30.2 C
Athens
Παρασκευή, 25 Σεπ 2020
ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Στο Πουέρτο Ρίκο ειδικά μπαλόνια "μοιράζουν" internet από τη...

Στο Πουέρτο Ρίκο ειδικά μπαλόνια “μοιράζουν” internet από τη στρατόσφαιρα

-

Έχουν περάσει πάνω από έξι εβδομάδες από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Μαρία και ακόμα στο Πουέρτο Ρίκο δεν έχει αποκατασταθεί η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι (μεταξύ άλλων) οι μη αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πύργοι δεν μπορούν να παρέχουν σήμα κινητής τηλεφωνίας, εφόσον δεν τροφοδοτούνται με ενέργεια. Ο τυφώνας κατέστρεψε επίσης τις υπόγειες υποδομές που συνδέουν τους τηλεπικοινωνιακούς πύργους με τον κορμό δικτύου, μέσω οπτικών ινών.

Πάροχοι όπως η AT&T δοκίμασαν λύσεις όπως φορτηγά που μεταφέρουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας και πλέον πάνω από το 70% των πελατών της εταιρείας έχουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Και ύστερα, ήρθαν τα μπαλόνια

Ενώ λοιπόν οι διαδικασίες των απαραίτητων επισκευών είναι σε εξέλιξη, οι πάροχοι AT&T και T-Mobile συνέδεσαν το δίκτυό τους και σε αιωρούμενα “οχήματα” τα οποία κινούνται στη στρατόσφαιρα. Πρόκειται για “μπαλόνια” τα οποία κατασκευάζονται από τη μητρική εταιρεία της Google, Alphabet και χαρακτηρίζονται ως “πειραματική τεχνολογία” με το project να είναι ευρέως γνωστό υπό την ονομασία Project Loon.

Σε αυτή τη φάση τα ιντερνετικά μπαλόνια δεν παρέχουν πρόσβαση σε Wi-Fi, ούτε σε video υπηρεσίες, αλλά μόνο σε βασικές εργασίες μέσω LTE, όπως την πρόσβαση των πολιτών στα μηνύματα της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας. Κάθε μπαλόνι καλύπτει έκταση περίπου πέντε χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το κάθε μπαλόνι καταλαμβάνει χώρο όσο περίπου ένα γήπεδο τένις και είναι κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο. Δεν φέρει μηχανές, αλλά τροφοδοτείται ενεργειακά από σύστημα ηλιακού πάνελ. Προκειμένου να “μοιράσει” internet, τροφοδοτείται από τη γη από τις δύο εταιρείες, AT&T και T-Mobile. Κάτι που σημαίνει πως από τα μπαλόνια αυτά, επωφελούνται μόνο οι συνδρομητές των δύο εταιρειών.

Τώρα, ως προς το χειρισμό των μπαλονιών αυτών, τα οποία βρίσκονται στο έλεος των ανέμων της στρατόσφαιρας, ειδικοί χειριστές από τη γη μπορούν να τα κατευθύνουν μόνο ως προς το ύψος τους. Με αυτό τον τρόπο οι χειριστές καθοδηγούν τα μπαλόνια στο ύψος που επιτρέπει το βέλτιστο τηλεπικοινωνιακό αποτέλεσμα, αλλά και διαφυλάσσει τα μπαλόνια από πιθανές ζημιές.

Το κάθε μπαλόνι έχει στο εσωτερικό του ένα μικρότερο μπαλόνι ηλίου. Με την εισαγωγή ή την εξαγωγή αέρα στον ενδιάμεσο χώρο των δύο μπαλονιών, το μπαλόνι κινείται προς το επιθυμητό ύψος.

 

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στη σελίδα μας στο facebook. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ξεκινά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που ιδρύθηκε από τη Cisco στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων που παραχώρησε...

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο...

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται - μεταξύ άλλων - ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok...

Σχετικάάρθρα