Ο Hellas Sat 4 βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στην πόλη Sunnyvale, προκειμένου να διεξαχθούν οι τελικές δοκιμές και μετρήσεις πριν την εκτόξευσή του. Όταν αυτές ολοκληρωθούν, θα μεταφερθεί σε αυτές της ARIANESPACE στο Ευρωπαϊκό Κοσμοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά, Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της Hellas Sat, πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό δορυφόρο που έχει ποτέ κατασκευάσει η Lockheed Martin. Ο Hellas Sat 4 θα χρησιμοποιεί μία πιο εξελιγμένη μορφή της πλατφόρμας LM 2100 και η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του έτους που διανύουμε.

Ο Hellas Sat 4 θα φέρει δύο σημαντικές καινοτομίες:

  1. Μέσω του υβριδικού μοντέλου πρόωσης στο διάστημα γίνεται χρήση χημικών προωθητήρων για την τοποθέτησή του στην πρώτη ελλειπτική τροχιά, οι οποίοι και καταναλώνουν Υδραζίνη και υπεροξείδιο του Αζώτου, ενώ για την κίνησή του θα κάνει χρήση ηλεκτρικών προωθητήρων. Οι προωθητήρες αυτοί λειτουργούν μέσω της επιτάχυνσης φορτισμένων μορίων του βαρέως ευγενούς αερίου Ξένου που έλκονται από την αντίθετη φορτισμένη έξοδο. Έτσι επιτυγχάνεται η ελάττωση του τελικού βάρους (λιγότερα δοχεία χημικών καυσίμων) και αυξάνεται η διαθεσιμότητα χώρου για την εγκατάσταση επιπλέον ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, η «ωφέλιμη ζωή» του δορυφόρου αναμένεται να αυξηθεί στα 20-23 έτη, κάτι που συντελεί στην αύξηση της διάρκειας της απόδοσης της επένδυσης.
  2. Με την αντικατάσταση των παραδοσιακών κρυσταλλικών ή άμορφων σκληρών και δύσκαμπτων ηλιοσυλλεκτών με εύκαμπτους ηλιοσυλλέκτες νέας τεχνολογίας, επιτυγχάνεται η μείωση του βάρους και του όγκου αποθήκευσης, ενώ θα παρέχεται η ίδια ηλεκτρική ενέργεια. Με την υφή του νέου υλικού θα είναι δυνατή η δίπλωση των ηλιακών ιστίων και το εύκολο άνοιγμά τους μετά την εκτόξευση του δορυφόρου.

Ο Hellas Sat 4 θα ζυγίζει συνολικά 6,1 τόνους και η ηλεκτρική τροφοδοσία των ηλιοσυλλεκτών θα είναι της τάξεως των 20 KW. Πρόκειται για μία συνεργασία του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας και της Hellas Sat. Ο νέος δορυφόρος αναμένεται να διευρύνει τη γκάμα των δορυφορικών υπηρεσιών που προσφέρει η Hellas Sat στην Ευρώπη, αλλά και να παρέχει εφεδρεία στην τροχιακή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου για τις υπηρεσίες του Hellas Sat 3 που εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο του 2017 και ξεκίνησε την εμπορική του λειτουργία τον Οκτώβρη του ίδιου έτους.

Ο Κύπριος Διευθυντής του προγράμματος και μηχανικός της Hellas Sat, Κεντέας Καραντώνης, συντονίζει τους Έλληνες και Κυπρίους μηχανικούς της εταιρείας στην επίβλεψη της κατασκευής του δορυφόρου.

 

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ