπαλόνια δεν παρέχουν πρόσβαση σε Wi-Fi, ούτε σε video υπηρεσίες, αλλά μόνο σε βασικές εργασίες μέσω LTE, όπως την πρόσβαση των πολιτών στα μηνύματα της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας. Κάθε μπαλόνι καλύπτει έκταση περίπου πέντε χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το κάθε μπαλόνι καταλαμβάνει χώρο όσο περίπου ένα γήπεδο τένις και είναι κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο. Δεν φέρει μηχανές, αλλά τροφοδοτείται ενεργειακά από σύστημα ηλιακού πάνελ. Προκειμένου να «μοιράσει» internet, τροφοδοτείται από τη γη από τις δύο εταιρείες, AT&T και T-Mobile. Κάτι που σημαίνει πως από τα μπαλόνια αυτά, επωφελούνται μόνο οι συνδρομητές των δύο εταιρειών.

Τώρα, ως προς το χειρισμό των μπαλονιών αυτών, τα οποία βρίσκονται στο έλεος των ανέμων της στρατόσφαιρας, ειδικοί χειριστές από τη γη μπορούν να τα κατευθύνουν μόνο ως προς το ύψος τους. Με αυτό τον τρόπο οι χειριστές καθοδηγούν τα μπαλόνια στο ύψος που επιτρέπει το βέλτιστο τηλεπικοινωνιακό αποτέλεσμα, αλλά και διαφυλάσσει τα μπαλόνια από πιθανές ζημιές.

Το κάθε μπαλόνι έχει στο εσωτερικό του ένα μικρότερο μπαλόνι ηλίου. Με την εισαγωγή ή την εξαγωγή αέρα στον ενδιάμεσο χώρο των δύο μπαλονιών, το μπαλόνι κινείται προς το επιθυμητό ύψος.

 

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στη σελίδα μας στο facebook. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ