13.1 C
Athens
Τετάρτη, 02 Δεκ 2020
ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Στο Πουέρτο Ρίκο ειδικά μπαλόνια "μοιράζουν" internet από τη...

Στο Πουέρτο Ρίκο ειδικά μπαλόνια “μοιράζουν” internet από τη στρατόσφαιρα

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΈχουν περάσει πάνω από έξι εβδομάδες από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Μαρία και ακόμα στο Πουέρτο Ρίκο δεν έχει αποκατασταθεί η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι (μεταξύ άλλων) οι μη αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πύργοι δεν μπορούν να παρέχουν σήμα κινητής τηλεφωνίας, εφόσον δεν τροφοδοτούνται με ενέργεια. Ο τυφώνας κατέστρεψε επίσης τις υπόγειες υποδομές που συνδέουν τους τηλεπικοινωνιακούς πύργους με τον κορμό δικτύου, μέσω οπτικών ινών.

Πάροχοι όπως η AT&T δοκίμασαν λύσεις όπως φορτηγά που μεταφέρουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας και πλέον πάνω από το 70% των πελατών της εταιρείας έχουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Και ύστερα, ήρθαν τα μπαλόνια

Ενώ λοιπόν οι διαδικασίες των απαραίτητων επισκευών είναι σε εξέλιξη, οι πάροχοι AT&T και T-Mobile συνέδεσαν το δίκτυό τους και σε αιωρούμενα “οχήματα” τα οποία κινούνται στη στρατόσφαιρα. Πρόκειται για “μπαλόνια” τα οποία κατασκευάζονται από τη μητρική εταιρεία της Google, Alphabet και χαρακτηρίζονται ως “πειραματική τεχνολογία” με το project να είναι ευρέως γνωστό υπό την ονομασία Project Loon.

Σε αυτή τη φάση τα ιντερνετικά μπαλόνια δεν παρέχουν πρόσβαση σε Wi-Fi, ούτε σε video υπηρεσίες, αλλά μόνο σε βασικές εργασίες μέσω LTE, όπως την πρόσβαση των πολιτών στα μηνύματα της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας. Κάθε μπαλόνι καλύπτει έκταση περίπου πέντε χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το κάθε μπαλόνι καταλαμβάνει χώρο όσο περίπου ένα γήπεδο τένις και είναι κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο. Δεν φέρει μηχανές, αλλά τροφοδοτείται ενεργειακά από σύστημα ηλιακού πάνελ. Προκειμένου να “μοιράσει” internet, τροφοδοτείται από τη γη από τις δύο εταιρείες, AT&T και T-Mobile. Κάτι που σημαίνει πως από τα μπαλόνια αυτά, επωφελούνται μόνο οι συνδρομητές των δύο εταιρειών.

Τώρα, ως προς το χειρισμό των μπαλονιών αυτών, τα οποία βρίσκονται στο έλεος των ανέμων της στρατόσφαιρας, ειδικοί χειριστές από τη γη μπορούν να τα κατευθύνουν μόνο ως προς το ύψος τους. Με αυτό τον τρόπο οι χειριστές καθοδηγούν τα μπαλόνια στο ύψος που επιτρέπει το βέλτιστο τηλεπικοινωνιακό αποτέλεσμα, αλλά και διαφυλάσσει τα μπαλόνια από πιθανές ζημιές.

Το κάθε μπαλόνι έχει στο εσωτερικό του ένα μικρότερο μπαλόνι ηλίου. Με την εισαγωγή ή την εξαγωγή αέρα στον ενδιάμεσο χώρο των δύο μπαλονιών, το μπαλόνι κινείται προς το επιθυμητό ύψος.

 

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στη σελίδα μας στο facebook. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πρόστιμο €10 εκατ στην Apple για τα υποτιθέμενα αδιάβροχα iPhone

Η διαφημιστική καμπάνια της Apple υποσχόταν ότι το iPhone ήταν ανθεκτικό στο νερό, σε βάθος 4m, για 30 λεπτά. Όμως, η πραγματικότητα ήταν εντελώς...

6η Διημερίδα ITS: Έξυπνα συστήματα μεταφορών στην Ελλάδα

O Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών (ITS Hellas) διοργανώνει διημερίδα με θέμα "Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και Eξελίξεις στην Ελλάδα". Έπειτα από πέντε συνολικά επιτυχημένες...

Οι πάροχοι Internet υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις πραγματικές ταχύτητες

Ισχύουν πλέον κανονικά οι διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα Internet. Οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet...

Η Κίνα πιέζει για παγκόσμια παρακολούθηση των μετακινήσεων

Με αφορμή την πανδημία του Covid-19, η Κίνα ξαναρίχνει στο τραπέζι το θέμα της παγκόσμιας παρακολούθησης και ενημέρωσης των προσωπικών δεδομένων υγείας. Ο Πρόεδρος...

35 χρόνια Windows

Με μερίδιο που αγγίζει το 90% στην παγκόσμια αγορά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Microsoft με το λειτουργικό σύστημα Windows, στους...

Εφαρμογή γυμναστικής μετατρέπει το καθημερινό τρέξιμο σε περιπέτεια

Διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα του δεύτερου πανελλαδικού lockdown, η αγορά μπήκε πάλι σε ρυθμούς καραντίνας μετά από μισό σχεδόν χρόνο. Οι συνήθειες των πολιτών...

Σχετικάάρθρα