Δεν μας τα λέει καλά το facebook τελευταία. Μετά την καταδίκη του από Γερμανικό δικαστήριο, μία άλλη είδηση σχετική με το κοινωνικό δίκτυο κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί αντιδράσεις.

Σε πολλούς χρήστες, το facebook έχει αρχίσει να ενεργοποιεί στις Ρυθμίσεις μία νέα λειτουργία, με τίτλο, Προστασία.

Οι χρήστες όμως που «πατάνε» σε αυτή την επιλογή, μεταφέρονται στο App Store / Play Store στο περιβάλλον της εφαρμογής Onavo Protect.

Για την «προστασία» λοιπόν του λογαριασμού μας, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή VPN της εταιρείας Onavo, η οποία είχε εξαγοραστεί από το facebook το 2013. Μέσω της εφαρμογής αυτής δημιουργείται μία VPN «ασφαλής» σύνδεση, η οποία μεταφέρει στους servers της εταιρείας όλα τα δεδομένα των επικοινωνιών μας.

Στην περιγραφή της εφαρμογής, διαβάζουμε:

«To provide this layer of protection, Onavo uses a VPN to establish a secure connection to direct all of your network communications through Onavo’s servers. As part of this process, Onavo collects your mobile data traffic. This helps us improve and operate the Onavo service by analyzing your use of websites, apps and data. Because we’re part of Facebook, we also use this info to improve Facebook products and services, gain insights into the products and services people value, and build better experiences.»

Η εφαρμογή λοιπόν, για να μπορεί να μας «προστατέψει», λαμβάνει όλα τα δεδομένα της κίνησής μας στο διαδίκτυο και τα «αναλύει», είτε αυτά αφορούν σελίδες, είτε εφαρμογές. Και όλα αυτά για να «προστατευθούμε» και να αποκτήσουμε ένα ακόμα «επίπεδο προστασίας».

Η Onavo αναφέρει επίσης πως ως «μέρος» του facebook συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών του.

Προτείνουμε στους αναγνώστες μας να μην εγκαταστήσουν το συγκεκριμένο «feature» του facebook. Δεν θα αυξηθεί η ασφάλειά σας, απλά θα παραδώσετε το σύνολο των δεδομένων σας στο facebook. Και το facebook με τη σειρά του, θα αποκτήσει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τεράστια αγορά των «πληροφοριών».

Το TechCrunch μεταδίδει πως η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί σε περίπου 33 εκατομμύρια συσκευές. Το 38% εξ αυτών «τρέχουν» iOS και το 62% Android.

Σχόλιο

Ως προς το κοινωνικό δίκτυο, κρίνουμε τη συγκεκριμένη του κίνηση ως άθλια. Γνωρίζεις πως απευθύνεσαι σε πολίτες από όλα τα επίπεδα γνώσης της τεχνολογίας, καθώς σχεδόν όλοι, έχουν facebook. Και παρουσιάζεις στις Ρυθμίσεις σου ως Προστασία την εγκατάσταση ενός spyware που δεν είχες καταφέρει έως τώρα να αξιοποιήσεις;

Οι χρήστες θα πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουν να «απαντούν». Στις ΗΠΑ και κυρίως στις νέες ηλικίες το facebook προβλέπεται φέτος για πρώτη φορά να εμφανίσει μείωση συνδρομητών. Αν το φαινόμενο γίνει παγκόσμιο, ίσως να μην ξαναδούμε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ